Sprint naar content

Alumnus Wouter Coppen

Wanneer heb je je diploma behaald en voor welke opleiding?

In de zomer van 2019 ben ik afgestudeerd aan de studie Elektrotechniek.

Kon je na het behalen van je diploma makkelijk een baan vinden?

Ja, dat was geen probleem. Zelf heb ik ervoor gekozen om eerst nog een paar maanden van mijn vrijheid te genieten. Het mooiste was nog wel mijn tripje naar München. Hier zou ik een weekend een vriend gaan bezoeken. Vanuit daar ben spontaan doorgegaan naar Berlijn. In de week in Berlijn heb ik weer nieuwe vrienden gemaakt en toen ben ik nog een weekendje met hun naar Praag gegaan. Uiteindelijk moest ik op maandagochtend terugvliegen, want op dinsdag had ik mijn eerste gesprek bij een bedrijf. Ik was van plan om met een aantal verschillende bedrijven in gesprek te gaan, voordat ik echt zou gaan solliciteren. Bij dit eerste bedrijf, Airios, klikte het meteen zo goed dat ze me een baan aangeboden hebben. Ik ging hier heen voor een oriënterend gesprek. Het was niet eens een sollicitatie. Tijdens het gesprek merkte we dat mijn normen en waarde heel goed bij het bedrijf paste. Hierop hebben we meteen een 2e gesprek ingepland en toen dit goed beviel hebben ze mij een contract aangeboden.

Sfeerafbeelding Fontys

Hoe ziet jouw werkcarrière er tot nu toe uit?

Mijn werkcarrière begon eigenlijk al tijdens mijn studie. In het tweede leerjaar ben ik onder de begeleiding van PROUD (honors programma voor studenten van Fontys Hogeschool Engineering) gaan werken bij Heliox. Hier heb ik in totaal een half jaar gewerkt. In 2016 ben ik een jaar fulltime voorzitter geweest van Sv. Innovum. Dit zie ik als een zeer leerzame tijd die mij veel inzicht gebracht heeft in mijn verdere werkcarrière. Op 6 januari 2020 ben ik begonnen bij Airios als Hardware Engineer. De eerste maanden zijn altijd vooral inwerken. Tijdens mijn inwerkperiode merkte ik dat er verschil zat in de aanpak van de verschillende engineers. In overleg met mijn werkgever heb ik mij toen beziggehouden met het structureren van het proces. Hiernaast had ik nog mijn werkzaamheden als Hardware Engineer. Dagelijks was ik bezig met doorrekenen van componenten, tekenen van schema’s, layout-en van de PCB en natuurlijk de documentatie. Na een tijdje merkte ik dat mijn interesses breder liggen dan alleen het echte engineering-werk en ben ik verder gaan kijken naar een nieuwe uitdaging. Na zeven leerzame maanden heb ik besloten om mijn baan op te zeggen en ben ik de studie Master of Management gaan volgen aan Nyenrode Business Universiteit.

Wat zie je terug van wat je hebt geleerd tijdens je opleiding in je huidige baan?

Voor mij is dat vooral de analoge techniek en de denkwijze die je wordt aangeleerd. Het vermogen om systematisch problemen aan te pakken en op te lossen. Door logisch na te denken is er altijd wel een oplossing te vinden. Wat de techniek betreft heb ik me vooral beziggehouden met verschillende disciplines binnen de analoge techniek. Door te snappen wat de componenten doen, is alles terug te herleiden naar spanningen en stromen die met de basisregels zijn op te lossen.

Wat vind je het meest interessant of uitdagend aan je werk?

Het samenwerken in een team met intelligente mensen en de vrijheid om sturing te kunnen geven aan de projecten die we doen. In mijn team bij Airios had iedereen zijn eigen specialisatie. Dit zorgde ervoor dat je heel veel kan leren van elkaar. Door deze diversietijd, blijf je elkaar uitdagen om verder te denken en creatieve oplossingen te vinden.

Als alumnus, heb je een tip voor de huidige studenten van de opleiding?

Zorg dat je je zelf profileert. Door tijdens je studie ook andere activiteiten te doen krijg je meer levenservaring en sta je sterker in je schoenen. Dit is iets wat je direct terugziet bij je sollicitatie of in je werk. Ben niet te bang voor een klein beetje vertraging en word actief bij een vereniging. Kortom, verbreed je horizon.

Hoe zie jij de toekomst van een engineer met jouw opleiding?

Dit is echt puur afhankelijk van je ambities. Wil je voornamelijk engineering-werk doen, dan kan je doorgroeien naar senior engineer of projectleider. Binnen deze functies kan je meer sturing geven aan het team en jouw ervaring gebruiken voor innovaties. Persoonlijk wil ik graag mijn technische kennis combineren met ondernemerschap. Ik hoop in de toekomst sturing te mogen geven aan mijn eigen team. Als ik meer ervaring heb opgedaan, wil ik de mogelijkheden bekijken om mijn eigen bedrijf te starten in de techniek.