Sprint naar content

Toelatingstoetsen havo/vwo

Heb je een havo of vwo-diploma maar voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan heb je bij Fontys de mogelijkheid om toegelaten te worden door het maken van één of meerdere toelatingstoetsen. De toelatingstoetsen zijn op havo-5 eindexamen niveau. Bij het succesvol behalen van de toets krijg je een certificaat, waarmee je alsnog toelaatbaar bent voor de opleiding van jouw keuze.

Kijk voor de toelatingseisen op de website van de opleiding die je wilt gaan volgen. Let op: voor een aantal opleidingen gelden afwijkende toelatingsprocedures zoals bij de PABO of aanvullende eisen zoals bij Sportkunde, Kunsten en ALO.


Wil je weten wat de toelatingseisen zijn bij jouw opleiding? Check het via onderstaande knop!Kosten

De kosten zijn € 65,- per toelatingstoets. Bij afmelding na betaling is geen restitutie mogelijk. Je kunt vanaf drie weken voor de toets betalen. Uiterlijk één week voor de toets dient het volledige bedrag door ons te zijn ontvangen, anders kan je helaas niet deelnemen. De betaalinstructie staat in de e-mail die je na je aanmelding ontvangt.

Wanneer moet je een toelatingstoets doen?

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Via de onderstaande knop vind je meer algemene informatie.


Voorbereiding op de toetsen

Als je weet welke toetsen je moet behalen om toegelaten te worden tot de opleiding van jouw keuze dan kun je je gaan voorbereiden. Hier vind je per toets informatie over de inhoud van de toelatingstoetsen en hoe je je kunt voorbereiden. Daarnaast vind je op onderstaande websites ook zeer nuttige informatie over de toetsen:


NB: We raden je aan de stof grondig voor te bereiden, eventueel met hulp of bijles en daar ook voldoende tijd voor te nemen. Een ‘paar weken’ is doorgaans niet voldoende voor het bijspijkeren van de gemiste stof van een aantal schooljaren.

Uitslag en geldigheid

Binnen vijftien werkdagen na afname van de toets(en) wordt de uitslag per mail bekend gemaakt. Per toets ontvang je een certificaat. Dit bewijs is 4 jaar geldig.


Inzage in je toets?

Wil je inzage in je toets hebben dan dien je dit tijdig kenbaar te maken (zie 'toetsmomenten'). In de uitslag mail staat meer informatie over hoe je je kunt aanmelden voor de inzage. Je mag jouw toets alleen inzien als je een onvoldoende behaald hebt. Tijdens de inzage kun je alleen het gemaakte werk inzien en er mogen geen aantekeningen of foto’s worden gemaakt. Legitimatie is verplicht en je mag niet worden vergezeld door derden.

Herkansingsmogelijkheid

Je hebt 1 herkansingsmogelijkheid per studiejaar (de datum is afhankelijk van de toets die je wilt herkansen).


Functiebeperking

Denk je in aanmerking te komen voor een bijzondere voorziening om de toets te kunnen maken (bijvoorbeeld vanwege dyslexie), dan kun je dit aangeven bij de inschrijving voor een toelatingstoets. Mail uiterlijk 2 weken voor de toetsafname naar info@toelatingstoetsen.nl om welke voorziening het gaat. Je ontvangt daarna een mail met verdere instructies.


Samenwerking hogescholen

Fontys heeft een samenwerkingsverband met NHL Stenden hogeschool (NHLS) in Leeuwarden, van Hall Larenstein (VHL) in Leeuwarden) en de Hanzehogeschool (Hanze) in Groningen. Er is een verdeling welke hogeschool welke toets maakt en nakijkt. De toetsen worden op papier op locatie afgenomen. Bij aanmelding maak je de keuze op welke locatie je de toets wilt gaan maken. Dit mag een andere hogeschool zijn, dan waar je gaat studeren. De resultaten van de afgenomen toets zijn bij alle 4 de hogescholen geldig.

Informatie per vak

Als je weet welke toetsen je met succes moet afronden om toegelaten te worden tot de opleiding van jouw keuze dan kun je je gaan voorbereiden op de toets.  Hieronder vind je per toets informatie over de inhoud van de toelatingstoetsen en hoe je je kunt voorbereiden. Het niveau van de toetsen ligt op havo-5 eindexamenniveau.


Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Bedrijfseconomie:

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Biologie:

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Duits:

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Economie:

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Frans:

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Maatschappijleer:

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Natuurkunde:

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Scheikunde:

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Wiskunde A:

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Wiskunde B:

Toetsmomenten studiejaar 2023-2024

Het aanbod aan toelatingstoetsen is er voor de volgende vakken: Bedrijfseconomie, Biologie, Duits, Economie, Frans, Maatschappijleer, Natuurkunde, Scheikunde, Spaans, Wiskunde A, Wiskunde B.

Data toelatingstoetsen 2023-2024

  • 28 maart 2024 (let op: uiterste aanmelddatum 14 maart 2024 > inzage op 25 april 2024)
  • 13 juni 2024 (let op: uiterste aanmelddatum 30 mei 2024 > inzage op 11 juli 2024)

Aanvangstijden toelatingstoetsen

  • 09:00 - 10:30 voor Wiskunde A en Wiskunde B
  • 11:15 - 12:45 voor Economie en Natuurkunde
  • 13:30 - 15:00 voor Biologie en Maatschappijleer
  • 15:15 - 17:15 voor Bedrijfseconomie, Scheikunde, Duits, Spaans en Frans

Afmelden en restitutie

De uiterste afmelddatum is één week voor de vastgestelde toetsdatum. Je kunt je afmelden via info@toelatingstoetsen.nl. Bij afmelding na betaling is in principe geen restitutie mogelijk. Je kunt vanaf drie weken voor de toets betalen. Uiterlijk één week voor de toets dient het volledige bedrag door ons te zijn ontvangen, anders word je verwijderd van de deelnemerslijst. De betaalinstructie staat in de e-mail die je na je aanmelding ontvangt.


Aanmelden toelatingstoetsen

Wil jij je aanmelden voor een of meerdere toelatingstoetsen? Dan moet je in ieder geval aangemeld zijn bij Studielink voor de opleiding(en) van jouw keuze:


Reglement

De Regeling toelatingstoetsen geeft regels voor de uitvoering van het toelatingsonderzoek op grond waarvan personen die niet in het bezit zijn van een diploma dat aan de profiel- en vakkeneisen voldoet (hierna te noemen deficiënte vakken of een deficiënt profiel), alsnog kunnen worden ingeschreven voor een bacheloropleiding en stelt voor de afname van deze toelatingsonderzoeken een commissie in.
Contact

Heb je nog vragen over de toelatingstoetsen? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

In samenwerking met...

Fontys werkt voor de toelatingstoetsen samen met hoger onderwijs Noord-Nederland. Het behaalde certificaat is ook geldig bij Hanzehogeschool, NHL Stenden Hogeschool en Hogeschool VHL.


Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys