Sprint naar content
 

Veelgestelde vragen

Fontys Kind en Educatie: Elke dinsdag loop je stage op een school binnen het partnerschap opleiden in school (POS). Je kunt daarover meer lezen op de website.

Na het behalen van de propedeuse kun je jouw werkplek eventueel inzetten als stageplek door gebruik te maken van de mijlpalenregeling of subsidieregeling voor onderwijsassistenten. Bekijk hier alle subsidies.

De opleiding bemiddelt voor een stageplaats met een opleidingsschool binnen het partnerschap opleiden in school (POS). Je hoeft dus zelf geen stageplek te zoeken. Je kunt wel voor de start van de studie een voorkeur uitspreken voor een stageplaats op een van de opleidingsscholen binnen het partnerschap opleiden in school (POS). We proberen dan zoveel mogelijk met je mee te denken. Streven is om die voorkeur te honoreren. De stageplaats wordt gekozen op basis van postcode.
Dag mag. Je mag je voorkeur uitspreken en dit kan dus ook in een andere regio zijn. Het moet uiteraard wel in een regio zijn van één van onze leslocaties (Eindhoven, Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Venlo).
Iedere student van de FDT-opleiding loopt op dinsdag stage. Er is mogelijkheid tot meer dagen stage als je privé/werksituatie het toelaat; Je stage start al in de tweede week van je opleiding (streven). Je maakt in het eerste jaar kennis met zowel de onderbouw (groep 1 t/m 4) als de bovenbouw (groep 5 t/m groep 8) van je stageschool.
Na het behalen van de propedeuse is het ook mogelijk om stage te lopen in het speciaal onderwijs. Je voert hierover overleg met jouw studiebegeleiders. Deze school voor speciaal onderwijs maakt deel uit van het partnerschap opleiden in school (POS).

Zij-instroomopleiding: Zij-instroom studenten komen vaak vanuit een andere sector of een ander beroep. Denk bijvoorbeeld aan een tandartsassistente of arts. Je komt hiervoor in aanmerking als je een hbo of wo-diploma op zak hebt en over relevante (werk)ervaring beschikt. Om te kunnen starten is het belangrijk dat je een geschiktheidsonderzoek afrondt, een Verklaring Omtrent Gedrag aanlevert en een school hebt waar je als zij-instromer bent aangenomen (fte 0.4 – 0.8). In het geschiktheidsonderzoek wordt er vastgesteld of je voldoende geschikt bent om direct voor de klas te staan, of je binnen twee jaar je onderwijsbevoegdheid kunt halen en welke begeleiding je hierbij nodig hebt vanuit Fontys. Dit traject en de lesstof wordt op maat gemaakt, op basis van jouw vooropleidingen en werkervaring.

De school waar je werkt betaalt jouw opleidingstraject vanuit een subsidie van DUO en betaalt ook jouw salaris. Vanaf dag 1 sta je daarom betaald voor de klas, zelfstandig maar met begeleiding vanuit Fontys.

Flexibele Deeltijdopleiding: Als je de pabo deeltijdopleiding volgt, ga je een dag of twee avonden in de week naar school. Op locatie Eindhoven en Venlo is dit een dagdeel en in Tilburg twee avonden. Je hebt dus minder contacturen dan tijdens het voltijdprogramma. Daarnaast loop je één dag stage in de week. Je kunt werk en studie op die manier goed combineren. Het werk dat je daarnaast doet, hoeft niet aan te sluiten op de studie: de onderwijservaring die je opdoet vindt plaats in de stageperiodes van de opleiding.

Bij de pabo deeltijdopleiding behaal je een volledig pabo-diploma. Kenmerkend voor een zij-instroomtraject is juist dat je via een maatwerktraject wel een lesbevoegdheid behaalt, maar géén pabo-diploma ontvangt.
Ja dat kan. Meer informatie vind je hier.
We vinden het belangrijk dat je meteen ervaringen op doet in de praktijk. Natuurlijk verwachten we niet dat je meteen zelfstandig voor de klas staat. Je begint met opdrachten in kleine groepjes, zoals bijvoorbeeld het voorlezen van een boekje of het uitleggen van een spel. Je wordt begeleid door een stagebegeleider vanuit het kindcentrum of de basisschool. Ook staat er vanuit Fontys een opleidingsdocent voor je klaar, die je helpt met het vormgeven van jouw leerproces.
De ene locatie is wat groter, de andere wat kleiner, de ene locatie bevindt zich op een campus met allerlei andere opleidingen, de andere locatie staat meer op zichzelf. Op alle locaties staat kwaliteit van het onderwijs hoog in het vaandel en hechten we veel waarde aan persoonlijke aandacht voor jou als student. We raden je aan om verschillende locaties te bezoeken om een beeld te krijgen wat bij jou het beste past, van de pabo in Brabant tot aan de pabo in Limburg. Elke locatie van pabo deeltijd volgt hetzelfde progroamma.
Pabo Eindhoven verhuist in de week van 20 november naar Campus Rachelsmolen in Eindhoven. Meer informatie hierover vind je hier: http://www.fontys.nl/bouwtaanjouwtoekomst