Sprint naar content

Instromen na het mbo

Je hebt een mbo-4 diploma, maar vindt de stap naar een hbo-bachelor van 4 jaar te groot? Dan kun je kiezen voor een tweejarige opleiding: een associate degree bij Fontys. Een studie vol theoretische, maar vooral praktische kennis die direct toe te passen is in het werkveld. Ideaal als je klaar bent voor de volgende stap in je carrière.

Welke opleidingen zijn er?

Associate degree in voltijd

Lees de uitgebreide opleidingsinformatie en maak gebruik van de opties om kennis te maken met de opleiding.

naar het overzicht

Associate degree in deeltijd

Verdiep je in de opleidingsinformatie en bekijk welke opties er zijn om kennis te maken met de opleiding.

naar het overzicht

Waarom een associate degree na het mbo?

 • Je haalt in 2 jaar een hbo diploma.
 • De opleiding combineert praktische met theoretische kennis.
 • Je kunt je zowel specialiseren in je vakgebied als je kennis verbreden .
 • Er is keuze uit verschillende vakgebieden.
 • Er zijn veel mogelijkheden als je daarna nog verder wilt studeren.
 • Je kunt de kennis direct toepassen in je baan.

De opleiding sluit aan bij de behoefte vanuit het werkveld en vergroot de kansen op de arbeidsmarkt! Hoe en wanneer je de opleiding volgt is aan jou; direct of na een tussenjaar. Voltijd of deeltijd met een baan erbij. Twijfel je over de richting, het niveau en wat je er uiteindelijk mee kan? Geen zorgen, Fontys helpt je graag bij het maken van een keuze die past bij jouw ambities, je talenten en je persoonlijke situatie. Neem hiervoor contact op met het Fontys Klant Contactcentrum.
Placeholder for Fontys video
Kim Segers, Ad Ondernemerschap & Retailmanagement
Mijn hart ligt bij de horeca. Het is mijn passie om in die wereld te werken. Na mijn mbo-opleiding als horeca ondernemer/- manager heb ik voor deze associate degree gekozen. Ik wil meer kennis opdoen op het gebied van ondernemerschap en leiderschap. Eerst deed ik een jaar bachelor, maar ik heb er daarna toch voor gekozen om de Ad te gaan doen. Zo kan ik hierna lekker gaan werken en meer praktijkkennis opdoen. De stap van mbo naar hbo had ik niet zo groot verwacht, maar als je alles vanaf het begin goed bijhoudt en een goede planning maakt, red je het wel. Als je de ondernemerschapkant op wilt, is deze studie zeker een aanrader. Hier wordt het hele proces in kaart gebracht. Je leert verschillende leiderschapsstijlen kennen en je leert hoe je een goede hospitalityleider kunt worden.’

Verschillen en overeenkomsten mbo4 - ad - bachelor

Mbo4 Associate degree Bachelor
Onderwijsniveau 4 Onderwijsniveau 5 Onderwijsniveau 6
3 of 4 jaar 2 jaar 4 jaar
Erkend mbo diploma Erkend hbo diploma Erkend hbo diploma
Toelatingseisen: vmbo, havo Toelatingseisen: mbo-4, havo, vwo Toelatingseisen: mbo-4, havo, vwo, ad
Vooral aan de slag in de praktijk Praktijk wordt aangevuld met theorie Theorie en praktijk worden aan elkaar verbonden
Uitvoerend werk Legt de verbinding tussen uitvoering en strategie Nadruk op strategisch werk, en deels uitvoerend
Doener Koppelt denken aan doen Denker
Signaleert een probleem Formuleert de vraag Onderzoekt de vraag

Doorstroommogelijkheden

Na het behalen van je associate degree heb je twee opties: 

 1. Doorstuderen 
  Je kunt ervoor kiezen om na het behalen van je ad-diploma door te studeren aan een bacheloropleiding. Kies je voor een vervolgstudie bij een opleiding binnen jouw vakgebied dan kun je met een op maat gemaakt programma binnen 2 tot 2,5 jaar je bachelordiploma behalen. Bekijk in de matrix (download de pdf) de doorstroommogelijkheden per associate degree.  
  Staat de combinatie van jouw associate degree-opleiding en de bacheloropleiding die je wilt gaan volgen er niet in, dan volg je de reguliere bacheloropleiding van 4 jaar. Afhankelijk van jouw situatie, ervaring en kennis kun je misschien wel vrijstelling verkrijgen. Neem hiervoor zelf contact op met de betreffende bacheloropleiding.

