25
maart
2020
|
16:19
Europe/Amsterdam

Q&A

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over je studie en/of werk in relatie tot het corona virus. Wij volgen in alle gevallen de adviezen van het RIVM, GGD en WHO en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Q&A worden regelmatig geüpdatet. 

VOOR MEDEWERKERS

(vragen en antwoorden voor studenten, zie verder in deze Q&A)

Kan Fontys mij verplichten om verlof, DI-uren of overuren op te nemen? 
Fontys kan je niet verplichten tot het opnemen van verlof, DI-uren of overuren, ook niet in deze situatie. Als je verplicht thuis moet werken, maar er is feitelijk geen of onvoldoende werk, dan loopt de loondoorbetalingsplicht van Fontys gewoon door. Het is belangrijk dat je met je leidinggevende in gesprek blijft over de mogelijkheid tot het verrichten van werkzaamheden en het zo nuttig mogelijk besteden van deze uitzonderlijke periode. Onderwerp van gesprek kan hierbij zijn de mogelijkheid tot het opnemen van verlof, DI-uren (bijvoorbeeld loopbaanoriëntatie, vrijwilligerswerk), overuren en professionaliseringsuren (bijvoorbeeld extra uren investeren in een reeds lopende studie).
* Als je geen direct leidinggevende hebt omdat je bijvoorbeeld in zelfsturende teams werkt, overleg dan altijd met de collega’s waarmee je samenwerkt en blijf met hen in gesprek over je werkzaamheden en je welzijn.
Fontys doet aan alle medewerkers een uitdrukkelijk beroep op solidariteit. De een kan op dit moment minder en voor ander geldt dat er nu meer wordt verlangd.

Ik heb verlof opgenomen om op vakantie te gaan, maar deze vakantie is geannuleerd. Kan ik me alsnog beschikbaar stellen om te werken zodat ik mijn verlof te goed houd?  
In overleg kan reeds aangevraagd vakantieverlof worden teruggedraaid. We adviseren je om in overleg te treden met je leidinggevende (* zie hierboven). Fontys zal gelet op de uitzonderlijke omstandigheden waarin we momenteel verkeren hier coulant mee omgaan.

Ik wil DI-uren aanwenden voor een sabbatical en ga binnen deze sabbatical een aantal weken naar het buitenland, maar de reis is geannuleerd.  
Je kunt niet (volledig) genieten van het oorspronkelijke doel van DI (sabbatical). We adviseren je om in overleg te treden met je leidinggevende* (zie hierboven). Fontys zal gelet op de uitzonderlijke omstandigheden waarin we momenteel verkeren hier coulant mee omgaan en dat betekent dat het saldo aan DI-uren niet (volledig) vervalt (maar kan nooit een omvang van 200 uren bij een fulltime dienstverband te boven gaan).

Ik kan niet het volledig aantal uren werken omdat er onvoldoende werk is? Wat betekent dit voor mij?
We willen je vragen dit te bespreken met je leidinggevende* (zie hierboven) en samen te kijken naar de mogelijkheden tot het verrichten van werkzaamheden (of eventueel maatschappelijke taken) zodat deze uitzonderlijke periode zo nuttig mogelijk wordt ingevuld. Blijf hierover met elkaar in gesprek.

Ik werk thuis en heb geen opvang voor de kinderen en kan daardoor niet (geconcentreerd) werken dan wel de overeengekomen uren niet werken?  Wat betekent dit voor mij?
Als je verplicht thuis moet werken, maar door omstandigheden thuis niet goed kan werken dan loopt de loondoorbetalingsplicht toch gewoon door. Het is belangrijk dat je met je leidinggevende* (zie hierboven) in gesprek blijft over de mogelijkheden die er wel zijn om te werken (bijvoorbeeld het werken op andere tijden/dagdelen).

