Sprint naar content
Project

Moral Design - the game

‘Slimme’ diensten en systemen zijn niet meer weg te denken uit onze omgeving. Maar in hoeverre schuren deze 'slimme systemen’ met principes zoals privacy, autonomie en rechtvaardigheid? Hoe maken we ‘slimme’ systemen écht slim?

Met de Moral Design Game kruip je in de rol van een personage, zoom je in op persoonlijke waarde en krijg jij spelenderwijs inzicht in de manier waarop besluitvorming tot stand komt of kan komen.

Over Moral Game

Hieronder kun je het spel bestellen of je kunt ons vragen om een sessie te organiseren. De moral game is een leuke manier om een deel van een inspiratiedag zinvol in te vullen!

‘Slimme’ digitale technologie maakt steeds meer deel uit van onze maatschappij. In de stad, in het onderwijs, het bedrijfsleven en de zorg. Daarmee grijpt die technologie in op de manier waarop we dat leven organiseren en inrichten en dienen zich nieuwe vragen en uitdagingen aan waar we een goed gesprek voor nodig hebben.

Het Moral Design Spel helpt daarbij!

De slimme camera beïnvloedt de manier waarop de politie haar nachtelijke toezicht organiseert. Dat kan een flinke efficiencyslag opleveren, maar wat als de camera dansende mensen detecteert als potentieel gevaarlijk? Een app coacht studenten middels AI om hun resultaten te verbeteren. Maar wat als de adviezen niet kloppen of stress veroorzaken? Wat als een gezelschapsrobot ervoor zorgt dat ouderen minder eenzaam zijn, maar de familie minder op bezoek komt?

Het Moral Design Spel helpt bij het bespreken van deze vraagstukken. Spelers kruipen in de huid van personages en spelen met persoonlijke waarden. Daarmee wordt tevens duidelijk welke waarden zich soms slecht tot elkaar verhouden.

Het spel daagt uit tot zelfreflectie en leert alle spelers nadenken over de manier waarop we onze besluitvorming slimmer kunnen organiseren. Daarnaast geeft het spel ontzettend veel inzicht in de argumenten voor en tegen en is het hartstikke leuk om te spelen!

Momenteel hebben we de volgende varianten:

  • Moral Design Spel – de slimme stad;
  • Moral Design Spel – het onderwijs;
  • Moral Design Spel – Engelse versie.

Binnenkort volgen varianten voor de zorg en het bedrijfsleven.


Bestel het spel!

Er zijn drie verschillende mogelijkheden. De prijzen van de sessies zijn indicatief. U kunt ook om meer informatie vragen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via r.vandervorst@fontys.nl of 0650242071.


Moral Game - alleen het bordspel

Het bordspel is voor 4-8 spelers.

Samen ga je op zoek naar manieren om tot een gedegen besluit te komen rondom een slimme technologie of dienst. Maar je probeert natuurlijk wel te winnen!

Op het formulier kun je aangeven of je de versie wilt voor de ‘slimme’ stad, het onderwijs of anders.

Prijs € 99,95


Moral Game bordspel + training moderator

Aantal deelnemers: maximaal 8

Je haalt het meest uit het spel door het te spelen met een moderator. Die kan het lectoraat verzorgen (optie 3 in het formulier), maar we kunnen ook in-house moderators trainen. In dit geval traint een trainer van het lectoraat (maximaal) acht spelers om moderator te zijn. Er wordt ingegaan op speelstrategieën, mogelijkheden, varianten en op welke manier je het meest uit het spel haalt. Dat doen we uiteraard door samen het spel te spelen. De duur is ongeveer 2 uur.

Alle toekomstige moderators ontvangen daarna een speciale moderator handleiding.

Ideaal voor organisaties die het spel in verschillende settings willen spelen en daarvoor moderators vanuit de eigen organisatie kunnen gebruiken. Inclusief twee bordspellen.

Indicatieve prijs: € 1000,-


Moral Game + enerverend speldagdeel met presentatie

Aantal deelnemers: maximaal 48

Het lectoraat verzorgt een enerverende spelsessie op locatie. Eerst krijg je een uitdagende & inspirerende presentatie over het belang van het nadenken over de impact van technologie en daarna spelen maximaal 48 spelers het spel. Fontys zorgt voor de moderatoren. Zo kun je op één middag een grote groep medewerkers uit de organisatie het spel laten spelen onder leiding van ervaren Fontys onderzoekers.

Precieze dagdeel, tijdsduur (ca 3 uur) en locatie in overleg. Natuurlijk ontvang je ook het aantal bordspellen dat gebruikt wordt.

Ideaal als uitdagend, leuk, actief en inspirerend (team)evenement!

Indicatieve prijs: € 2500,-