Het Career Office van Fontys Economie en Communicatie
Vragen? Neem contact met ons op.
Rachelsmolen 1, Eindhoven
In deze stagehandleiding je meer informatie over de orienterende stage van de opleiding Accountancy. Deze handleiding is bestemd voor begeleiders van studenten die gaan starten met de oriënterende stage van de opleidingen Finance & Control en Accountancy.
U bent (mogelijk aankomend) de begeleider vanuit de stagebiedende organisatie, verder op deze pagina te noemen: bedrijfsmentor. Deze handleiding heeft als doel duidelijkheid te geven over de oriënterende stage, de opleiding Accountancy in het algemeen en wat de verwachtingen zijn ten aanzien van de stagebiedende organisatie.
We hopen dat deze handleiding bijdraagt aan een voorspoedig verloop van de oriënterende stage. Bij vragen kunt u contact opnemen met het stagebureau van Fontys Economie & Communicatie.
De volgende zaken komen hieronder aan bod:
Vragen? Neem contact met ons op.
Rachelsmolen 1, Eindhoven
Van jonge professionals wordt niet alleen verwacht dat zij pro-actief en zelfstandig zijn, maar ook dat zij hun verantwoordelijkheid nemen. Het onderwijs van de opleiding sluit hierop aan. Deze vaardigheden worden vanaf dag één van een student verwacht. In het eerste jaar coachen de docenten de student veelvuldig.
De intensiteit van coaching neemt elk jaar af en de student krijgt steeds meer verantwoordelijkheden. Daarnaast ligt de focus op onderzoekend vermogen. Studenten zijn in staat de stof snel eigen te maken. Het curriculum is concentrisch. Dit betekent dat de student elke periode steeds meer kennis en vaardigheden opdoet. Deze kennis staat altijd in relatie tot de kennis en vaardigheden die de student al heeft.
De opleiding Accountancy leidt op tot accountant. Nederland kent vier soorten accountants; openbaar accountant, intern accountant, overheidsaccountant, accountant in business. Na de studie kiezen de meeste studenten voor de opleiding tot Accountant-Administratieconsulent (AA) of Register Accountant (RA).
De belangrijkste competentiegebieden van een accountant zijn:
De student werkt mee in de organisatie en maakt kennis met de beroepspraktijk. De nadruk van de stage ligt op de ontwikkeling van de student. Tijdens de oriënterende stage houdt de student zijn/haar vorderingen en werkzaamheden bij en stelt hij/zij een portfolio op.
Samengevat zijn de doelstellingen van de oriënterende stage:
De opleiding heeft een aantal criteria opgesteld om de kwaliteit van de oriënterende stage te bewaken. Deze criteria zijn:
In semester vier van de opleiding (tweede helft van het tweede leerjaar) wordt de oriënterende stage aangeboden. De student gaat 18 weken lang, 5 dagen per week, stagelopen bij de organisatie. De student dient gemiddeld 20% van de stagetijd van de organisatie te krijgen (1 werkdag per week) om aan het portfolio te werken. De overige stagetijd dient de student werkzaamheden van bachelorniveau binnen de organisatie uit te voeren.
Gedurende de eerste weken zal er echter meer tijd besteed worden aan het portfolio, gezien de hoeveelheid workshops die gevolgd dienen te worden. Indien het onderzoek gekoppeld is aan de werkzaamheden zal er van deze verhouding afgeweken worden.
De student voert tijdens de stage een praktijkonderzoek uit volgens de onderzoekscyclus van de opleiding. De student besteedt, minimaal één dag in de week, aandacht aan de volgende zaken:
De probleemstelling, de hoofdvraag, is een open vraag, waarop het antwoord nog niet bekend is. Vervolgens wordt onderzoek gedaan en literatuur geraadpleegd. De uitkomsten van het onderzoek en een samenvatting van de bijbehorende theorie komen in het portfolio.
