Sprint naar content

Verschillen met communicatie / andere journalistiekopleidingen

 

Veelgestelde vragen

Alle journalistiekopleidingen lijken inhoudelijk wel een beetje op elkaar. Maar de opleiding in Tilburg onderscheidt zich door kleinschaligheid, door een focus op innovatie en ondernemerschap en door jou als student veel autonomie te geven. Wij raden je aan vooral ook in Utrecht / Zwolle / Ede naar een voorlichting te gaan en te kijken naar wat jou het meest aanspreekt.
De opleiding journalistiek is niet zozeer beperkter, maar anders omdat het met journalistiek te maken heeft, met nieuws en met maatschappelijke onderwerpen die iedereen raken.

Journalistiek en Communicatie zijn twee verschillende opleidingen. Journalisten zijn onafhankelijk, zij moeten op een zo neutraal mogelijke manier verslag doen van wat er in de wereld gebeurt. Zij schrijven wel voor een publiek om het te kunnen bereiken, maar niet om ze ‘over te halen’.

Communicatie heeft bijvoorbeeld tot doel om bijvoorbeeld een boodschap over te brengen op of een product onder de aandacht te brengen van een publiek, waarbij een organisatie vaak centraal staat. Dit in tegenstelling tot journalistiek waarbij het maatschappelijk belang altijd centraal staat.