Sprint naar content

Studenten over de richting

 • Rob over Automotive and Mobility Management

  Ik ben Rob Luites, 18 jaar oud en woon in Brakel. Op dit moment ben ik tweedejaarsstudent Automotive and Mobility Management van Fontys in Eindhoven. Voordat ik aan deze studie begon heb ik de havo gedaan, met het vakkenpakket natuur & techniek gecombineerd met economie.

  “Managementopleiding waarbij aandacht wordt besteed aan (auto)techniek”

  Toen de studiekeuze naderde, ben ik eerst allerlei open dagen gaan bezoeken. Maar toch bleef bij mij één opleiding hangen, dat was Technische Bedrijfskunde - Automotive and Mobility Management. De opleiding vind ik interessant omdat het voornamelijk een managementopleiding is waarbij ook aandacht wordt besteed aan (auto)techniek.

  Het lesaanbod spreekt mij nog steeds erg aan. Ik vind vakken als marketing en bedrijfseconomie interessant, maar de ‘technische’ vakken zoals logistiek en (auto)techniek ook.
  Daarnaast vind ik het onderwerp automotive erg leuk. Met een vader en broer die beiden werkzaam zijn in de automotive branche gaat het thuis al snel over auto’s. Vandaar dat ik specifiek voor Automotive and Mobility Management heb gekozen en niet voor Bedrijfsmanagement MKB.

  “Bij de opleiding ga je meteen met medestudenten aan de slag, hierbij werk je aan bedrijfsopdrachten om een bedrijf beter te laten presteren”

  Het leuke aan deze bedrijfsopdrachten is dat elke bedrijfsopdracht/project gericht is op een ander vakgebied. Op deze manier kom je met logistiek en techniek, bedrijfseconomie, organisatiekunde, marketing, personeelsmanagement en (auto)techniek in aanraking.

  “Je probeert samen problemen op te lossen waarbij er onderling een gezellige sfeer aanwezig is, zowel met docenten als studenten”

  Tijdens de opdrachten komt het weleens voor dat je tegen problemen aanloopt, dit is in het bedrijfsleven niet veel anders. Naast je medestudenten kun je ook altijd docenten om hulp vragen, zij helpen je graag en staan klaar om feedback te geven. Dit laatste vind ik echt leuk aan de afstudeerrichting Automotive and Mobility Management. Je probeert samen problemen op te lossen waarbij er onderling een gezellige sfeer aanwezig is, zowel met docenten als studenten.

  Daarnaast is het leuke aan de opleiding dat je naast kennis veel leert qua vaardigheden, zoals de vaardigheden samenwerken, leidinggeven, ontwerpen en managen. Bijvoorbeeld het zelf organiseren van een bedrijfsbezoek in project 2. De opdracht is om met de projectgroep een bedrijfsbezoek te organiseren bij een mkb-productiebedrijf dat metalen onderdelen fabriceert. Als student moet je hiervoor de telefoon pakken en op bedrijven afstappen, hier leer je superveel van. Door dit soort opdrachten leer je te managen en ook jezelf te presenteren/te verkopen aan een bedrijf, super interessant en leerzaam.

  Al met al vind ik de opleiding erg leuk en leerzaam. Ik heb het naar mijn zin en kijk terug op interessante en gezellige schooljaren. Degene die bezig zijn met zoeken naar een studie wil ik meegeven om op je gevoel af te gaan en actief te zoeken naar een studie. Bezoek een (online) open dag, stel vragen aan studenten en doe mee aan een proefstudeerdag. Kijkend naar mijn vakkenpakket op de havo en twee broers die technische opleidingen volgen (Automotive Engineer en Civiele Techniek) werd vaak verwacht dat ook ik deze kant opging. Maar mijn interesse ligt hier simpelweg niet, met het berekenen van hoeveel krachten een wielophanging kan hebben, daar maak je mij niet blij mee. Echter, kijken hoe een wielophanging grotendeels in elkaar zit en hierbij een organisatie aansturen maak je mij wel blij mee. Ik heb mijn gevoel hierin gevolgd. Wanneer jij dit ook doet moet het goedkomen, wellicht tot volgend jaar als Automotive and Mobility Management-student!

  Sfeerafbeelding Fontys

  Naam: Rob Luites

  Locatie: Eindhoven

  Opleiding: Technische Bedrijfskunde - Automotive and Mobility Management

  Meer over deze opleiding

  Rob over de lessen binnen de opleiding

  Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 • Jeroen over Automotive and Mobility Management

  Mijn naam is Jeroen en ik volg de afstudeerrichting Automotive and Mobility Management. Hiervoor heb ik een mbo-opleiding technisch specialist personenauto´s gevolgd in de BBL variant. Ik werkte vier dagen als autotechnicus en één dag ging ik naar school. Om mezelf verder te ontwikkelen heb ik er in 2017 voor gekozen te stoppen met werken en voltijds te gaan studeren. Omdat mijn interesse in de autobranche ligt, heb ik gekozen voor Automotive and Mobility Management. Het was een redelijke sprong in het diepe om van voltijds werken naar voltijds studeren te gaan.

  “Ik heb onderzoek gedaan naar mogelijkheden van digitalisering van de verkoop en administratieve processen binnen de onderneming.”

  De eerste twee jaar van de opleiding zit je op school en krijg je theorie die je gaat toepassen in projecten. In het derde jaar van de opleiding komt het praktijkgerichte onderdeel van de opleiding weer aan bod. Hierbij start je als student met een onderzoeksstage die uitgevoerd moet worden binnen een automotive bedrijf. Via mijn werkervaring kwam ik terecht bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het in- en verkopen van jonge gebruikte auto´s. Gedurende een half jaar heb ik onderzoek gedaan naar mogelijkheden van digitalisering van de verkoop en administratieve processen binnen de onderneming.  

