Sprint naar content

Meer informatie studiejaar 1

Sfeerafbeelding Fontys

Jouw klas en coach

Je komt in een vaste groep van ongeveer 15 studenten. Dit is de basis van jouw leerjaar. Vanuit deze basis word je niet alleen opgeleid tot HR-professional, maar leer je ook jezelf kennen. Jouw groep heeft een vaste coach die jou en jouw groepsleden een heel jaar begeleidt en adviseert. Op een vast moment in de week komt jouw vaste groep bij elkaar. Daarnaast heb je individuele gesprekken met jouw coach en spreek je over hoe het met jouw studie en met jezelf gaat.

Gevarieerde opdrachten van organisaties

Je begint jaar 1 iedere periode met een gezamenlijke aftrap. Je krijgt een opdracht uit de echte HR-praktijk van een bedrijf of instelling. Hier ga je in kleine groepjes mee aan de slag. Ieder thema duurt 10 weken en er zijn in totaal vier thema’s:

1. Wereld van werk en HRM: wat is HRM en wat kan je ermee?

2. Matching: hoe breng je werkgevers en werknemers bij elkaar?

3. Human Resource Development: hoe help je mensen om hun talenten te ontdekken en ontplooien?

4. Organiseren van Human Capital: hoe zet je mensen en talenten optimaal in een organisatie in?

Theoretische kennis vertalen naar de praktijk

Vier dagen per week zijn er contactmomenten op school. Er zijn inspiratiesessies met docenten waarin kennis wordt overgedragen. Er zijn wekelijks bijeenkomsten met jouw klas en docenten, waarbij er een vertaling wordt gemaakt van theorie naar opdrachten en praktijk. Aan het einde van de periode wordt jouw kennis van de theorie getoetst door bijvoorbeeld een rapport te schrijven over jouw visie op de theorie.

Samenwerken met medestudenten

Hoe pak je de opdracht aan? Dit zoek je met jouw groepje zelf uit. Denk na. Wat heb je nodig om het vraagstuk op te lossen? Welke kennis, welke vaardigheden? De docent begeleidt je en laat je zien waar je informatie kan vinden, bijvoorbeeld in het kennisportaal van de opleiding of ergens anders. De docent besteedt aandacht aan samenwerking in teams. Je gaat ook zelf op onderzoek uit en zoekt bijvoorbeeld contact met HR-professionals uit de praktijk. Zo vergroot jij tijdens het eerste jaar continu jouw kennis en skills om samen met jouw medestudenten oplossingen voor allerlei praktijkopdrachten te bedenken en presenteren.

Training in skills

Tijdens een skillslab werk je samen met je medestudenten aan het aanleren van vaardigheden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het voeren van zakelijke gesprekken, het schrijven van een zakelijke tekst, het voeren van een coachgesprek of adviesgesprek of het geven van een presentatie vanuit de rol van hr-professional. Iedere periode staat een vaardigheid centraal. Middels veel praktische oefeningen maak je bijvoorbeeld de basisvaardigheden van gespreksvoering eigen en leer je deze vaardigheden adequaat in te zetten in een gesprek. Daarnaast is er aandacht voor jouw professionele houding. Je wordt tijdens een skillslab begeleid door docenten.

Individuele opdrachten in je portfolio

Je werkt individueel aan opdrachten die je uitwerkt en plaatst in jouw portfolio. Dat is bijvoorbeeld een reflectieverslag van een interview dat je met een hr-professional hebt gevoerd of een video van een interview dat jij hebt gehouden.

In jaar 1 groei jij razendsnel als mens en als professional, zodat jij samen met jouw coach een goede keuze kunt maken voor het vervolg van jouw opleiding.