Sprint naar content

Instromen vanuit een werksituatie

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling naast je baan? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Dan is een opleiding bij Fontys een goede keuze. Naast cursussen, trainingen, hbo-bachelor en masteropleidingen kun je bij ons terecht voor een tweejarige associate degree passend bij jouw vakgebied.

Hoe je de combinatie privé, studie en werk goed inricht? En welke voordelen deze opleiding zowel voor jou als je werkgever heeft? Fontys helpt je graag bij het beantwoorden van al deze vragen en het maken van een keuze die past bij jouw ambities, talenten en je persoonlijke situatie. Wil je gebruik maken van die hulp? Neem dan contact op met het Fontys Klantcontactcentrum.

Welke opleidingen zijn er?

Associate degree in voltijd

Lees de uitgebreide opleidingsinformatie en maka gebruik van de opties om kennis te maken met de opleiding.

naar het overzicht

Associate degree in deeltijd

Verdiep je in de opleidingsinformatie en bekijk welke opties er zijn om kennis te maken met de opleiding.

naar het overzicht

De voordelen voor jou

  • Je haalt in 2 jaar een hbo diploma.
  • De opleiding combineert praktische met theoretische kennis.
  • Je kunt je zowel specialiseren in je vakgebied als je kennis verbreden .
  • Er is keuze uit verschillende vakgebieden.
  • Er zijn veel mogelijkheden als je daarna nog verder wilt studeren.
  • Je kunt de opgedane kennis direct toepassen in je werk.

De voordelen voor je werkgever

Volg je een associate degree? Dat biedt ook voordelen voor je werkgever.

  • De organisatie profiteert direct van de kennis die jij opdoet. Je kunt het nameliljk meteen in de praktijk toepassen.
  • Je leert veel van de praktijkervaring van je studiegenoten.
  • De kosten zijn lager omdat de opleiding 2-jarig is.

Placeholder for Fontys video
Anne-Marie Walrecht-Kee, Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn
Omdat ik mijn kennis wil verdiepen en verbreden en vaardigheden wil ontwikkelen voor het beoefenen van dit vak, heb ik gekozen voor deze opleiding. Hiervoor werkte ik als ambtelijk secretaris, beleidsmedewerker en leidinggevende bij onder meer justitie en politie. Ook heb ik een eigen bedrijf als ervaringsdeskundig tekstschrijver. Ik vind de studie geweldig. Een verrijking van mijn leven. De afwisseling in de vakken is heel prikkelend. Het gaat van het schrijven van een personal magazine tot vakken als psychologie en agogiek, tot lessen levenslooppsychologie en culturele antropologie. De koppeling met de praktijk is ook super, heel verrijkend."

Doorstroommogelijkheden

Je kunt ervoor kiezen om na het behalen van je Ad-diploma door te studeren aan een bacheloropleiding. Kies je voor een vervolgstudie bij een opleiding uit jouw vakgebied dan kun je met een op maat gemaakt programma binnen 2 tot 2,5 jaar je bachelor-diploma behalen. Bekijk in de matrix (download de pdf) de doorstroommogelijkheden per associate degree.  

 Staat de combinatie van jouw associate degree-opleiding en de bacheloropleiding die je wilt gaan volgen er niet in, dan volg je de reguliere bacheloropleiding van 4 jaar. Afhankelijk van jouw situatie, ervaring en kennis kun je misschien wel vrijstelling verkrijgen. Neem hiervoor zelf contact op met de betreffende bacheloropleiding.

Placeholder for Fontys video
Anne-Marie Walrecht-Kee, Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn
Omdat ik mijn kennis wil verdiepen en verbreden en vaardigheden wil ontwikkelen voor het beoefenen van dit vak, heb ik gekozen voor deze opleiding. Hiervoor werkte ik als ambtelijk secretaris, beleidsmedewerker en leidinggevende bij onder meer justitie en politie. Ook heb ik een eigen bedrijf als ervaringsdeskundig tekstschrijver. Ik vind de studie geweldig. Een verrijking van mijn leven. De afwisseling in de vakken is heel prikkelend. Het gaat van het schrijven van een personal magazine tot vakken als psychologie en agogiek, tot lessen levenslooppsychologie en culturele antropologie. De koppeling met de praktijk is ook super, heel verrijkend."