  Tijdens de minor werkte ik drie dagen bij een autobedrijf. Normaal gesproken één dag in de werkplaats om de nodige ervaring op te doen en twee dagen als service adviseur, waarbij je de verbinding bent tussen de klant en de werkplaats. Omdat ik tijdens mijn vooropleiding voldoende praktijkervaring in de autotechniek heb opgedaan, kreeg ik van de opleiding vrijstelling voor de technische meeloopdag en draaide ik drie dagen als service adviseur. Binnen twee dagen was ik eigenlijk al ‘up and running’ en lukte het om volledig zelfstandig te werken. Doordat het inwerken relatief snel ging, was het bedrijf positief verrast, waarop veel leuke reacties volgden. De overige twee dagen in de week kreeg ik les op school.

  “Ik heb na afronding van de stage van het bedrijf een aanbod gekregen om naast de studie parttime werkzaam te blijven.”

  Het bedrijf was zeer enthousiast, en ik heb het erg goed naar m’n zin gehad gedurende de stageperiode. Het bedrijf heeft de stage beoordeeld met een 9,5 gemiddeld. Ik heb na afronding van de stage van het bedrijf een aanbod gekregen om naast de studie parttime werkzaam te blijven als verkoopadviseur, serviceadviseur en garantiespecialist.

  Voor het starten van de opleiding had ik al werkervaring in de autobranche. Dat heeft me zeker geholpen tijdens de derdejaars onderzoekstage en de minor. Voor studenten die direct van de havo afkomen adviseer ik om een bijbaan op zaterdag in een autobedrijf te zoeken. Ook al is dit een simpele functie als bijvoorbeeld autowasser, hulp in de showroom of assistent in de werkplaats. Door het meelopen krijg je veel mee vanuit het personeel. En als je zelf initiatief neemt, zal je bij het juiste bedrijf vanzelf de mogelijkheid krijgen om door te groeien. Zoals je in mijn verhaal kunt lezen zijn er veel bedrijven opzoek naar jong talent met ervaring!

  Meer weten over Automotive and Mobility Management? Kom kennismaken!

  Sfeerafbeelding Fontys

  Naam: Jeroen Pater

  Opleiding: Technische Bedrijfskunde - Automotive and Mobility Management

  Meer over deze opleiding

 • Teun over Automotive and Mobility Management

  Ik ben Teun. Een echte ‘petrolhead’ van 22 jaar oud. Van personenvoertuigen, bedrijfswagens, tot voertuigen in de agrarische sector; alles wat te maken heeft met mobiliteit wekt mijn interesse. Momenteel volg ik de opleiding Automotive and Mobility Management aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. Ik vertel je er graag meer over!

  Over mijn studiekeuze

  Ik zit in mijn 1e jaar en de opleiding sluit goed aan bij wat ik zocht. Voordat ik begon aan deze studie heb ik op het Summa college twee Mbo-opleidingen gevolgd. Daar ben ik begonnen aan de opleiding ‘Eerste monteur personenvoertuigen niveau 3’ en vervolgens heb ik de opleiding ‘Technisch specialist niveau 4’ afgerond.

  Tijdens mijn Mbo-opleiding kwam ik erachter dat ik meer wil doen dan werkzaam zijn in een werkplaats. Ik werkte toen al bij Mercedes Benz en daar kwam ik erachter dat het aftersales gedeelte me erg aanspreekt. Zo kwam ik terecht bij de opleiding Automotive and Mobility Management bij Fontys. Dat is een afstudeerrichting van Technische Bedrijfskunde, waarbij de nadruk ligt op de automotive sector. Al snel had ik contact met een loopbaanbegeleider van de opleiding en wist ik het zeker; een managementopleiding past bij mij, dit gaan we doen!

  Introductie van de opleidingen

  Voordat ik de keuze voor mijn studie maakte heb ik eerst een rondleiding gekregen van een student. Dat vond ik superhandig. Het is ook mogelijk om een meeloopdag te doen. Dat kan ik iedereen aanraden!

  Ik help zelf mee met meeloopdagen. Dit doe ik omdat ik het belangrijk vind om nieuwe studenten een goede indruk van het studeren bij Fontys te geven. Het gebouw, de lessen, de docenten en natuurlijk de gezelligheid in de klas ervaar je pas écht als je er zelf bent geweest.

  Ik vind het leuk om meeloopstudenten te laten zien hoe het eraan toe gaat bij onze opleiding. Toen ik voor mijn eerste opleiding ging kijken, vond ik het erg lastig om de juiste keuze te maken. Het aanbod is zo groot! Bij een meeloopdag krijg je de kans om studenten te spreken en zo krijg je de juiste indruk van de opleidingen.

  Hoe vind ik mijn opleiding?

  Als ik kijk naar de opleiding spreken de vakken marketing, bedrijfseconomie en organisatiekunde mij het meeste aan. Bedrijfseconomie is een lastig vak voor mij, aangezien ik dit nog niet heb gehad op mijn vooropleiding. Gelukkig krijg ik de juiste begeleiding!

  De sfeer op de opleiding is erg goed. Docenten en studenten gaan goed met elkaar om en ik voel me altijd op mijn gemak. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze opleidingen? Ik nodig je graag uit voor een meeloopdag!

  Sfeerafbeelding Fontys

  Naam: Teun de Laat

  Locatie: Eindhoven

  Opleiding: Technische Bedrijfskunde - Automotive and Mobility Management

  Meer over deze opleiding