Sprint naar content

CAD CAM

  • 2 maanden
  • 18-11-2024
  • Eindhoven
  • € 2.275 (BTW vrijgesteld)
Wil jij met behulp van digitale systemen verschillende leesten kunnen ontwerpen? Deze meerdaagse cursus leert je over het werken met Computer Aided Design (CAD), Computer Aided Manufacturing (CAM), Computer integrated Simulation (CIS) en Computer Integrated Measuring (CIM).

Over de cursus

In de praktijkgerichte cursus CAD CAM ga je aan de slag met praktijkopdrachten die door verschillende specialisten worden ingeleid en toegelicht. Je krijgt de noodzakelijke theorie op het moment dat de praktijk hier om vraagt.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer:

  • Aanmeet-, ontwerp- en vervaardigingsproces
  • CAD, CAM, CIS en CIM Computer Aided Design, Computer Aided
  • Manufacturing, Computer integrated Simulation, Computer Integrated Measuring
  • Simulatie (praktijkodprachten)
  • Digitale vervaardiging (frezen, 3D-printen)
  • Leest afwerken

Je gaat ook op bedrijfsbezoek; zowel bij mogelijke leveranciers als bij bedrijven die met CAD CAM werken. Je ontwerpt diverse CAD CAM-modellen (leesten), waarbij de opdrachten in moeilijkheidsgraad oplopen. In de weken tussen de cursusdagen maak je opdrachten in het bedrijf en houd je je vorderingen bij in een cursusboek.

 

Voor wie?

De cursus CAD CAM is opgezet voor de Orthopedisch Schoenmakers en Orthopedisch Instrumentmakers uit het werkveld die meerkennis over de digitalisering van het vakgebied willen verkrijgen, en met CAD CAM meer willengaan doen in hun dagelijkse praktijk.

Deze cursus is geschikt voor medewerkers in de orthopedische schoentechniek die:

  • beschikken over de basisvaardigheden van het leesten maken en de theoretische, anatomische en pathologische kennis die daarbij nodig is en
  • vertrouwd willen raken met de ontwikkelingen in en werken met CAD CAM-systemen

Toelatingseisen

Belangrijk is dat je beschikt over een laptop (specificaties: i7, 8GB intern, 350 Gb HD heeft de voorkeur) om de praktijkopdrachten uit het cursusboek te maken. Eventuele aanschaf of update van een systeem kan in overleg met de praktijkopleider.

 

Placeholder for Fontys video
Vernieuwingen, innovaties in de technologie alsmede nieuwe inzichten hebben een invloed op de uitvoering van het vakgebied.'
De ambitie is om deze vernieuwingen zodanig in te kunnen zetten dat deze de kwaliteit van leven van cliënten in positieve zin beïnvloeden.

 

Inhoud

Dag 1
Op de eerste dag van de cursus nemen we je mee in de meerwaarde van CAD CAM, Je leert wat voor een soorten 3D scanners er zijn en past deze meteen toe in de praktijk. Tot slot sluiten we de dag af met het horen van ervaringen van bedrijven uit het werkveld over het 3D scannen.

Dag 2
De cursus wordt vervolgd door het verwerken van de 3D scan. Wanneer scan je nu meteen de patiënt in en wanneer maak je eerst nog even een cast en scan je die daarna in. Ook staan we stil bij de keuze tussen 3D printen en Frezen. Dit alles vindt plaats bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in printen en frezen en legt hier die dag ook nog graag over uit!

Dag 3
Op dag 3 duiken we verder in de voordelen van digitaal werken. Hoe verandert het de producten en de productiemethodes, maar ook welke informatie geeft het ons nog meer, wat kunnen we er allemaal aan berekenen? Deze vragen komen allemaal aanbod op dag 3. Ook deze dag nemen we een kijkje in het werkveld we luisteren naar het bedrijf dat grote ervaring heeft met het ontwerpen en ontwikkelen van software voor het orthopedische werkveld.

Dag 4
Tijdens deze cursus verdiepen we ons in het bedrijfskundige aspect van CAD CAM. We kijken naar implementatie mogelijkheden en zoomen in naar de individuelen bedrijfsaspecten. Aan het eind van de dag heb je plan opgesteld om CAD CAM toe te passen of voor te zetten in jouw bedrijf.

