Sprint naar content

 

Opbouw

In het eerste jaar volg je twee verplichte basismodules:

  • Basismodule 1: Matching en Beleid
    Bij Matching leer je een goede taak- en functieanalyse te maken en daar de juiste mensen voor te vinden door deze beide elementen met elkaar te verbinden. Je stelt daarbij vanuit recruitment een wervingsplan op en vraagt jezelf af wat de organisatie zelf aan acties onderneemt en of je de arbeidsbemiddeling in-house doet of door een externe partner laat uitvoeren. Tenslotte verkrijg je inzicht in welke vorm van samenwerking het beste passend is in verschillende casussen op basis van arbeidsrecht: een arbeidsovereenkomst of toch een andere vorm. Bij Beleid ga je op basis van relevante maatschappelijke trends leren om een consistent HR beleidsplan binnen het thema verzuim / duurzame inzetbaarheid op te stellen. Hierbij zoek je naar de samenhang met het HR beleid binnen de organisatie en hoe je mensen motiveert dit beleid te gaan volgen. Ook vraag je jezelf af of je voorgestelde beleid betaalbaar is met behulp van o.a. een kosten en baten analyse. Om vaardig te worden in bovenstaande thema’s nemen we je mee in het kritisch zoeken naar relevante bronnen en hoe je beleid zakelijk passend kunt schrijven.

  • Basismodule 2: Veranderen en Ontwikkelen
    Organisaties veranderen voortdurend. In deze basismodule leer je om een analyse te maken van de huidige en gewenste situatie van je afdeling / organisatie. Om te komen tot de ‘gewenste situatie’ ontwerp je een veranderplan waarbij je leert rekening te houden met alle betrokken partijen en invloeden die geraakt worden door het veranderplan. Bij verandering zijn spelen je medewerkers een sleutelrol. Daarom leer je in deze module vanuit verschillende ontwikkelperspectieven te kijken. Een thema als talentmanagement kan hierbij niet ontbreken. Op grond van het achtveldenmodel werk je een ontwikkelinterventie verder uit en leer je hoe je mensen binnen het werk kunt motiveren en hoe je hun leervermogen kan beïnvloeden. Om je omgeving mee te krijgen in je plannen, leer je vaardiger te worden in zakelijke gespreksvoering en presenteren. Al om al brengt deze module je een toenemende impact van je plannen en de uitvoering daarvan.

In het tweede en derde jaar maak je zelf een keuze in verdiepingsmodules. Je kiest er in totaal drie. Een mogelijkheid is om te kiezen voor de modules Re-integratie en Talentcoaching, Loopbanen en Arbeids- en organisatiepsychologie om jezelf zo meer te verdiepen in coaching en persoonsgerichte ontwikkeling. Wil je meer de kant op van HR business-partner/ de zakelijke HR-kant dan is het raadzaam om te kiezen voor modules als Verandermanagement, Strategisch HRM, Talentontwikkeling en Arbeidsrecht. Welke modules je wilt volgen bepaal je uiteindelijk zelf.

De keuze van modules bestaat uit:

  • Talentontwikkeling

  • Verandermanagement

  • Re-integratie en Talentcoaching

  • Matching in de 21ste eeuw

  • Strategisch HRM

  • Arbeidsrecht

  • Loopbanen

  • Arbeids- en organisatiepsychologie

Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen met de laatste verplichte module ‘Onderzoek’. Hierbij gaan we je uitdagen om zelfstandig een onderzoekscyclus te doorlopen of een interventie te ontwikkelen voor de organisatie of een onderdeel van het bedrijf waar je werkzaam bent. De keuze van het thema ligt bij jouzelf en je organisatie zolang het HR-gerelateerd is. Het is immers essentieel voor HR om te streven naar meer evidence-based practices: HR-praktijken waarvan we weten dat ze werken op basis van onderzoek en geteste interventies. Jij hebt een belangrijke verantwoordelijkheid om hieraan bij te dragen en dat ga je in het afstudeerjaar toepassen met jouw onderzoeksrapport.