Veel gestelde vragen

Een associate degree maakt de overstap van het mbo naar het hbo kleiner. Om een associate degree te kunnen volgen moet je minimaal in het bezit zijn van een mbo-4 diploma, havo-diploma of vwo-diploma. Een associate degree is ook prima te volgen naast je werk. Het kan net die specialisatie bieden die je nodig hebt bij de uitoefening van je werk of om hogerop te komen in je carrière. Bekijk per opleiding de toelatingseisen voor de associate degrees. In een aantal gevallen heb je een relevante werkplek nodig. 
Toelatingseisen voor een Associate degree zijn: mbo-niveau 4, havo- of vwo-diploma; met of zonder werkervaring. Op grond van je leeftijd kun je een toelatingsexamen maken: het 21+ toelatingsonderzoek. Afhankelijk van de opleiding die je kiest, kunnen er aanvullende eisen worden gesteld. Op de opleidingspagina's vind hierover verdere informatie.
Een Associate degree is een wettelijk erkende hbo-opleiding die twee jaar duurt.
Dit kan per opleiding of per periode anders zijn. Iedere opleiding heeft specifieke contactmomenten (lesuren, praktijkuren) en een indicatie van het aantal uren dat je wekelijks voor je studie moet reserveren, inclusief zelfstudie. Bij de inhoud van de opleiding staat vaak vermeld hoeveel uur je gemiddeld kwijt bent aan je studie.
Als je een Ad-opleiding hebt afgerond en het diploma behaald, kun je direct doorstromen naar een bacheloropleiding of via een schakelprogramma. Bekijk in de matrix de doorstroommogelijkheden per Associate degree. Staat de combinatie van jouw Associate degree-opleiding en de bacheloropleiding die je wilt gaan volgen er niet in, dan volg je de reguliere bacheloropleiding van vier jaar. Afhankelijk van jouw situatie, ervaring en voorkennis kun je misschien wel vrijstelling verkrijgen. Neem hiervoor zelf contact opmet de betreffende bacheloropleiding.
Als je nog geen bachelor- of masteropleiding hebt afgerond, betaal je voor een associate degree wettelijk collegegeld. Wil je na je associate degree nog de hbo-bachelor volgen? Dan betaal je daar ook wettelijk collegegeld. Daarna kun je eventueel ook nog een master volgen tegen wettelijk collegegeld. Als je al een bachelor- of masteropleiding hebt afgerond betaal je het instellingscollegegeld. Lees meer over het collegegeld
Voor een associate degree kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering. Ga voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid

De gemiddelde studiebelasting is ± 20 uur per week. Dit kunnen fysieke en online bijeenkomsten zijn (± 4 - 6 uur per week) en ongeveer 14 uur thuiswerk
aan portfolio en professional skills.
De studie is vaak goed te combineren met een baan. Vanzelfsprekend is het verstandig om hierover afspraken te maken met je werkgever. De combinatie
van een baan en studie levert als voordeel op dat je direct praktijkcasussen kan inbrengen en je opgedane kennis kan inbrengen in je werkzaamheden.
Het voorgeschreven tijdpad van een Associate degree is twee jaar, maar je mag hier ook langer over doen.
Dit verschilt per opleiding. Mocht je hier vragen over hebben dan kan je hierover het beste informeren bij de betreffende opleiding. Bij de meeste opleidingen zijn de lesdagen verspreid over de maandag en/ woensdag en/ donderdagavond.

Door associate degree sparren met commercieel directeur

Bram van Bekhoven was altijd al meer van de praktijk dan van het studeren. Daarom paste de deeltijdopleiding associate degree Commerciële Economie, die hij bij Fontys naast zijn werk deed, prima bij hem. Inmiddels heeft hij zxijn diploma op zak.

Lees het verhaal van Bram

Na mijn associate degree wil ik doorpakken

Kevin van Beerendonk heeft de ambitie om vanuit zijn rol als projectleider door te groeien naar projectmanager. Hiervoor heeft hij een hbo-diploma nodig. Hij is gestart met een ad en wil graag door om zijn bachelor te halen.

lees het verhaal van Kevin