Ik kan mijn eigen werkzaamheden niet thuis doen en mij is gevraagd passend ander werk te doen (werkzaamheden die bijvoorbeeld lang zijn blijven liggen of bijvoorbeeld actualiseren vakkennis). Mag Fontys aan mij vragen dat te blijven doen?
Ja, het is belangrijk dat je goed en regelmatig in gesprek blijft met je leidinggevende en kijkt welke passende mogelijkheden er zijn.

Ik ben ziek en zit in een re-integratietraject. Misschien dat dit traject vertraging oploopt of stagneert? Hoe gaat Fontys daar mee om ten aanzien van salariskorting? 
Tijdens de huidige Coronamaatregelen gaan de reguliere re-integratie inspanningen en –werkzaamheden zoveel als mogelijk door. Het kan zijn dat je op dit moment niet aan de re-integratieverplichtingen kan voldoen door deze uitzonderlijke omstandigheden. Het is verstandig om in dat geval in overleg te treden met de bedrijfsarts en te onderzoeken waarmee rekening dient te worden gehouden ten aanzien van de belastbaarheid. Elke re-integratie is anders en de huidige omstandigheden vragen soms creatieve oplossingen. We proberen financieel nadeel (vanwege salariskortingen in verband met haperende re-integratie) zoveel mogelijk te beperken.

Ik word geacht thuis te werken, maar ik krijg wel reiskostenvergoeding woon-werkverkeer. Hoe lang nog?  
De vergoeding reiskosten woon-werkverkeer wordt op dit moment nog niet stopgezet. Mocht de huidige situatie blijven voortbestaan dan bestaat de mogelijkheid dat wordt besloten om de vergoeding voor reiskosten woon-werkverkeer vanaf dat moment stop te zetten.

Gaat Fontys werktijdverkorting aanvragen? 
De regeling aanvraag werktijdverkorting is in verband met de coronacrisis vervangen door een nieuwe regeling, de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW-regeling). Samen met de andere hogescholen onderzoeken we of er mogelijkheden zijn om hier een beroep op te doen. Dit zal ook afhangen van de afspraken die met OC&W gemaakt gaan worden over de financiële impact van de crisis.

Hoe verdeel je de opvang van de kinderen?  
Gezien het feit dat we te maken hebben met een gezamenlijke verantwoordelijkheid lijkt de verdeling van zorg- en opvangtaken (waar mogelijk 50-50) niet meer dan redelijk. Mocht dit in de praktijk tot problemen leiden dan treed je in overleg met je leidinggevende.

Fontys heeft op 25 maart besloten om tot en met 1 juni 2020 alleen nog onderwijs op afstand aan te bieden. Deze termijn was eerder tot  6 april. Wat betekent dat concreet?
Voor Fontys betekent dit dat we geen onderwijs en tentamens op onze locaties verzorgen. Dat betekent ook dat alle gebouwen gesloten blijven. Mochten de coronamaatregelen van de overheid tussentijds versoepeld worden dan wordt bekeken welke vormen van onderwijs, toetsing en onderzoek binnen de dan geldende richtlijnen weer op locatie kunnen plaatsvinden.

Gebouw R3 op campus Rachelsmolen, Eindhoven is open voor gebruik van MediaSite in collegezaal R3 (parkeergarage is gesloten)
Procedure:

  • Medewerkers kunnen tussen 8.00 – 17.00 uur toegang krijgen tot gebouw R3; zij krijgen toegang tot de betreffende collegezaal met MediaSite. Deze voorziening kan ook gebruikt worden door mensen die daarmee al eens in een ander gebouw hebben gewerkt.
  • Het overzetten van de opname naar MyMediasite moet gedaan worden door een beheerder, dit kunnen docenten niet zelf.
  • Medewerkers dienen zich - om toegang te krijgen - van tevoren aan te melden bij de facility managers van Rachelsmolen (Niels Kuijpers, assistent facility manager via n.kuijpers@fontys.nl en Desiree Hendrix, facility manager, via d.hendrix@fontys.nl).
  • Voor het overzetten van de opname en inhoudelijke vragen neem je contact op met beheerder Marcel Heling (ict-fhec@fontys.nl of 08850 78180).

