Sprint naar content

Bart over Technische Bedrijfskunde

Mijn naam is Bart van de Loo, ik ben 19 jaar. Ik zit momenteel in het tweede studiejaar van de opleiding Technische Bedrijfskunde. Ik woon nog thuis, in Esch (Noord-Brabant) en voetbal daar ook wekelijks. Ook ben ik regelmatig in de sportschool te vinden en spreek ik veel met vrienden af.

Over mijn studiekeuze

Ik heb gekozen voor de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde omdat ik het erg leuk vind om processen te verbeteren. Hier ben ik achter gekomen door proefstudeerdagen en meeloopdagen te volgen bij deze opleiding. Ik merkte dat ik het leuk vond om met verschillende soorten mensen een oplossing te zoeken voor problemen in de logistiek en productie.

Het eerste studiejaar

Het eerste jaar vond ik erg leuk omdat je veel bezig bent met projecten. Hierdoor hield ik motivatie om andere vakken bij te houden; deze komen namelijk terug in de projecten. Helaas heeft corona het lastig gemaakt om in de laatste twee periodes nog altijd evenveel motivatie te houden maar leer ik hier ook steeds beter mee omgaan.

De docenten

Dan nu wat over onze docenten! De docenten verschillen natuurlijk heel erg van elkaar. De ene docent is direct in het onderwijs gestapt omdat dit zijn/haar passie is terwijl de ander al jaren in het bedrijfsleven werkzaam is. Meestal vind ik de mensen die in het bedrijfsleven actief zijn geweest de beste docenten omdat deze echt uit ervaring kunnen spreken en hierdoor het verhaal wat ze proberen over te brengen beter overkomt. Desondanks dat ik meestal deze docenten prefereer zijn er op de opleiding zeker ook hele goede en gemotiveerde docenten die weinig tot geen ervaringen hebben uit het bedrijfsleven die juist heel erg goed weten hoe jij de opleiding zo goed mogelijk behaald.

Het allerleukst

Het allerleukst binnen de opleiding Technische Bedrijfskunde vind ik op dit moment ons lopende project bij Legrand AV. Er is een vraag vanuit dit bedrijf gekomen om het magazijn helemaal opnieuw in te richten omdat de picktijden gewoon heel erg hoog liggen vergeleken met de andere franchises binnen het moederbedrijf van Legrand. Het leuke hiervan vind ik het in contact zijn met de mensen in het bedrijf en echt invloed hebben op wat er in het bedrijf gaande is.

Ik vind het heel erg leuk om op bedrijfsbezoeken te gaan en bij bedrijven projecten uit te voeren. Dit komt vooral omdat je vaak heel serieus wordt genomen en mensen echt luisteren naar hoe jij naar de processen kijkt en denkt dat de processen verbeterd kunnen worden.

Een project

Een voorbeeld van een afgerond project is de bakjesfabriek (leerjaar 1). Hier was er een fictief bedrijf dat ging uitbreiden van een afzet van 1.000 bakjes per jaar naar 1.000.000 bakjes per jaar. Dit moesten wij realiseren door het fictief huren van een pand, het aanschaffen van machines, het inhuren van werknemers en het inkopen van materialen. Hierbij komt natuurlijk heel veel te kijken en ik heb veel plezier gehad om met mijn groepsleden te discussiëren over hoe dit het beste aangepakt kan worden.

Uitdagingen

Het lastige aan de opleiding vind ik vooral motivatie behouden voor de vakken die mij minder interesseren. Een voorbeeld is bedrijfseconomie, ik heb een natuurprofiel gevolgd tijdens mijn middelbare school carrière waardoor er weinig werd gefocust op de economie. Hierdoor ben ik met een kleine achterstand begonnen aan dit vak waardoor het lastig is om ondanks dat ik het geen leuk vak vind alles bij te blijven houden.

In het begin van de Corona-crisis was het natuurlijk heel erg wennen aangezien ik nog geen ervaring had gehad met online onderwijs. Dit heeft er bij mij vooral voor gezorgd dat ik veel minder motivatie had om lessen productief bij te wonen. In de loop van de tijd heb ik het voor elkaar gekregen om extra motivatie uit mezelf te halen door alle afleiding thuis weg te halen en meer te focussen. Heel gek misschien maar het heeft er echt voor gezorgd dat ik het ook echt leuker vind om lessen bij te wonen.

Bedrijfsbezoek

Het leukste wat ik tot nu toe heb meegemaakt was het bedrijfsbezoek bij VDL Buschassis. Ik ken iemand die daar werkzaam is en heb hier dus geregeld dat ik in jaar 1 hier een bedrijfsbezoek heb kunnen doen met de projectgroep. Hier heb ik allerlei nieuwe innovaties en productietechnieken gezien die VDL aan het ontwikkelen is voor bijvoorbeeld elektrische vrachtwagens.

Tip voor studiekiezers

Iets wat ik zou mee willen geven aan studiekiezers is vooral dat je moet nagaan bij jezelf of je later echt deze richting op wilt gaan. Je kunt met deze opleiding nog veel kanten op maar zit de richting die jij graag op wil daar ook wel bij? Oriënteer je goed en bezoek daarom ook (online) proefstudeerdagen en voorlichtingen!

Sfeerafbeelding Fontys

Naam: Bart van de Loo

Locatie: Eindhoven

Opleiding: Technische Bedrijfskunde