Sprint naar content
Placeholder for Fontys video
De Kopopleiding heeft enorm bijgedragen aan mijn zelfontwikkeling."
Victor, student

Lees hier het verhaal van Victor en andere studenten >>

 

Opbouw

De Kopopleiding in Tilburg is een eenjarige voltijdopleiding waarin je, door maatwerk, in één jaar je lesbevoegdheid kunt behalen. De volgende onderdelen behoren tot het behalen van je lesbevoegdheid:
Je begint de Kopopleiding met een intake. Op basis van die intake wordt een studieovereenkomst gemaakt. Tijdens de lessen ga je aan de slag met een portfolio om zoveel mogelijk van de lesinhoud te kunnen koppelen aan je stage. In je portfolio leg je je leervragen vast, doe je verslag van je ontwikkeling, je gemaakte keuzes, de verantwoording en je reflectie daarop. Daarnaast verzamel je bewijsstukken waarmee je je leeruitkomsten aantoont. 

Benieuwd naar meer informatie over de inhoud, toetsing en begeleiding van en tijdens de opleiding? Je leest hierover meer in het regelement van de Onderwijs- en examenregeling (OER). 

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Bekijk de studiegids.
Net als alle andere lerarenopleidingen van Fontys is de kopopleiding sterk praktijkgericht. Leren op de werkplek (stage) maakt dan ook een belangrijk deel uit van de opleiding. Je oriënteert je hierbij op de onderbouw van het havo en vwo en op het beroepsonderwijs en/of de volwasseneneducatie. Je start, na een korte oriëntatie, in het eerste half jaar met de hoofdfasestage op een school voor voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs. Gedurende de stage wordt opgebouwd naar het zelfstandig uitvoeren van onderwijs.
Tijdens 'intervisie en reflectie' leer je samen met je medestudenten je eigen leerproces te analyseren en slim gebruik te maken van je sterke en zwakke punten. Hierdoor maak je een gepersonaliseerd opleidingstraject door. Aan het eind van het jaar ben je in staat om je eigen leerproces te sturen.
Tijdens de Kopopleiding werk je continu aan je portfolio. In mei/juni rond je het portfolio af en ga je op voor je eindassessment. Je hebt dan een gesprek met een beoordelingspanel, waarin je moet aantonen dat je alle bekwaamheden, die vastgesteld zijn voor het leraarschap, beheerst. Uiteraard word je hierin begeleid door je studentcoach. 
 
Heb je het eindassessment met goed gevolg afgerond? Dan ben je geslaagd!