Gebouw P8 op campus Stappegoor, Tilburg is open voor het gebruik van de opnamestudio.
Procedure:

  • De beheerder van de studio in P8 is Peer van Sprang; neem contact met hem op als je gebruik wilt maken van de opnamestudio via p.vansprang@fontys.nl of 08850 72489.
  • De studio is alleen op afspraak te gebruiken en in aanwezigheid van de beheerder.
  • Peer van Sprang ondersteunt bij het gebruik van de studio.
  • Peer van Sprang heeft tussen 8.00 -17.00 u toegang tot gebouw P8 om te ondersteunen in het gebruik van de studio; hij komt op het afgesproken tijdstip naar het gebouw toe.
  • Peer van Sprang geeft aan de facility managers van Stappegoor (Simon Bergmans, assistent facility manager, via s.bergmans@fontys.nl en Roderick Buikema, facility manager, via r.buikema@fontys.nl ) door wie er op welk tijdstip toegang moet krijgen tot P8.
  • Peer van Sprang is bekend bij de facility managers van Stappegoor (Simon Bergmans en Roderick Buikema) als beheerder van de studio in P8.

Daarnaast is het volgende goed om te weten:

  • Alle panden zijn gesloten voor alle studenten en alle andere medewerkers, dus ook voor 1-op-1 afspraken tussen student en docent.
  • De toiletten worden gereinigd en zeep en handdoekjes aangevuld. De kantines zijn overal gesloten, de koffie-en theeautomaten worden schoongemaakt en bijgevuld.
  • Wanneer je in een van de uitgezonderde panden aan de slag gaat met online onderwijs of daar noodzakelijk moet zijn in verband met een bedrijfskritiek proces, meld je dan bij de receptie en registreer je naam en telefoonnummer. Je ontvangt aanvullende informatie wanneer je aan het werk bent of gaat in een van de panden.

Thuiswerken en online mogelijkheden?

  • Besloten is dat MS Teams dé applicatie die gebruikt wordt voor online werken en studeren. Andere applicaties of eigen gekozen applicaties worden niet ondersteund en zijn niet toegestaan i.v.m. beveiligingsrisico’s.
  • Er is een omgeving gebouwd https://fontys.nl/online/ met informatie en instructie over online werken en studeren. Medewerkers en studenten vinden daar handleidingen, instructiefilmpjes en best practices.
  • Er is een training ontwikkeld die online gevolgd kan worden over het werken met MS Teams. Vanaf 17 maart worden deze online-trainingen aangeboden voor medewerkers van Fontys. Medewerkers moeten zich hiervoor inschrijven via het formulier op https://fontys.nl/online/
  • De dienst IT verwijst voor vragen over thuis werken naar hun website. Voor online overleg is voor alle medewerkers en studenten Skype for Business beschikbaar. Colleges kunnen worden gestreamd via Mediasite.
  • De dienst P&O heeft nuttige tips voor een geschikte thuiswerkplek verzameld. Zie het Fontys Nieuws.

Moet ik melden dat ik besmet ben met het Coronavirus?
Fontys wil graag inzicht in de impact die het Coronavirus (direct en indirect) heeft bij Fontys. Wanneer je besmet bent, dan meld je je volgens de gebruikelijke procedure ziek. Op basis van de privacywet hoef je niet te melden wat er met je aan de hand is. In deze casus willen we je vragen dat wel te doen. Inzicht in het aantal besmette personen is voor Fontys belangrijk.
Ook voor de overige zaken (samenleven met besmet persoon, in quarantaine zijn of betrokkenheid van een contactonderzoek) geldt dat inzicht daarover waardevol is. We willen je vragen ook dat te melden bij je leidinggevende.

