Naamswijziging Master Healthy Ageing

De Gezonde Samenleving – Een betere inhoudelijke weerspiegeling

Een nieuwe naam voor master Healthy Ageing

Vanaf het nieuwe studiejaar zetten we hem echt in: de nieuwe naam voor de master Healthy Ageing: master Gezonde Samenleving. Deze nieuwe naam weerspiegelt veel beter de inhoud van de opleiding dan de oude deed. De masteropleiding richt zich immers op alle levensfasen en vanuit meerdere perspectieven, en niet alleen op het veel geassocieerde gezond ouder worden. Fontys wijzigt de naam nu om de brede maatschappelijke en systemische benadering van gezondheid beter te kunnen weergeven.

De master Gezonde Samenleving leidt studenten op om bij te dragen aan de transitie van ziektezorg naar een systeem waarin gezondheid een maatschappelijke en economische waarde heeft. De naamswijziging creëert daarmee meer helderheid voor en aansluiting bij zowel het werkveld als studenten. De naam master Gezonde Samenleving sluit tevens aan bij wat gebruikelijk is in de sector en vergelijkbare opleidingen.


Opbouw en keuze

De master bestaat uit drie modules:

  • Module 1: Transitie naar gezonde samenleving
  • Module 2. De Change Agent
  • Module 3: Innovatieonderzoek

Binnen deze master en bovenstaande opbouw zal er successievelijk een aantal afstudeerrichtingen worden geïntroduceerd om daarmee nog beter te kunnen voldoen aan de behoefte van student en werkveld. Vanaf september 2025 kun je bij module 2 en 3 al voor een specifieker pad kiezen: de Gezonde Leefomgeving.

Over de Gezonde Leefomgeving
De Gezonde Leefomgeving richt zich op de uitdagingen waarin gezondheid en de gebouwde omgeving samen komen.   

De omgeving waarin we wonen, werken en recreëren, heeft een belangrijke invloed op onze gezondheid. Onze samenleving staat voor grote uitdagingen, zoals woningnood, klimaatverandering, vergrijzing, obesitas, een toename van mentale problemen, en ongelijkheid. Deze uitdagingen wijzen allemaal op het belang van een gezonde leefomgeving. 

Binnen de Gezonde Leefomgeving leer je hoe de inrichting van de leefomgeving kan bijdragen aan sociale, mentale en fysieke gezondheid en hoe gezondheid meegenomen kan worden in ruimtelijke plannen.  Vanuit zowel de wetenschap als de praktijk leer je hoe je veranderingen in de gebouwde omgeving kunt initiëren en begeleiden, om zo bij te dragen aan aantrekkelijke steden en buurten die de gezondheid en het welbevinden van bewoners bevorderen. 

In de opleiding werken we veel samen met professionals vanuit verschillende domeinen (ruimtelijk, sociaal, gezondheid), zoals beleidsadviseurs bij gemeenten, GGD, stedenbouwkundig ontwerpers, gebiedsontwikkelaars en (ruimtelijke) adviesbureaus. 

Tijdens deze masterspecialisatie ontwikkel jij je tot een expert op het gebied van gezonde leefomgeving, die de verschillende domeinen kan verbinden. Hier is veel behoefte aan in het werkveld. 

Meer informatie over de deeltijd variant Meer informatie over de voltijd variant