Sprint naar content

Omgaan met lichamelijke beperking

Heb je een lichamelijke beperking? Dit kan een (grote) impact hebben op je studie. Mogelijk ben je afhankelijk van een rolstoel en is toegankelijkheid tot gebouwen en alle lokalen voor jou een zorg. Of je hebt een andere lichamelijke beperking die om aanpassingen vraagt zodat jij je kan richten op je studie.
Wat is het?

Er zijn verschillende soorten lichamelijke beperkingen die een (grote) impact op je studie kunnen hebben. Wanneer je bijvoorbeeld afhankelijk bent van een rolstoel is het belangrijk dat het gebouw maar ook alle lokalen wel toegankelijk zijn voor jou en dat je gebruik kunt maken van een invalide parkeerplaats. Of misschien maak je vanwege een auditieve of visuele beperking al gebruik van een gebarentolk of een hulphond. Er zijn vele redenen waarom je extra ondersteuning nodig zou kunnen hebben. Om eventuele studievertraging als gevolg van je lichamelijke beperking te voorkomen of te beperken, is het belangrijk dat je binnen de opleiding bespreekbaar maakt wat je nodig hebt.

Sfeerafbeelding Fontys

Wat kun je zelf doen?

Bij Fontys vinden we het belangrijk dat je zelf de regie houdt over je studie. Dit houdt ook in dat je zelf bepaalt of je wel/niet aan anderen vertelt dat je een lichamelijke beperking of ziekte hebt. We adviseren echter wel enige mate van openheid, dit bevordert de samenwerking met je medestudenten en docenten. Mocht je het spannend vinden om het te vertellen, dan kan je studentcoach de eerste stap zijn.  

Wanneer je contact opneemt met je opleiding of een studentendecaan, kun je kijken wat er nodig is om tegemoet te komen aan jouw ondersteuningsvraag. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je vragen hebt over de toegankelijkheid van de collegezaal met een rolstoel, of dat je je afvraagt of je extra tijd kunt krijgen bij toetsen. Kortom, je kunt samen in kaart brengen waar jij behoefte aan hebt om te kunnen studeren. De opleiding kan, indien nodig, tijdig bepaalde zaken regelen, aanvragen of aanpassen. Zorg dat je van te voren al je bespreekpunten opschrijft zodat je zeker weet dat je alles bespreekt. 

Het zou kunnen dat je door je fysieke beperking niet in staat bent alle lessen te volgen. Je kunt met behulp van een studentendecaan een verzoek indienen met het verzoek of er soepel omgegaan kan worden met de aanwezigheidsplicht. Ook zou je met docenten kunnen overleggen in hoeverre je de les online kunt volgen of dat je bijvoorbeeld de presentatie al vooraf kunt krijgen.