Sprint naar content
Project

Moral Data City Hunt

Studenten en onderzoekers van het lectoraat Moral Design Strategy van Fontys organiseren in diverse steden de zogenoemde Moral Data City Hunt. Doel: inwoners meer bewust te maken van de ethische aspecten van technologische vraagstukken. 

Onderdeel van:

Wat houdt het project in?

Wie moet voorrang krijgen bij het verkeerslicht: de oude dieselvrachtwagen of de elektrische auto? De auto die vervuilt als deze stilstaat of moet je juist de milieuvriendelijke auto voorrang geven - die niet iedereen kan betalen? Waar mogen drones vliegen om pakketjes te bezorgen? En mogen deze drones beelden die ze maken opslaan, zodat de politie ze kan gebruiken voor opsporingsdoeleinden? Deze en andere ethische dilemma’s zijn ingebracht door de gemeente waar de city hunt plaatsvindt.

Studenten aan de slag
De Moral Data City Hunt is onderdeel van het onderzoek van het lectoraat Moral Design Strategy. Tijdens deze dag worden twee onderzoeksinstrumenten ingezet: een mobile moral lab en een toepassing van de Personal Values Dictionairy. Lector Bart Wernaart: “In het moral lab krijgen inwoners stedelijke dilemma’s gepresenteerd waarvan ze iets moeten vinden en via de Personal Values Dictionairy worden de waarden in kaart gebracht die de inwoners belangrijk vinden. Zo kunnen inwoners grip krijgen op ethische afwegingen die normaliter verstopt zitten in de technologie.”

Resultaat

Er hebben inmiddels een Moral Data City Hunt in Eindhoven en een in Den Bosch plaatsgevonden. Meer info vind je hier:

Video

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.


Contact

Foto van persoon

Mr. dr. B.F.W. (Bart) Wernaart

Lector Moral Design Strategy