Sprint naar content

Mark-Oliver over zijn deeltijdstudie

“Ik ben Mark-Oliver Orlikowski, geboren op 29 juni 1982 in Duisburg, Duitsland. In 1999 heb ik een opleiding tot automonteur gevolgd in Duitsland en heb ik een paar jaar als zogenaamde "Geselle" in dit beroep gewerkt. In 2007 ben ik begonnen bij DAF Trucks in Eindhoven. Als productiemedewerker in de motorenfabriek heb ik mezelf kunnen bewijzen en vervolgens taken en functies met toenemende verantwoordelijkheid op mij kunnen nemen. Ik werk nu al enkele jaren als Proces Engineer in de truckfabriek. Hier ben ik verantwoordelijk voor het technische gedeelte van niet-standaard-orders, dat zijn voertuigen die worden gemaakt volgens de wensen van de klant. Sinds 2019 studeer ik Technische Bedrijfskunde in deeltijd bij de Fontys in Eindhoven."

Wat is de reden voor je studiekeuze?

Technische Bedrijfskunde sluit goed aan bij mijn interesses en dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast is het een toekomstbestendige opleiding. Mocht ik ooit op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging, biedt de opleiding mij goede kansen. Verder is Technische Bedrijfskunde een universele opleiding waarbij onderwerpen als marketing, inkoop en management uitgebreid aan bod komen.

In de regio Eindhoven/Venlo zijn er verschillende mogelijkheden om deze opleiding te volgen. Na gesprekken met mensen van mijn bedrijf, leek Fontys mij de meest geschikte technische hogeschool. Niet alleen vanwege de nabijheid van mijn bedrijf, maar ook qua ervaringen van anderen sluit het goed aan bij wat ik zocht.

Wat voegt deze opleiding nu al toe voor je werk?

‘Al vanaf het begin van de studie heb ik veel theorieën geleerd die me helpen het dagelijks leven in een groot bedrijf beter te begrijpen.’

Ook heb ik snel een beter inzicht in managementbeslissingen gekregen en hoe beslissingen worden genomen. De opleiding geeft me een duidelijker beeld van wat ik persoonlijk in de toekomst wil en hoe ik daar naartoe kan werken.

Na deze opleiding verwacht ik een professional te zijn op het gebied van Technische Bedrijfskunde. Een zakelijke gesprekspartner voor verschillende functies, afdelingen en onderwerpen in het bedrijf. Ik wil weten wat er speelt in een bedrijf en hoe het moet draaien volgens de relevante theorieën. Daarnaast verwacht ik na mijn opleiding een beter beeld te hebben van wat ik in mijn toekomst wil doen, welke taken ik uitdagend en interessant vind en wat bij mij past.  

Wat vind je van het lesmateriaal en de docenten?

Het lesmateriaal is docent- en vakafhankelijk. Inhoudelijk worden de meest relevante theorieën door de docenten duidelijk toegelicht aan de hand van de bijbehorende literatuur. De docenten zijn competent en ook buiten de lesuren beschikbaar om vragen te beantwoorden. Dat stel ik zeer op prijs, vooral tijdens piekmomenten voor het inleveren van projecten.

‘De docenten zijn oprecht geïnteresseerd in je studievoortgang’

Er wordt van je verwacht dat je je voorbereidt op de les en resultaten op tijd inlevert. De studiebelasting vind ik persoonlijk niet zo zwaar. Door goed te plannen is het vrij eenvoudig om alles op tijd klaar te hebben. Studeren vereist een paar uur privétijd, maar met een beetje discipline is het goed te doen! Inhalen bij achterstand is echter een stuk moeilijker, dat probeer ik zelf dus ook te voorkomen.

Het contact met medestudenten gaat ook buiten de reguliere lessen om. Via MS Teams kun je zien wie er in je klas zit en kun je ze altijd proberen aan te spreken. Sparren met medestudenten helpt enorm om vragen of problemen vanuit een ander perspectief te bekijken. Met de zogenaamde duopartner werk je samen aan projecten en bespreek je hoe je de theorie in de praktijk kunt inzetten.

Heb je een tip voor iemand die ook een technische deeltijdstudie wil gaan volgen?

Als je een deeltijdstudie wilt volgen, kan ik je aanraden om thuis een eigen kantoortje in te richten waar je kunt leren en werken. Met kantoortje bedoel ik gewoon een goede tafel en stoel in een rustige omgeving en niet in de woonkamer naast de TV. Ik kan ook de tip geven om je meteen in te schrijven en niet te wachten! Ik denk regelmatig “dit had ik eerder moeten doen”, want het is een erg leuke, interessant en vooral waardevolle studie.

Sfeerafbeelding Fontys

Naam: Mark-Oliver Orlikowski

Instituut: Fontys Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek

Locatie: Eindhoven

Opleiding: Deeltijd Technische Bedrijfskunde