Leraar Basisonderwijs Academische Pabo Tilburg
- 4 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Voltijd
Agenda
- Ontmoet studenten
- Sfeer proeven
- En meer...
Over de opleiding
Deze opleiding betreft een geïntegreerd opleidingstraject van Fontys Hogeschool Kind en Educatie in samenwerking met Tilburg University. Fontys Hogeschool Kind en Educatie verzorgt hierbij de pabo opleiding en Tilburg University de geïntegreerde (pre)master van Psychologie of Cultuurwetenschappen. Door deze unieke samenwerking kun je na het behalen van het bachelorprogramma doorstromen naar een universitaire master aan Tilburg University op het gebied van psychologie of cultuurwetenschappen. Het betreft een kleinschalig opleidingstraject waar je in samenwerkingsverband en in direct contact met een klein team docenten werkt aan eigen leerdoelen.
Waarom kiezen voor deze opleiding?
- Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
- Word leraar met een master
- Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
- Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
Wat ga je leren?
Bij deze opleiding leer je algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Daarnaast ga je aan de slag met het verbeteren van je communicatieve vaardigheden, denk aan het overdragen van kennis en het omgaan met leerlingen. Je leert ook samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie.
- Goede mix tussen theorie en stage in de praktijk
- Ontwikkelen kennis van vakinhoud en didactiek
- Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
- Je verdiept je in een specifiek terrein d.m.v. een masteropleiding
Hoe ziet je week eruit?
Je studententijd is de tijd van je leven. En dat begint natuurlijk bij een leuke studie, met voldoende afwisseling in het programma. Dat zit wel goed bij de Academische Pabo Tilburg. Het ene moment zit je in de collegezaal, het volgende moment loop je stage op een basisschool. Daarnaast voer je o.a. onderzoek uit en werk je samen met medestudenten aan gezamenlijke projecten. En dit alles op de campus bij Fontys Hogeschool Kind en Educatie én Tilburg University.
Let op: De cijfers hieronder zijn gebaseerd op het aantal studenten van de opleiding Leraar Basisonderwijs in Tilburg, inclusief studenten van de Academische Pabo Tilburg.
Toelatingseisen
Wiscat
Binnen de opleiding leraar basisonderwijs moet je aan eisen voldoen op het gebied van rekenen. Hiervoor moet je binnen de propedeuse de Wiscat (rekentoets) behalen. Je gaat deze toets voor de start van de opleiding maken. Zo weet je hoe je ervoor staat en waar je eventueel nog extra op moet inzetten. Als je de toets niet haalt, behoud je in de propedeuse nog drie reguliere kansen om de toets te halen. Haal je de toets wel, dan hoef je deze in de propedeuse niet meer opnieuw te doen. Je ontvangt vanzelf meer informatie van ons over de toetsafname.
Een onderdeel van de toelating voor havisten en mbo-ers is het voldoen aan de kenniseisen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur en techniek. Dit kan betekenen dat je een of meer toelatingstoetsen moet doen. Wil je meer informatie over de toelatingseisen, toelatingstoetsen en hoe je je hierop voorbereidt? Kijk dan op goedvoorbereidnaardepabo.nl. Kijk voor alle informatie voor de reguliere pabo op onze website.
Helaas kun je met een havo- of mbo-diploma niet meer kiezen voor de richting Cultuur. Omdat de opleiding Academische Pabo vanaf studiejaar 2025-2026 niet meer wordt aangeboden kun je nu alleen nog op dit profiel instromen met een vwo-vooropleiding. Daarmee mag je namelijk direct in de propedeusefase starten met de pabo en de premaster Cultuur. Met een havo- of mbo-diploma moet je eerst de propedeuse halen voor de reguliere pabo.
Na je opleiding
Na het afronden van je Bachelor of Education kun je aan het werk in het basisonderwijs. Een master aan Tilburg University is daarop een waardevolle aanvulling. Met een universitaire master ben je breed georiënteerd en kun je zowel binnen als buiten het onderwijs terecht. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van de functies die onze afgestudeerden hebben binnen diverse organisaties.
Cultuurwetenschappen | Psychologie |
Leraar basisonderwijs | Leraar basisonderwijs |
Leraar basisonderwijs met extra taken (bijv. leesconsulent) | Leraar basisonderwijs met extra taken (bijv. intern begeleider/dyslexiebehandelaar) |
Docent op het hbo of mbo | Docent op het hbo of mbo |
Redacteur bij een uitgeverij | Kinderpsycholoog |
Beleidsmedewerker | Gedragswetenschapper |
Onderzoeker | Zorgconsulent |
Agenda
Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.
Open Dag
2 november 2024
Programma
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.
Onze open dag is op 2 november, 2024.
Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.
Praktische info
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.
Stap 1: Meld je aan via Studielink
Je meldt je aan via Studielink. Meld je vóór 1 juli aan, zodat er voldoende tijd is om jouw inschrijving te voltooien en jouw check-in gesprek te voeren.
Bij aanmeldingen na 1 juli wordt bekeken of instroom nog mogelijk is.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.
Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. De Studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de toelating voor deze opleiding. Uitgebreide informatie vind je op de website van de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys
Stap 3: Maak je inschrijving compleet
Stuur voor 15 juli een scan van jouw identiteitsbewijs naar fhke@fontys.nl. Deze is nodig om jouw inschrijving bij Tilburg University in orde te maken.
Stap 4: Regel de betaling van je collegegeld
Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. Maak z.s.m. deze gegevens in orde zodat Fontys (samen met jouw kopie ID bewijs) een 'Bewijs Betaald Collegegeld' naar Tilburg University kan sturen. Beide documenten zorgen ervoor dat je bij Tilburg University een inschrijving krijgt en kosteloos het onderwijsaanbod kunt volgen van dit traject.
NB Er wordt niet eerder collegegeld geïncasseerd dan op de 25ste dag van de maand waarin de opleiding start. Als je in Studielink jouw aanmelding vóór de startmaand annuleert, incasseren we niet.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
In onderstaande video's vertellen onze docenten je meer over de inhoud van de opleiding Academische Pabo Tilburg in voltijd. Een gedeelte hiervan komt ook aan bod tijdens de online voorlichting. Heb je vragen? We beantwoorden ze graag tijdens onze online voorlichting, open dagen en meeloopdagen.
Over de opleiding
Cultuurwetenschappen
Psychologie
Om je zo goed mogelijk antwoord te geven op je vragen, hebben we de veelgestelde vragen gebundeld.
bekijk onze veelgestelde vragent