Mijn kind is ziek, kan ik verlof opnemen?
Je hebt recht op calamiteitenverlof (art. J-12 cao-hbo en art. 4:1 Wet Arbeid en Zorg) voor een korte naar billijkheid te rekenen tijd. Deze betaalde korte verlofvorm is bedoeld om opvang te regelen voor je kind. Als het niet mogelijk is om opvang te regelen en je de enige aangewezen persoon bent om voor je zieke kind te zorgen heb je recht op kortdurend mantelzorgverlof (art. J-11 cao-hbo en Hoofdstuk 5 van de Wet Arbeid en Zorg). De Fontysregeling voor kortdurend mantelzorgverlof is een ruimere regeling dan de wettelijke regeling en dan hetgeen hierover in de cao-hbo is opgenomen. Op de portal van dienst P&O vind je hier meer informatie over.

Ik ben docent en heb een dienstreis naar het buitenland gepland. Wat moet ik doen?
Fontys hanteert momenteel een uitreisverbod voor uitgaande mobiliteit. Dit betekent dat medewerkers tot nader order niet naar het buitenland kunnen reizen voor werk. Neem contact op met je leidinggevende.

Waar kan ik terecht met mijn vragen over het Coronavirus in relatie tot mijn werk?
Er is een website www.fontys.nl/corona en www.fontys.edu/corona voor internationale studenten. Daarop vind je Q&A met veel gestelde vragen en antwoorden. Wanneer je vraag en het antwoord daar niet tussen staat dan is er een centraal punt: info@fontys.nl waar je je vraag kunt stellen.

 

VOOR STUDENTEN

Online kennis maken met Fontys?
De open dag van 21 maart is afgelast. Deze open dag wordt niet op een later moment ingepland. Wij zijn bezig met alternatieven om je op een andere manier kennis te laten maken met Fontys. Als je je voor de open dag van 21 maart hebt ingeschreven, ontvang je hierover op een later moment informatie. In de periode tot en met 6 april 2020 worden ook proefstudeeractiviteiten, studiekeuzecheck en meeloopdagen afgelast.

Door alle corona perikelen kan ik me misschien niet vóór 1 mei bij Fontys inschrijven voor mijn nieuwe opleiding. Kan ik dan toch starten in het studiejaar 2020-2021?
De aanmelddeadline voor studenten (1 mei) is verschoven naar 1 juni.

Ik zit in het laatste jaar van het mbo en kan een aantal vakken niet afronden, kan ik toch aan het hbo starten?
Wij kunnen ons voorstellen dat je in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Ontvang ik dit jaar een Bindend Studieadvies?
Het Bindend Studieadvies voor huidige eerstejaarsstudenten wordt uitgesteld tot het einde van het tweede studiejaar (collegejaar 2020-2021). Wij onderzoeken nog hoe wij deze afspraak binnen Fontys vormgeven.

Moet ik collegegeld blijven betalen terwijl er geen fysiek onderwijs is?
Fontys doet er alles aan om via onderwijs op afstand de lessen door te laten gaan. Er is dus wel onderwijs en dat betekent dat je collegegeld moet betalen.

Ik kan vanwege het coronavirus niet werken naast mijn studie omdat mijn bijbaan is gestopt. Ik kan mijn collegegeld niet betalen. Wat kan ik doen?
DUO spant zich maximaal in om je te helpen en zal rekening houden met je persoonlijke situatie. Je kunt bij DUO gebruik maken van de leenmogelijkheden en je lening verhogen. Zo nodig met terugwerkende kracht vanaf het begin van het collegejaar. Daarnaast kun je collegegeldkrediet aanvragen. Dit regel je zelf via mijnDUO. Mocht dit nog onvoldoende zijn, dan neem je contact op met DUO voor een maatwerkoplossing.

Ik zou dit jaar afstuderen en heb me al ingeschreven voor een andere opleiding (master, universiteit of elders), wat moet ik doen als afstuderen door het coronavirus niet lukt?
Neem voor het antwoord op deze vraag contact op met de opleiding waarvoor je je hebt ingeschreven.

