Sprint naar content
Wil jij als onderwijsprofessional bijdragen aan ontwikkelkansen voor jouw leerlingen of studenten? Wil jij complexe onderwijsvraagstukken analyseren en kritisch nadenken over aanpassingen hierin? Zijn er bepaalde onderwijsthema’s waarin jij je wil specialiseren? Dan is de flexibele deeltijdmaster Educational Needs de opleiding voor jou waarin jij je eigen studiepad kiest.

Over de opleiding

In de masteropleiding Educational Needs leer je uitgaan van de mogelijkheden van leerlingen, studenten, leraren en andere betrokkenen. Iedereen verdient een plek in de maatschappij, ongeacht zijn of haar mogelijkheden. Tijdens de opleiding leer je diversiteit te benaderen vanuit verschillende invalshoeken, waardoor je op een innovatieve manier leert omgaan met complexe onderwijsvraagstukken. Je kunt je specialiseren in allerlei facetten van Gedrag, Leren en Begeleiden. Dit zijn tevens de afstudeerrichtingen. Daarnaast kun je je verdiepen in diverse inhoudelijke thema’s. 

Waarom de master Educational Needs?

 • Door de vrije modulekeuze bepaal je zelf waarin jij je specialiseert
 • Directe koppeling vanuit de opleiding naar je eigen praktijk
 • Zeer flexibele deeltijdmaster op diverse locaties in Nederland
 • Studeren in je eigen tempo
 

Wat ga je leren?

Je kiest binnen de Master Educational Needs (EN) voor één of twee afstudeerrichting(en) (Leren, Gedrag of Begeleiden). De opleiding bestaat uit een generiek en specifiek deel. In het generieke deel werk je samen met medestudenten en je studiecoach onder andere aan je visie op Educational Needs en onderzoekend vermogen.

In het specifieke deel draait het om jouw inhoudelijke kennis, gekoppeld aan de gekozen afstudeerrichting(en). Deze kennis haal je vanuit de inhoud van onze modules of kennis die je elders hebt opgedaan. Dit verwerk je in je portfolio's. Daarnaast is het mogelijk je extra te specialiseren in een bepaald onderwijsthema.

Wil je meer weten over de modules en thema's binnen de Master Educational Needs? Bekijk dan hier alle informatie.

 • Volg inhouden van onze modules
 • Leer de ontwikkelkansen van leerlingen of studenten te herkennen
 • Specialiseer je bijvoorbeeld in motoriek, begaafdheid, leiderschap of het jonge kind

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

‘Fontys heeft door de persoonlijke aanpak echt aandacht voor wie ik ben.’

Janne (student)

 
 

Hoe ziet je week eruit?

Een masteropleiding volgen naast je baan vraagt behoorlijk wat energie en tijd. Per week besteed je gemiddeld 3,5 uur per module, 8 uur aan zelfstudie en 8 tot 16 uur aan verbeteringen en vernieuwingen van je eigen (onderwijs) praktijk.  

 • Je past de theorie direct toe in de praktijk
 • Afhankelijk van de modules die je kiest, weet je op welke dagen er les is

 
 • Master Educational Needs vanuit Vlaanderen

  Van elke leraar wordt gevraagd om 'passend onderwijs' te bieden. Beter onderwijs is een voortdurende zorg! Onderwijsprofessionals maken daarbij het verschil. De praktijkgerichte opleiding tot Master Educational Needs (Master EN) bij Fontys OSO leert onderwijsprofessionals kijken naar het werk en hun eigen rol daarin. De Master EN leidt op tot de graad Master of Education. Deze masteropleiding wordt erkend door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) in het educatieve domein.

  Het lesprogramma is flexibel, de student bepaalt gedeeltelijk zelf de studieroute. Deze master heeft maar liefst acht lesplaatsen in Nederland. De leerteambijeenkomsten en modules zijn te volgen in lesplaatsen in het zuiden van Nederland: Bergen op Zoom, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Sittard. Daarnaast wordt een aantal modules ook online aangeboden. Daarmee blijft de reisafstand beperkt. U kunt kiezen uit een aanbod van ruim 50 modules.
  In tegenstelling tot Vlaamse masteropleidingen is er bij Fontys géén schakel- of voorbereidingsprogramma nodig om aan deze opleiding te kunnen beginnen. Als professionele bachelor kunt u meteen starten met de Master Educational Needs!

  Voor de reguliere opleiding meldt u zich aan via het centrale aanmeldsysteem Studielink. We vragen u na aanmelding om een gewaarmerkte kopie van de vooropleiding met cijferlijst en een kopie van uw paspoort per post naar ons toe te sturen. Het diploma van de vooropleiding moet gelijkgesteld zijn aan het Nederlandse HBO-Bachelor-niveau. Bij het Nuffic kan de diplomawaardering opgezocht worden.

  Ga naar Studielink

  Hogeschool PXL in Hasselt en Hogeschool Howest in Brugge bieden in samenwerking met Fontys OSO een aantal postgraduaten aan. Deze postgraduaten geven een doorstroommogelijkheid naar de opleiding Master EN in Nederland.

  Ga naar Postgraduaat 'Educational Needs' van PXL Ga naar Postgraduaat 'Educational Leadership' van PXL Ga naar de Postgraduaat 'Educational Needs' van Howest

  Verspreid over het jaar worden op zaterdagen verschillende studiedagen in Hoboken (Vlaanderen) aangeboden. Deze studiedagen zijn voor iedereen toegankelijk en geven alvast de gelegenheid om van onze Master EN te proeven. Het aanbod voor het studiejaar 2024-2025 is bekend!

  Info studiedagen Hoboken

  De opleiding 'Master Educational Needs' leidt op tot de graad 'Master of Education'. Deze masteropleiding wordt erkend door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) in het educatieve domein. De Nederlandse graad die je hiermee behaalt, is dus gelijkgesteld aan de Vlaamse mastergraad.

  Meer informatie

  Meer weten over de Master EN in Vlaanderen?

  P. (Peter) Corstanje MA

  0612062278
  p.corstanje@fontys.nl

  Video student Janne Hermans

  Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

  ‘Fontys heeft door de persoonlijke aanpak echt aandacht voor wie ik ben.’

  Janne (student)