Sprint naar content

Instromen na havo

Heb je je havo-diploma op zak en wil je doorstuderen aan het hbo? Dan heb je niet alleen de keuze uit verschillende opleidingen, maar je kunt ook kiezen voor een korte of langere opleiding. We hebben natuurlijk onze 4-jarige hbo bachelor opleidingen, maar je kunt ook gaan voor een 2-jarige associate degree.

Welke opleidingen zijn er?

Associate degree in voltijd

Lees de uitgebreide opleidingsinformatie en maak gebruik van de opties om kennis te maken met de opleiding.

naar het overzicht

Associate degree in deeltijd

Verdiep je in de opleidingsinformatie en bekijk welke opties er zijn om kennis te maken met de opleiding.

naar het overzicht

De voordelen van een associate degree

 • Je haalt in 2 jaar een hbo diploma.
 • De opleiding combineert praktische met theoretische kennis.
 • Er is keuze uit verschillende vakgebieden.
 • Er zijn veel mogelijkheden als je daarna nog verder wilt studeren.
 • Je kunt met een associate degree ook direct aan de slag op de arbeidsmarkt.

Twijfel je over de richting, het niveau en wat je er uiteindelijk mee kan? Geen zorgen, Fontys helpt je graag bij het maken van een keuze die past bij jouw ambities, je talenten en je persoonlijke situatie. Neem bij twijfel contact op met het Fontys Klantcontactcentrum.

Fontys Klantcontactcentrum
Placeholder for Fontys video
Joris Moviat, Ad Ondernemerschap & Retailmanagement
Bij deze opleiding kun je niet achterover gaan hangen. Je leert plannen en prioriteiten stellen. Dat is ook wel echt nodig, anders red je het niet. Omdat ik teamleider ben bij Albert Heijn en het bedrijfsleven interessant vind, wilde ik een overstap maken. Naast leidinggeven vind ik het leuk om te kijken hoe bepaalde processen beter kunnen. Het leuke van deze studie is dat je elke periode vier andere vakken krijgt en hierdoor een heel breed beeld krijgt van het werkveld. Misschien ga ik hierna nog door voor de bachelor. De toekomst? Over vijf jaar hoop ik een baan te hebben waarin ik mezelf kan zijn, en kan blijven ontwikkelen. Over tien jaar zou ik graag een leidinggevende functie hebben."

Doorstroommogelijkheden

Na het behalen van je associate degree heb je twee opties: 

 1. Doorstuderen 
  Je kunt ervoor kiezen om na het behalen van je ad-diploma door te studeren aan een bacheloropleiding. Kies je voor een vervolgstudie bij een opleiding binnen jouw vakgebied dan kun je met een op maat gemaakt programma binnen 2 tot 2,5 jaar je bachelordiploma behalen. Bekijk in de matrix de doorstroommogelijkheden per associate degree.  
  Staat de combinatie van jouw associate degree-opleiding en de bacheloropleiding die je wilt gaan volgen er niet in, dan volg je de reguliere bacheloropleiding van 4 jaar. Afhankelijk van jouw situatie, ervaring en kennis kun je misschien wel vrijstelling verkrijgen. Neem hiervoor zelf contact op met de betreffende bacheloropleiding.

 2. Aan het werk 
  Met een associate degree kun je ook meteen aan het werk. Je bent goed in het combineren van theorie met de praktijk en hebt daardoor een goede positie op de arbeidsmarkt. Je kunt aan de slag op een niveau tussen mbo-4 en hbo-bachelor. 

Jacques de Roij, docent Ad ICT

"Binnen deze opleiding zijn de docenten meer coaches en experts dan ‘traditionele’ docent. We staan ook niet vaak voor de klas, maar ‘tussen’ de studenten. Samen gaan we op zoek naar waar jouw passie ligt. Zo groei je uit tot professional binnen je vakgebied."

Veel gestelde vragen

Een associate degree maakt de overstap van het mbo naar het hbo kleiner. Om een associate degree te kunnen volgen moet je minimaal in het bezit zijn van een mbo-4 diploma, havo-diploma of vwo-diploma. Een associate degree is ook prima te volgen naast je werk. Het kan net die specialisatie bieden die je nodig hebt bij de uitoefening van je werk of om hogerop te komen in je carrière. Bekijk per opleiding de toelatingseisen voor de associate degrees. In een aantal gevallen heb je een relevante werkplek nodig. 
Toelatingseisen voor een Associate degree zijn: mbo-niveau 4, havo- of vwo-diploma; met of zonder werkervaring. Op grond van je leeftijd kun je een toelatingsexamen maken: het 21+ toelatingsonderzoek. Afhankelijk van de opleiding die je kiest, kunnen er aanvullende eisen worden gesteld. Op de opleidingspagina's vind hierover verdere informatie.
Een Associate degree is een wettelijk erkende hbo-opleiding die twee jaar duurt.
Dit kan per opleiding of per periode anders zijn. Iedere opleiding heeft specifieke contactmomenten (lesuren, praktijkuren) en een indicatie van het aantal uren dat je wekelijks voor je studie moet reserveren, inclusief zelfstudie. Bij de inhoud van de opleiding staat vaak vermeld hoeveel uur je gemiddeld kwijt bent aan je studie.
Als je een Ad-opleiding hebt afgerond en het diploma behaald, kun je direct doorstromen naar een bacheloropleiding of via een schakelprogramma. Bekijk in de matrix de doorstroommogelijkheden per Associate degree. Staat de combinatie van jouw Associate degree-opleiding en de bacheloropleiding die je wilt gaan volgen er niet in, dan volg je de reguliere bacheloropleiding van vier jaar. Afhankelijk van jouw situatie, ervaring en voorkennis kun je misschien wel vrijstelling verkrijgen. Neem hiervoor zelf contact opmet de betreffende bacheloropleiding.
Als je nog geen bachelor- of masteropleiding hebt afgerond, betaal je voor een associate degree wettelijk collegegeld. Wil je na je associate degree nog de hbo-bachelor volgen? Dan betaal je daar ook wettelijk collegegeld. Daarna kun je eventueel ook nog een master volgen tegen wettelijk collegegeld. Als je al een bachelor- of masteropleiding hebt afgerond betaal je het instellingscollegegeld. Lees meer over het collegegeld
Voor een associate degree kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering. Ga voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid