Sprint naar content

Trauma

Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis in het verleden. Het kan ontstaan wanneer iemand een of meerdere schokkende gebeurtenissen heeft meegemaakt. Denk daarbij aan een verkeersongeluk, overlijden, seksueel misbruik of geweld of getuige van geweld. Maar ook gepest zijn of ontslag.
Wat is trauma?

Mensen reageren op dergelijk gebeurtenissen met allerlei emoties, zoals verdriet, angst, boosheid, schuldgevoel. Dit zijn normale reacties op dergelijke gebeurtenissen. Vaak worden deze emoties minder. Als je last blijft houden van de gebeurtenissen, spreek je van een trauma.

Er zijn twee verschillende soorten trauma’s. Bij het eerste soort is er één keer iets gebeurd wat traumatisch was voor jou. Dit heet een enkelvoudig trauma. Bij het tweede soort heb je meerdere nare ervaringen gehad over een langere periode. Dit heet een meervoudig of complex trauma.

Op verschillende manieren kun je last hebben van een trauma. Denk aan het herbeleven van de gebeurtenis tijdens flashbacks en/of nachtmerries. Dit kan erg vervelend zijn en voor veel angst en stress/spanningsklachten zorgen. Daarnaast kun je bepaalde situaties en gedachten gaan vermijden om met jouw stress en angst om te gaan. Concentratie en prikkelbaarheid zijn ook veelgehoorde klachten. Bij meervoudig trauma kan bovendien ook een angststoornis of een negatief zelfbeeld ontwikkelen.

Sfeerafbeelding Fontys

Wat kun je zelf doen?

Hoewel het wegstoppen in de eerste instantie en goed idee lijkt, komen de problemen vaak later harder terug. Blijf er niet mee lopen. Praat erover met mensen die je vertrouwt en zoek hulp. Trauma is vaak goed te behandelen. Afhankelijk van het soort trauma vraagt het een meer of minder intensieve behandeling. Meestal gebeurt dat met EMDR. Ga naar je huisarts voor een doorverwijzing.

Podcasts over omgaan met trauma

De podcast psycholoog - Hoe ga je om met een trauma en hoe pak je het weer op?

Trainingen

Bekijk het trainingsaanbod om te zien of er een training wordt aangeboden die bij jouw persoonlijke ontwikkeling past. 

Zelf aan de slag

Kan jij wel wat meer veerkracht gebruiken? Vraag je je weleens af waarom je op een bepaalde manier op tegenslagen reageert? Ga dan met deze module aan de slag. In de module krijg je meer inzicht in jezelf en waarom je reageert zoals je doet. Zo bouw je veerkracht op. En dat helpt je bij tegenslagen in de toekomst.

Sfeerafbeelding Fontys

Contact team Studentenbegeleiding

  • Als je graag met iemand wil praten over je ervaren trauma, maak dan een afspraak met je huisarts of een studentenpsycholoog.
  • Als je mentale welzijn een belemmering vormt voor je studievoortgang, maak dan een afspraak bij een studentendecaan.