Eindhoven,
13
september
2019
|
11:21
Europe/Amsterdam

Nieuw onderzoek: Vegetariërs en pescotariërs minder hartaanvallen, maar vegetariërs vaker beroertes

Innovation Origins

Tot de jaren ’70 was vlees op het bord voor de meeste huishoudens iets speciaals, omdat het voor veel gezinnen simpelweg te duur was. Soms werd er in het weekend of op feestdagen vlees opgediend, maar daarbuiten at men vooral granen en groenten. Naarmate de welvaart groeide, kwam er meer vlees op tafel. Maar deze trend is de laatste jaren omgebogen.

Vandaag de dag eet volgens proveg tussen 2 en 4,5% van de Nederlanders vegetarisch. Het aantal veganisten is in de afgelopen twintig jaar van 16.000 naar 170.000 gegroeid. Wereldwijd wordt het aantal mensen dat veganistisch/vegetarisch leeft geschat op ongeveer een miljard. En zo’n dieet zonder vlees is gezond, aangezien met name een te hoge consumptie van rood vlees het risico op hartaanvallen en beroertes vergroot. Echter, volgens de laatste onderzoeksresultaten is een volledig vegetarisch of veganistisch dieet toch ook niet het gezondste. Want: het toverwoord is vis.

In een onderzoek uitgevoerd door Oxford University bleek dat vegetariërs, veganisten en pescotariers (die vis eten) een lager risico op een hartaanval hebben dan vleeseters. Vegetariërs en veganisten hebben echter, in tegenstelling tot pescotariërs, een verhoogd risico op een beroerte.

Lees verder op Innovation Origins.