10
november
2022
|
17:23
Europe/Amsterdam

Stad als kloppend hart van de samenleving

Be Creative studenten stellen kunstwerk 'Let’s BEAT Waste' tentoon tijdens lichtkunstfestvial GLOW

GLOW 2022

Het jaarlijkse lichtkunstfestival GLOW Eindhoven staat weer voor de deur. Net als voorgaande jaren hebben studenten van de Fontys minor Be Creative ook voor deze editie weer een prachtig kunstwerk gemaakt. Van 12 tot en met 19 november is hun project Let’s BEAT Waste te zien bij Villa De Laak.

GLOW 2022: Let’s BEAT Waste
Tijdens het jaarlijkse festival GLOW volgen bezoekers een route door de stad waarbij ze de mooiste lichtkunstwerken passeren. Het thema van 2022 is Urban Skin. ‘Let’s BEAT Waste’, het project van de groep studenten van Fontys, past helemaal bij dit thema. Het grote hart bestaat uit openstaande ramen. Het is niet zoals het hoort. Via buizen (de bloedvaten) zijn prullenbakken aan het hart verbonden. Wanneer bezoekers hun lege flesjes in de afvalbakken gooien, geeft het hart licht, gaan de ramen dicht en wordt het hart weer compleet.

Digitaal ontwerp GLOW

“Ons hart symboliseert een stad die steeds gezonder wordt wanneer inwoners hun afval op de juiste manier scheiden”, vertelt Dorieke Sangers. Zij begon in februari met de minor Be Creative en bedacht samen met haar team het concept en maakte een digitaal ontwerp. Maar toen het studiejaar afgelopen was, zat het project er voor hen op. Ze gaven de opdracht in september door aan de volgende projectgroep die het hart ook daadwerkelijk bouwde. Samen zullen beide teams het hart tijdens GLOW tentoonstellen.

Ontwerp wordt realiteit
Gijs Crone, Ryan Arets, Sanne van Dam, Luca Frongia, Patricia Gurning, Sam van der Lee, Emiel Moeskops, Raquel van Wezel en Milan de Zinger vormen de tweede groep die met Let’s BEAT Waste aan de slag gaat. Zij bouwen het hart dat de voorgaande groep ontworpen heeft. “De vorige groep heeft een mooie basis voor ons gemaakt waar wij mee aan de slag kunnen”, vertelt Gijs Crone. “We kunnen grotendeels zelf invullen hoe we het ontwerp realiteit maken.”

“We waren erg aan het twijfelen of de ramen van het hart moesten openen wanneer mensen hun afval weggooien, of juist sluiten”, vertelt Gijs. “Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de ramen te laten sluiten. Wanneer de ramen open zijn, zie je de binnenkant van de constructie. Het is duidelijk niet zoals het hoort. Gooien bezoekers hun flesjes in de prullenbak, dan sluiten de ramen en is het hart weer compleet.”

Studenten werken aan GLOW

Onderdeel van minor Be Creative
Het GLOW project is onderdeel van de Fontys minor Be Creative. Docent Harold Benten daagt studenten die deze minor volgen uit om engineering op een creatieve manier te benaderen. Bij GLOW is dat natuurlijk belangrijk. De constructie moet immers niet alleen goed werken, het moet er ook nog mooi uitzien. “Er zitten studenten Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Mechatronica en Product Design in ons team”, vertelt Gijs. “De studenten Product Design hadden echt de kennis en ervaring om bijvoorbeeld de verlichting er mooi uit te laten zien. Maar we hebben allemaal onze specialisatie die we in het project kwijt kunnen. Ook helpen we elkaar. Heb je nog nooit gesoldeerd? Een lid van het team dat hierin ervaring heeft wijst je precies hoe het moet zodat je direct aan de slag kunt. We leren echt ontzettend veel van elkaar!”

Let’s BEAT Waste zal van 12 tot en met 19 november te zien zijn tijdens GLOW 2022 bij Villa De Laak, Parklaan 99. 
Zie ook de plattegrond waar je in één oogopslag ziet waar je de verschillende Fontys lichtwerken tijdens GLOW kunt vinden. Volg de Fontys GLOW route en geniet van alle lichtkunstwerken.  https://www.fontys.nl/nieuws/innovatieve-lichtkunst-van-fontysstudenten-bij-glow-2022/

 

Auteur: Inge Joosten