SENS-U

Novioscan heeft onlangs zijn eerste product gelanceerd dat bedoeld is voor kinderen. Ze werken hard aan een tweede versie met extra mogelijkheden, die ook voor volwassenen geschikt zal zijn. Hiervoor is een nauwkeurige plaatsbepaling van het product op de huid van de gebruiker noodzakelijk, zodat de blaas onder alle omstandigheden goed binnen bereik blijft van de ultrasound bundel.

De bundel wordt voor kinderen gevormd door enkele losse elementen die in verschillende richtingen ultrasound uitzenden, maar zowel het aantal als de plaatsing van de bundels zullen wijzigen om het product geschikt te maken voor volwassenen. Gezien de grotere verschillen in lichaamsbouw bij volwassenen is er een nauwkeuriger algoritme nodig voor de bepaling van de uitlijning en optimale plaatsing op de huid. Binnen Novioscan zijn al ideeën voor mogelijke algoritmes voor het bepalen van deze optimale plaatsing, maar die moeten getest worden op volwassenen om de meest robuuste uit te kiezen voor gebruik van het product in de praktijk.

Novioscan

Doel van het project is om metingen te doen aan volwassenen, bijvoorbeeld medestudenten en medewerkers van Novioscan, met het huidige product (dat eigenlijk voor kinderen bedoeld is) om uit te wijzen welk algoritme het meest betrouwbaar de uitlijning van de ultrasound blaas monitor kan voorspellen, zodat de juiste plaatsing van het product op de huid kan worden aangegeven.

Dit is uitgemond in de onderzoeksvraag: “Welk algoritme geeft de hoogste sensitiviteit en specificiteit om in gemeten 1D echosignalen een onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende structuren; lucht, blaas en (omliggend) weefsel waarbij de echosignalen gemeten worden met de SENS-U KIDS, een ultrasound blaasmonitor, bij gezonde proefpersonen tussen de 18 en 25 jaar.”