Moet ik melden dat ik besmet ben met het Coronavirus?
We willen je dringend vragen om je telefonisch te melden bij het bedrijfsbureau van je instituut. Vermeld daarbij of je met medestudenten in aanraking geweest bent of dat je bijvoorbeeld woont in huisvesting van Fontys, Deze melding is ook van belang wanneer je door het Coronavirus onverhoopt studievertraging op mocht lopen. Verder volg je natuurlijk de regels van de GGD.

Kan ik nog steeds contact opnemen met een studentendecaan, psycholoog of studiekeuzeadviseur?
Jazeker kan dat! Via www.fontys.nl/fontyshelpt vinden de afspraken voorlopig telefonisch of via Skype plaats. Je kunt dus gewoon online een afspraak maken.Wij zorgen dan dat we je op dat tijdstip bellen of skypen.

Ik ben een internationale student, waar kan ik terecht met vragen die niet direct mijn studie raken maar mijn welzijn?
We willen dat ondanks de situatie je verblijf in NL prettig verloopt en dat je je goed voelt.
De dienstverlening van Fontys gaat gewoon door, het is nu ook mogelijk om een afspraak te maken met een studentcoach, decaan of psycholoog via Skype.
Andere info vind je hier: fontys.nl/fontyshelpt en fontys.edu/fontyshelps (in het Engels).

Wat moet je weten als je terug komt naar Nederland?
Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat de situatie die wordt veroorzaakt door het Corona Covid-19 virus langer dan een paar weken, mogelijk maanden duurt en houd rekening met de gevolgen die dit voor jou kan hebben; voor je visum, je studie- of stagevoortgang, je financiële, sociale en persoonlijke situatie. Het is mogelijk dat het niet mogelijk of gemakkelijk is om terug te keren naar Nederland, vanwege mogelijke reisbeperkingen of andere situaties. Dit zal voor elke student anders zijn. Fontys wil je graag zoveel mogelijk ondersteunen bij het zoeken naar oplossingen.

Wat wij doen:

  • De Coördinatoren Internationalisering zijn goed op de hoogte. Neem contact met hen op voor hulp of verdere informatie.
  • Fontys zorgt ervoor dat deze Coördinatoren Internationalisering goed geïnformeerd zijn over het beleid en de acties van de Nederlandse overheid.

Wat wij jou vragen te doen:

  • Schrijf je in bij de lokale ambassade (de ambassade van je eigen nationaliteit)
  • Controleer of het mogelijk is een retourtje te boeken. Neem contact op met uw reisbureau, luchtvaartmaatschappij en verzekeringsmaatschappij.
  • Neem contact op met je coördinator Internationalisering voor een update over je situatie.

Mijn internationale studie/stage/studiereis start binnenkort, hoe weet ik dat het veilig is naar het buitenland te gaan?
Fontys hanteert momenteel een uitreisverbod voor uitgaande mobiliteit. Dit betekent dat studenten tot nader order niet naar het buitenland mogen voor studie of stage. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en delen updates via de Q&A. Hou deze dus in de gaten. Neem contact op met je coördinator Internationalisering om de consequenties voor je studie te bespreken.

Ik volg momenteel een minor of stage in het buitenland. Wat moet ik doen?
Fontys adviseert dringend om terug te keren naar Nederland als je momenteel in het buiteland verblijft. Realiseer je dat het mogelijk is dat deze situatie langer gaat duren dan enkele weken, mogelijk maanden en welke consequenties dit voor je kan hebben; voor je visum, voor je studie of stage voortgang, je financiën en je sociale en persoonlijke situatie. Het zal eventueel niet gemakkelijk zijn om terug te keren, vanwege mogelijke reisbelemmeringen of een andere situatie. De situatie zal voor elke student anders zijn. Vanuit Fontys willen we je zo goed mogelijk faciliteren bij het zoeken naar oplossingen. Neem contact op met je coördinator Internationalisering.

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor mijn Erasmusbeurs?
Neem contact op met studyabroad@fontys.nl en bekijk de Erasmus+ beurzenpagina.

