19
februari
2019
|
16:26
Europe/Amsterdam

Grensoverstijgend samenwerken

Eerste post op fontysblogt.nl van CvB'er Joep Houterman

Houterman

Wat is voor jou het belang van grensoverstijgend samenwerken? Die vraag stelt CvB-lid Joep Houterman aan de lezers van zijn eerste blog op fontysblogt.nl. Tijdens het congres 'Samen leren en werken op het grensgebied van school en praktijk' op 28 maart wil Joep de reacties bespreken in zijn openingsspeech. 'Meld je aan voor het congres, dan kunnen we er dan verder over praten', aldus Joep. 

In zijn blog vertelt Joep dat hij gefascineerd is door het verschijnsel 'grenzen'. Waarom? Vooral omdat een 'tamelijk willekeurig getrokken en fictieve lijn zorgt voor enorme verschillen aan weerszijden'. Tegelijk is het zo dat wanneer je een grens overschrijdt en vanaf ‘de andere kant’ naar jezelf of je eigen positie kijkt, je plotseling heel andere dingen ziet. 'Bijvoorbeeld dat je eigen waarheid minder absoluut is dan je wellicht altijd dacht.' Zo'n change of perspective maakt het makkelijker voor twee partijen om dichter bij elkaar te komen.  

En dat - samenwerking over grenzen heen - is waar Joep zich sterk voor maakt. En waarom hij trots is dat Fontys grote stappen maakt op het vlak van authentieke leeromgevingen. 'Grensoverstijgende samenwerking creëert letterlijk meerwaarde. Alle betrokken partijen - student, docent, onderzoeker en professional - leren van en met elkaar. (...) Ons onderwijs wordt er beter van, ons onderzoek wordt er beter van en ja, ook het werkveld wordt er beter van'. 

De volledige blog van Joep Houterman lees je hier

Auteur: Sander Peters