Dag 5
De laatste dag van de cursus is een bijzondere dag niet alleen jij als cursist komt langs, maar ook (een deel) van het management van het bedrijf. Samen hebben we het erover hoe de zorg er over 8 tot 10 jaar uit ziet. Ook presenteer je het plan dat je op de vorige cursus dag gemaakt hebt. Tot slot eindigen we de dag met een bedrijven markt waar diverse CAD CAM bedrijven hun technologie laten zien en presenteren.

Deze branchecursus heeft een studiebelasting van 5 lesdagen en daarnaast moeten er praktijkopdrachten worden uitgevoerd en bijgehouden in het cursusboek. De verwachte zelfstudie is ongeveer 4 uur per week.

De coördinator voor deze cursus is Fred Holtkamp, docent-onderzoeker en associate lector bij Fontys Paramedische Hogeschool. Tevens is Fred branche erkende opleider van NVOS-Orthobanda.

Fred heeft een achtergrond in pedagogiek, didactiek en engineering (werktuigbouwkunde) meer specifiek in ontwerpen, in combinatie met revalidatie technologie waarbij biomechanica gangbeeldanalyse, onderzoek en innovatie een centrale plaats innemen.

Hij heeft veel ervaring in het opzetten, ontwikkelen en uitvoeren van onderwijs met name op het gebied van de medische en orthopedische technologie, zowel nationaal als internationaal.


Vernieuwingen, innovaties in de technologie alsmede nieuwe inzichten hebben een invloed op de uitvoering van het vakgebied. De ambitie is om deze vernieuwingen zodanig in te kunnen zetten dat deze de kwaliteit van leven van patiënten, cliënten in positieve zin beïnvloeden.

 
 

Meerwaarde

Na deze branchecursus ben je in staat om zelfstandig eenvoudige leesten te ontwerpen met behulp van CADCAM-systemen. Daarnaast beschik je nu over voldoende theoretische achtergrondkennis rondom CAM, CAD, CIS en CIM om hiermee verder te groeien in het werkgebied van het ontwerpen van leesten, orthopedische voorzieningen en schoenen.


Accreditatie

Deze post-bachelor is geacrediteerd door NBOT (Nederlandse Beroepsvereniging Orthopedisch Technologen) met 47 punten (geldig tot 20-11-2024), en SEMH (Stichting Erkenning Medische Hulpmiddelenzorg) met 24 punten (geldig tot 31-8-2026).

 
Placeholder for Fontys video
Wil je op de hoogte worden gehouden van ontwikkelingen, events en nascholingsaanbod binnen het vakgebied Mens en Techniek?’
Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief >

 

Praktische info

Niveau
Cursus
Kosten
€ 2.275(BTW vrijgesteld)
Studieduur
2 maanden
Startmoment(en)
18-11-2024

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via fontysprohealth@fontys.nl

De prijs van deze opleiding vindt je bij ''praktische informatie''.

Dit bedrag is vrijgesteld van btw en inclusief thee of koffie en de verplichte leermiddelen (tenzij anders aangegeven).


Subsidie, lening of een beurs?

Bekijk hier of je in aanmerking komt voor subsidie regelingen.


Is het mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen?
Het is mogelijk om deze opleiding in termijnen te betalen. Dit is kosteloos. Na aanmelding kun je hiervoor contact opnemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Welke kosten zijn wel/niet inbegrepen?
Je hoeft bij ons geen onverwachte extra kosten te verwachten mits expliciet vermeld op de website. De opleidingsprijs zoals vermeld op de website is inclusief lesmateriaal, catering, accreditatie, etc..


Annuleringsvoorwaarden
Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.

    Start november 2024

    Dag 01 | 18 november 2024
    Dag 02 | 02 december 2024
    Dag 03 | 16 december 2024
    Dag 04 | 13 januari 2025
    Dag 05 | 27 januari 2025

    De lesdagen staat gepland van 09.00 tot 17.00 uur.


    Naast de lessen bij Fontys Paramedisch organiseren we ook lesdagen op locatie bij leveranciers. Zo verbinden we de theorie direct met de echte praktijk.

    De deelnemende organisaties voor deze cursus zijn:

    • Wittepoel, Rotterdam
    • Axium (Buchrnhornen), Eindhoven
    • PLT, Haaksbergen
    Sfeerafbeelding Fontys

    Sfeerafbeelding Fontys

    Sfeerafbeelding Fontys

       

       

      Aanmelden

      Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.

      Startdata


      Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
      Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
      Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
      Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

       

      Locaties en contact

      Op de hoogte blijven van ontwikkelingen, events en nascholingsaanbod binnen het vakgebied Mens en Techniek?

      Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief