Sprint naar content

Jules over zijn afstudeerjaar

Mijn naam is Jules Simons, ik ben 21 jaar en ik studeer Technische Bedrijfskunde aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven. Op dit moment ben ik bezig met mijn afstudeerstage bij Linssen Yachts in Maasbracht, Limburg.

Over mijn studiekeuze

Drie jaar geleden koos ik voor Technische Bedrijfskunde vanwege de breedte die de opleiding biedt. Na het afronden van de Havo wist ik dat ik iets met techniek in het bedrijfsleven wilde doen, maar wat ik precies wilde doen wist ik nog niet zeker.

Het mooie aan de opleiding Technische Bedrijfskunde is dat het je laat proeven van alle vakgebieden in het bedrijfsleven. Daarbij kun je denken aan technisch tekenen tot aan verandermanagement. Ook marketing, logistiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen komen terug in de opleiding, om er maar een paar te noemen.

Naast de brede vakgebieden spreekt ook het projectgerichte onderwijs mij sterk aan. Gedurende elke periode werk je samen met een team aan een project. Aansluitend wordt passend lesmateriaal verstrekt. Zo verdien je niet alleen studiepunten voor het maken van tentamens maar ook voor de resultaten van de projecten die je samen met je team neerzet.

Waarom heb je gekozen voor Fontys BEnT?

Ik heb drie jaar geleden niet specifiek gekozen voor Fontys BEnT. Achteraf gezien heb ik absoluut geen spijt van deze keuze. Fontys BEnT is gelegen op het terrein van de TU-Eindhoven. Dit is een plek waar altijd leven is en dat motiveert. Daarnaast zijn ook de faciliteiten goed verzorgd, zoals de lesruimte, studieplekken en eetgelegenheden.

Wat is je verwachting van de studie? Wat hoop je eruit te halen?

Eerlijk gezegd ben ik de opleiding vrij ‘open minded’ gestart, maar achteraf gezien heeft de opleiding zeker aan mijn verwachtingen voldaan.

Ik heb voor mezelf kunnen ontdekken welke vakgebieden mij interesseren, ik weet welk vakgebied ik in de toekomst wil gaan beoefenen én dat ik nog verder wil studeren.

Het feit dat je steeds in teams aan een project werkt geeft je de mogelijkheid om jezelf te specialiseren in bepaalde competenties. Op die manier versterkt elk teamlid het geheel en kun jij als persoon, gedurende de opleiding, je eigen richting en pad bewandelen.

Wat vind je van het lesmateriaal en de docenten?

Je kunt nooit met iedereen bevriend worden en ook niet alle lessen zijn even interessant of spannend, maar in de basis is het lesmateriaal van goede kwaliteit. De docenten staan vrijwel altijd voor je klaar, maar je zult met de ene beter overweg kunnen dan met de ander.

Wat vind je het leukste aan je studie?

De combinatie van projectgericht onderwijs, tentamens en veel eigen verantwoordelijkheid maakt de opleiding een echte uitdaging.

Het allerleukste vind ik de beginfase van een groepsproject. Zeker vanaf het tweede jaar, waar verwacht wordt dat je ook zelf op zoek gaat naar een bedrijf om het project uit te voeren. De eerste acquisitie, waarbij je jezelf, het team en het project als het ware moet ‘verkopen’ vind ik het leukste om te doen.

Hoe verloopt het contact met je medestudenten?

Dit zal ieder op zijn eigen manier ervaren, maar gedurende de opleiding heb ik een hoop leuke mensen ontmoet. Mensen uit het eerste jaar, waar ik nu nog steeds contact mee heb, maar ook mensen die ik pas in het derde of vierde jaar heb ontmoet.

Tijdens het werken aan een project worden er willekeurige teams samengesteld, dit leidt vaak tot aparte of onverwachte combinaties en zo leer je met iedereen samenwerken. Lukt dat samenwerken niet, dan leer je ook omgaan met mensen waar je totaal niet mee kunt samenwerken.

Hoe bevalt het afstuderen? Wat valt mee en wat vind je lastiger?

Het afstuderen bevalt mij tot nu toe zeer goed. Ik loop stage bij Linssen Yachts in Maasbracht. Een supertof bedrijf dat stalen motorjachten produceert.

Het valt me op hoe open het bedrijf is over haar productieproces en data. Ik heb toegang tot alle benodigde informatie voor mijn onderzoek. Dat helpt enorm.

Iets wat altijd lastig blijft is het begrijpen en meenemen van ieders belangen. Wanneer je op zoek gaat naar een oplossing voor een probleem of een verbetering wil doorvoeren heeft ieder daar zijn eigen belang bij. Het is de kunst om deze belangen in balans te houden, zodat er voldoende draagvlak is voor de oplossing of verbetering.

Wat zijn je toekomstplannen en vervolgstappen na het afstuderen?

Na mijn afstuderen zou ik graag willen starten met een functie als junior projectleider of junior productieleider in de sector jachtbouw. Daarnaast zou ik graag een deeltijdmaster willen volgen. Ik heb een deeltijd master voor ogen die wat meer gefocust is op de financiële kant van het bedrijfsleven, maar goed aansluit op Technische Bedrijfskunde.

Heb je een tip voor iemand die ook een technische studie wil gaan volgen?

Ga tijdens het zoeken naar bedrijven voor een project of stage, op zoek naar bedrijven die je écht interesseren of waarbij je een sterke affiniteit met het product hebt. Dat zal je helpen gemotiveerd te blijven.

Sfeerafbeelding Fontys

Naam: Jules Simons

Locatie: Eindhoven

Opleiding: Technische Bedrijfskunde