De student wordt aan het eind van de stage beoordeeld op het functioneren en het portfolio. In het portfolio worden de onderstaande punten opgenomen:
De student wordt beoordeeld op de volgende beroepshoudingsaspecten:
Aan het eind van de stage vindt een stagebeoordelingszitting plaats. De student verzorgt een presentatie en verdedigt zijn portfolio ten overstaan van de bedrijfsmentor en de stage begeleider. Het functioneren van de student wordt tijdens deze bijeenkomst besproken. Mede aan de hand van de documenten bepaalt de stagebegeleider het resultaat voor de gehele stage.
De bedrijfsmentor is vanuit de stagebiedende organisatie de contactpersoon voor de stagebegeleider en is de begeleider van de stagiair. Van de bedrijfsmentor wordt voor zover mogelijk vakinhoudelijke begeleiding verwacht.
De bedrijfsmentor zorgt daarnaast voor het:
De taken van een stagebegeleider bestaan uit het:
Tijdens de stage zijn er een aantal belangrijke momenten en/of contactmomenten tussen de stagebegeleider, de student en de bedrijfsmentor:
Week 0: de stageaftrap voor student zal plaatsvinden op donderdag in de week voorafgaande aan de stage.
Week 2: stagebegeleider belt bedrijfsmentor voor een eerste kennismaking en regelt het eerste bedrijfsbezoek.
Week 2 en 3: verplichte workshops voor de stagiaire bij Fontys in Eindhoven. De onderwerpen zijn: onderzoek en ethiek.
Week 4 en 5: stagebegeleider legt het eerste bedrijfsbezoek af, waarbij de student een presentatie geeft over de organisatie.
Week 9 en 10: verplichte terugkomdag voor de student inclusief een feedbacksessie bij Fontys.
Week 10: stagebegeleider belt bedrijfsmentor over voortgang naar aanleiding van de tussentijdse beoordeling en regelt het tweede bedrijfsbezoek.
Week 15: workshop onderzoek (CVT) voor de stagiaire bij Fontys.
Week 16: student levert het stageportfolio in via Gradework.
Week 18: stagebegeleider legt het tweede bedrijfsbezoek af. Student houdt een presentatie waarin het onderzoek wordt gepresenteerd en verdedigd het portfolio. De beoordeling wordt via een rubric ingevuld.
Bij kortdurende ziekte moet de student de bedrijfsmentor en de stagebegeleider inlichten. In het geval van langdurige ziekte (langer dan een week) dient de student ook de stagecoördinator op de hoogte te brengen. Bij langdurig verzuim overlegt de stagebegeleider met de bedrijfsmentor en evt. de stagecoördinator wat de consequenties zijn.
Het is mogelijk om het portfolio te classificeren als geheim. U moet zich wel realiseren dat de stagebegeleider het portfolio moet kunnen beoordelen. Bij een geheimhoudingsplicht is de stagebegeleider de enige die toegang krijgt tot de documenten.
Het is niet toegestaan om de student onderzoek te laten doen uit naam van Fontys Hogeschool; dit dient altijd uit naam van de organisatie te gebeuren.
Voordat de stage begint ontvangt de bedrijfsmentor een bevestiging per mail. Deze mail bevat een overeenkomst met de algemene voorwaarden waaronder de stage plaatsvindt. Het is mogelijk om een stageovereenkomst tussen student en de organisatie af te sluiten. Er zijn mogelijkheden om gebruik te maken van de stageovereenkomst van Fontys Hogeschool.
Fontys Hogeschool Economie & Communicatie geeft geen bindend advies met betrekking tot vergoedingen. De stagebiedende organisatie maakt zelf afspraken met de student over stagevergoedingen.
De stagebiedende organisatie maakt zelf afspraken met de student hoeveel verlof erin de stageperiode opgenomen kan worden.
Fontys Hogeschool heeft voor alle studenten een collectieve WA-verzekering afgesloten. Deze verzekering dekt geen autoschade. Indien door schuld van de student schade wordt veroorzaakt met een auto van de stagebiedende organisatie zal de student zijn eigen verzekering moeten aanspreken.
Hartelijk dank voor uw interesse in het (mogelijk) begeleiden van onze student. We kijken uit naar een plezierige samenwerking. Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn, dan kunt u contact met ons opnemen.
\