Sprint naar content

System Engineering

Ethical Engineers?

Gespreksleider: Michiel van Osch

De Innovatiecafé-sessie rondom System Engineering (SE) was een interactieve sessie waarbij er diverse stellingen vanuit verschillende invalshoeken bediscussieerd konden worden. Het ging om een set van statements die het karakter van SE definiëren. De groep werd verdeeld in 6 groepjes van 3 personen om de stellingen te bespreken. De sessie werd afgerond met een korte presentatie van de meningen op de stellingen.

Verschillende invalshoeken
Doel van de sessie was om binnen het proces van SE duidelijk te maken dat er vanuit verschillend invalshoeken gekeken kan worden naar een engineering-proces. En dat cultuur, in welk gremia, enorme invloed heeft op het proces. Als voorbeeld werd aangehaald dat Nederlanders van oorsprong polderaars zijn en dat hoeft niet altijd te betekenen dat je met polderen het beste product ontwerpt. De sessie werd enthousiast ontvangen en de verschillende statements goed beargumenteerd. De groepen op de tafels werden ingedeeld op disciplines (onderzoekbedrijf/MKB klein/MKB groot).

Verslag stellingen

Michiel van Osch verwerkte de stellingen en de antwoorden die door de verschillende groepjes tijdens ASQ Fontys werden besproken, in een verslag dat je via deze link kunt downloaden.

MEER INFORMATIE

Wil je meer weten over wat Fontys op het gebied van System Engineering doet? Neem dan contact op met Michiel van Osch.

06-23998822
michiel.vanosch@fontys.nl



Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

Foto's gemaakt door Odette Beekmans



ASQ Fontys 2022

Samenvatting Innovatiecafé-sessie System Engineering

Gespreksleiders: Michiel van Osch en Jos Gunsing

Presentatie

De presentatie die Michiel van Osch gaf tijdens deze sessie, kun je hier downloaden.

“Sta open voor kennis van buiten”

Wat is System Engineering (SE) eigenlijk? Deze vraag stelde gespreksleider Michiel van Osch aan de aanwezigen. Wikipedia, Incose en de Britannica geven elk hun definitie: een multidisciplinaire, interdisciplinaire of transdisciplinaire benadering voor het ontwerpen en managen van complexe systemen.

Helicopterview nodig
“Er is geen boek dat de Nederlandse stijl van systeemdenken beschrijft, wat niet betekent dat onze universiteiten het niet expliciet kunnen onderwijzen” schrijft Ton Peijnenburg. Jos Gunsing vult vanuit Fontys aan: “Er is een helicopterview nodig, stel je kwetsbaar op met je eigen discipline als vertrekpunt, benoem de grootste risico’s eerst en sta open voor kennis van buiten.”

Concreter beeld
Ruim vijftig man afkomstig uit het bedrijfsleven uit de regio wordt verdeeld over vier groepen. Deze buigen zich na een korte kennismaking, elk over een canvasmodel met een door de groep gekozen invalshoek om zo een concreter beeld te krijgen van de kansen, randvoorwaarden en grootste dilemma’s vanuit SE. Waar moet je aan denken bij een (stand alone) 3D printer? Regels, de markt, productkennis, toeleveranciers? Hoe zit het met de milieu eisen, zijn er tests gedaan, wat is de afhankelijkheidsrelatie in de keten en wie beschikt er eigenlijk over de juiste expertise?

Complexe systemen
Een tweede groep neemt vanuit de agro industrie een onkruidrobot als uitgangspunt. Certificering, kostprijs, veiligheid, functionele eisen, de markt. Dit moet je vanuit SE allemaal meenemen. Groep 3 gooit het over een andere boeg. Iedereen spreekt een andere taal, waardoor chaos ontstaat terwijl het al gaat over complexe systemen. Informatiestromen groeien, wie heeft nog het overzicht? MBSE en digital twins helpen wel maar niet in een toren van Babel. Een nieuw product ontwikkelen neemt steeds meer tijd in beslag concludeert groep 4. Bedrijven geven geen prioriteit aan system engineering, er is onvoldoende kennis, kunde, tijd en geld. Bovendien is er schaarste aan goed opgeleide system engineers.

De conclusie is duidelijk. Er is volop behoefte aan goed opgeleide system engineers. Veel van de aanwezigen geven dan ook aan geïnteresseerd te zijn in een follow-up van de sessie.

Contact

Heb je een vraag over deze sessie of wil je een vervolgafspraak plannen?
Neem dan contact op met:


Achtergrond sessie System Engineering

Tijdens de interactieve sessie over Systems Engineering gaan we dieper in op hoe jouw bedrijf engineert. We brengen de huidige werkwijzen in kaart en vragen bedrijven waar ze behoefte aan hebben. Fontys gaat de komende jaren vanuit het nationale Groeifonds aan de slag met het project NXTGEN HIGHTECH. Binnen dit project besteden we aandacht aan het ontwikkelen en adopteren van een systems engineering methodiek die aansluit bij de Nederlandse manier van werken. Vragen die in deze sessie centraal staan: Waar loop je als ondernemer tegen aan bij het ontwikkelen en onderhouden van jouw systemen?; Hoe zou je dat over 10 jaar willen zien?