Sprint naar content

Cultuurbegeleider

Wil jij cultuuronderwijs doceren op jouw school? Of je collega’s hierin begeleiden? Dan is 'Cultuurbegeleider' bij Fontys iets voor jou.

Over Cultuurbegeleider

Gedurende dit tweejarig traject leer je alles over hoe je cultuuronderwijs kunt integreren op jouw school. Tijdens dit traject leer je alles over:

 • Alle ontwikkelingen binnen cultuureducatie
 • Hoe je leerlijnen opstelt voor jouw school
 • Hoe je collega’s kan coachen en begeleiden
 • De culturele ontwikkelfasen van leerlingen

 

Voor wie?

Het traject 'Cultuurbegeleider' is voor: 

 • Cultuurcoördinatoren en leerkrachten in het PO en (V)SO. Je hebt je de afgelopen jaren ontwikkeld binnen cultuureducatie en bent geïnteresseerd in onderwijsinnovatie. Je bent daarom opzoek naar meer vaardigheden en theorie om cultuur educatie verder de school in te brengen.
 • Medewerkers van culturele instellingen (in beperkte mate) die veel met het onderwijs samenwerken.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden dien je eerst de basiscursus Interne Coördinator Cultuureducatie te hebben afgerond. Daarnaast heb je binnen je organisatie de mogelijkheid om een cultureel verandervraagstuk uit te werken en toe te passen.

 

Dame die een boek aan het lezen is

 

Inhoud en opbouw

Tijdens de cursus 'cultuurbegeleider' verbreed je jouw kennis op het gebied van cultuur educatie en verdiep je je in het vak. Daarmee versterk je jouw curriculum als het gaat om cultuur educatie en de daarbij horende kunstvakken. Theorie en praktijk komen daarbij continue samen.

De cursus bestaat uit vijf modules die goed toepasbaar zijn op jouw organisatie en te volgen naargelang jouw situatie.  Tijdens deze vijf modules ontwikkel je je in de volgende vaardigheden:

 • Het vertalen van een beleid
 • Draagvlak creëren onder collega's en directie
 • Coaching
 • Theoretische basis van cultuur educatie
 • Onderzoek

Cultuurbegeleider bevat de volgende vijf modules:

 1. Inhoud en samenhang cultuuronderwijs;
 2. Beleid, omgeving en randvoorwaarden;
 3. Inhoudelijke kennis van kunst-, erfgoed- en media-educatie;
 4. Ontwikkelen van leerlijnen;
 5. Implementatie en coaching van collega’s.
De groep bestaat uit cultuurcoördinatoren en gespecialiseerde leerkrachten in het PO en (V)SO. Daarnaast hebben medewerkers van culturele instellingen de mogelijkheid om deel te nemen aan dit traject.
Doordat dit traject gecertificeerd is door het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland, ontvang je een officieel diploma en word je ingeschreven in het Abituriëntenregister.
 
 

Meerwaarde

Met het afronden van het traject Cultuurbegeleider ben jij in staat om handvatten op te stellen voor culturele veranderingen binnen jouw school of organisatie. Je bent gegroeid tot een expert leerkracht op het gebied van cultuureducatie en bent in staat om andere leerkrachten te coachen en begeleiden rondom culturele vraagstukken en -vernieuwingen.

 
Drie volwassenen studenten met elkaar in gesprek

 

Praktische info

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?

Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen. Tijdens de open avond kijken we samen hoe jij je optimaal kunt ontwikkelen.

Heb je een vraag?
Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

Niveau
Opleiding

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

Subsidie, lening of beurs?

Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, (zij-instroom) subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Ontdek hier alle tegemoetkomingen en subsidies.

 

 

Aanmelden

Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.
De directie behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende deelname de opleiding te annuleren.


Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.