Ik ben een internationale student. Ik kan nu niet naar Fontys komen. Krijg ik vrijstellingen of worden mijn onkosten vergoed?
Neem voor het antwoord op deze vraag contact op met het instituut waar je je hebt ingeschreven.

Ik loop stage in een ziekenhuis/zorgcentrum. Vraagt dit extra aandacht?
We verzoeken studenten om de aanwijzingen aldaar goed op te volgen. Mocht dit leiden tot vragen in verband met de studievoortgang (bijvoorbeeld het ziekenhuis gaat op slot), dan is hier maatwerk geboden,

Informatie voor Internationale degree studenten

Voor wat betreft de verblijfsvergunning studie:

  • Tijdelijk naar huis: Als je tijdelijk naar huis gaat en over een paar weken/maanden weer terug komt en ondertussen blijft inschreven als student dan hoef je niets te regelen voor je verblijfsvergunning. Deze blijft gewoon geldig.Als je later besluit om toch niet terug te komen dan neem je contact op met je opleiding en schrijf je jezelf uit als student bij Fontys. De opleiding geeft dit door aan Team International Students en je verblijfsvergunning wordt dan ingetrokken.
  • Een punt van aandacht is de studievoortgangsnorm. Als je voor 13 maart voldoende studieresultaat had behaald dan zal er met de situatie omtrent het sluiten van Fontys ivm het Corona virus rekening mee gehouden worden. Je hoeft je hierover dan geen zorgen te maken.
  • Als je verblijfsvergunning in de komende maanden verlengd zou moeten worden dan is dat geen probleem. Dit kan digitaal. Start dit maximaal 3 maanden voor afloop op.
  • Stoppen met je studie: Als je definitief naar huis wilt en je studie wilt stoppen dan neem je contact op met je opleiding en schrijf je jezelf uit als student bij Fontys. De opleiding geeft dit door aan Team International Students en je verblijfsvergunning wordt dan ingetrokken.

Wat betreft huisvesting via Fontys;

  • Als je tijdelijk naar huis gaat ben je volgens het contract verplicht om de huur voor de resterende maanden (tot 31 juli 2020) door te betalen. Je kunt dan ook tussentijds weer terugkeren naar je kamer. Informeer Team International Students over je plannen. Je kamer blijft dan tot je beschikking.
  • Als je via Fontys een kamer hebt gehuurd dan loopt het huurcontract af per 31 juli 2020. Per 31 juli 2020 moet je altijd de kamer verlaten. Als je een studio aan het Lombokpad hebt dan heb je een ander huurcontract.
  • Als je zelfstandig een kamer hebt gehuurd dan moet je uiteraard zelf contact opnemen met de verhuurder.

Als je een verzekering hebt via InsureToStudy

  • Als je tijdelijk naar huis gaat en weer terug komt loopt deze verzekering gewoon door. Je wordt tijdig door InsureToStudy benadert om de verzekering per 31 juli 2020 te verlengen. Dit gaat digitaal.
  • Als je bij een andere verzekeringsmaatschappij verzekerd bent dan moet je met hen contact opnemen als je de verzekering wilt stoppen of verlengen.

Uitschijven bij de gemeente:

  • Als je definitief teruggaat naar huis dan moet je uitschrijven bij de Gemeente.
  • Als je tijdelijk teruggaat naar huis moet je dit absoluut niet doen. Uitschrijven bij de Gemeente geeft dan problemen met de verblijfsvergunning.

Waar kan ik terecht met mijn vragen over het Coronavirus in relatie tot mijn studie?
Er is een website www.fontys.nl/corona en www.fontys.edu/corona voor internationale studenten. Daarop vind je Q&A met veel gestelde vragen en antwoorden. Wanneer je vraag en het antwoord daar niet tussen staat dan is er een centraal punt: info@fontys.nl waar je je vraag kunt stellen.

Staat jouw vraag er niet tussen, stel deze dan via info@fontys.nl