 2. Aan het werk 
  Met een associate degree kun je ook meteen aan het werk. Je bent goed in het combineren van theorie met de praktijk en hebt daardoor een goede positie op de arbeidsmarkt. Je kunt aan de slag op een niveau tussen mbo-4 en hbo-bachelor. 

Ronald de Pijper, docent Ad Management in de zorg

"De meeste van onze studenten hebben een coördinerende rol of teamleidersfunctie in de zorg. Onze opleiding geeft ze handvatten om hun rol nog beter invulling te geven en binnen de eigen werkcontext het verschil te kunnen maken. We brengen de ontwikkeling van onze studenten in beweging."

Veel gestelde vragen

Een associate degree maakt de overstap van het mbo naar het hbo kleiner. Om een associate degree te kunnen volgen moet je minimaal in het bezit zijn van een mbo-4 diploma, havo-diploma of vwo-diploma. Een associate degree is ook prima te volgen naast je werk. Het kan net die specialisatie bieden die je nodig hebt bij de uitoefening van je werk of om hogerop te komen in je carrière. Bekijk per opleiding de toelatingseisen voor de associate degrees. In een aantal gevallen heb je een relevante werkplek nodig. 
Toelatingseisen voor een Associate degree zijn: mbo-niveau 4, havo- of vwo-diploma; met of zonder werkervaring. Op grond van je leeftijd kun je een toelatingsexamen maken: het 21+ toelatingsonderzoek. Afhankelijk van de opleiding die je kiest, kunnen er aanvullende eisen worden gesteld. Op de opleidingspagina's vind hierover verdere informatie.
Een Associate degree is een wettelijk erkende hbo-opleiding die twee jaar duurt.
Dit kan per opleiding of per periode anders zijn. Iedere opleiding heeft specifieke contactmomenten (lesuren, praktijkuren) en een indicatie van het aantal uren dat je wekelijks voor je studie moet reserveren, inclusief zelfstudie. Bij de inhoud van de opleiding staat vaak vermeld hoeveel uur je gemiddeld kwijt bent aan je studie.
Als je een Ad-opleiding hebt afgerond en het diploma behaald, kun je direct doorstromen naar een bacheloropleiding of via een schakelprogramma. Bekijk in de matrix de doorstroommogelijkheden per Associate degree. Staat de combinatie van jouw Associate degree-opleiding en de bacheloropleiding die je wilt gaan volgen er niet in, dan volg je de reguliere bacheloropleiding van vier jaar. Afhankelijk van jouw situatie, ervaring en voorkennis kun je misschien wel vrijstelling verkrijgen. Neem hiervoor zelf contact opmet de betreffende bacheloropleiding.
Als je nog geen bachelor- of masteropleiding hebt afgerond, betaal je voor een associate degree wettelijk collegegeld. Wil je na je associate degree nog de hbo-bachelor volgen? Dan betaal je daar ook wettelijk collegegeld. Daarna kun je eventueel ook nog een master volgen tegen wettelijk collegegeld. Als je al een bachelor- of masteropleiding hebt afgerond betaal je het instellingscollegegeld. Lees meer over het collegegeld
Voor een associate degree kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering. Ga voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid

Placeholder for Fontys video
Lindy Jansen, Ad Accountancy
Op dit moment ben ik financieel analist bij BDO. Daarvoor volgde ik de mbo-opleiding Financiële beroepen. Ik wilde na die opleiding graag gaan werken, maar wil ook zoveel mogelijk blijven leren en op alle manieren beter worden in het werk dat ik doe. Daarom koos ik voor de associate degree Accountancy bij Fontys. Ik heb er geen moment spijt van. De studie sluit in sommige opzichten aan op het werk wat ik doe, maar in andere opzichten ook totaal niet. Het is leuk om informatie die we in de les krijgen te herkennen vanuit mijn werk, of dat ik juist dingen
leer die ik in mijn werk kan toepassen. Het is wel zwaar, een studie en al het huiswerk en de toetsen naast een baan. Dus je moet er wel écht voor willen gaan."