Sprint naar content
Foto van persoon

Docentonderzoeker

Kazimier Helfenrath

‘Iedereen heeft talent. Dus laten we samen kijken hoe we dat talent tot bloei kunnen laten komen.’ Kazimier Helfenrath is docent en onderzoeker en richt zich in zijn onderzoek met name op de invloed van een organisatiecultuur op talentontwikkeling. ‘Als de sfeer prettig is, zul je eerder je talenten ontdekken, benutten en ontwikkelen.’

‘Het begon met een studie psychologie aan de Universiteit van Tilburg. Vervolgens heb ik bij het CNV gewerkt en voor verschillende onderzoeksinstituten waarbij ik me vooral bezighield met arbeidsmarktvraagstukken. Daarna heb ik de overstap naar het onderwijs gemaakt. Psychologiestudenten kiezen niet vaak de onderzoekskant. Maar ik vind dat juist heel leuk en dat wil ik ze graag meegeven. Een missie? Ja, wel een beetje. Met een kritische, onderzoekende houding, begrijp je de wereld beter.

Op het gebied van talentontwikkeling kijk ik naar de organisatiecultuur, maar ook naar de rol van leidinggevenden bij het ontdekken benutten en ontwikkelen van talent. Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille. En daarnaast hou ik me bezig met interventies: wat kun je doen om talent te ontdekken, benutten en ontwikkelen? We hebben daarvoor een matchingsinstrument ontwikkeld op ‘zachte factoren’, dit instrument hebben we ook ontwikkeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Matchen op harde factoren is goed te toetsen: opleiding, ervaring, skills. Maar of iemand bij de sfeer past en zich thuis voelt op de werkvloer, is moeilijker te toetsen. Terwijl dat heel belangrijk is voor een succesvolle werkrelatie. Daarvoor hebben wij dus nu een laagdrempelige tool gemaakt.

Ik ben nieuwsgierig naar hoe we een omgeving kunnen creëren waar mensen hun talenten kunnen ontdekken, benutten en ontwikkelen. En dat in een weerbarstige praktijk. Bij een bedrijf dat het voor de wind gaat en dat op zoek is naar personeel gaat dat soms makkelijker en is er aandacht voor. Maar ook in een organisatie waar de werkdruk hoog is en er weinig middelen zijn, is het belangrijk. Hoe kunnen we er ook dáár voor zorgen dat mensen hun talenten ontdekken, benutten en ontwikkelen?

Ik vind mijn werk enorm leuk. Sparren met collega’s over onderzoekopzet en resultaten. Maar ook data analyseren, me verdiepen in thema’s, wetenschappelijke artikelen lezen, studenten motiveren. Ik heb er lol in. En ik combineer een kritische, onderzoekende houding graag met een sociale houding. Omkijken naar elkaar, naar een ander en met name naar mensen waar we niet zo snel naar omkijken. Vanuit het idee dat ieder leven heilig is en waard om geleefd te worden. En dus wil ik eraan meewerken dat iedereen zijn of haar talenten kan ontdekken, benutten en ontwikkelen.’

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Minicollege: Waarom zorgt een prettige werkplek voor meer talent?

Kazimier Helfenrath aan het woord

Onderzoeksprojecten


Contact

Foto van persoon

K.A. (Kazimier) Helfenrath

Docentonderzoeker