Eindhoven,
21
februari
2020
|
16:06
Europe/Amsterdam

Mossellijm plakt zelfs een kloppend hart

Innovation Origins

Je plakt maar niet zomaar een wond aan de hartspier. Een pleister blijft door de constante bewegingen moeilijk zitten. Het Zwitserse onderzoekscentrum Empa heeft daarvoor een oplossing gevonden. De wetenschappers ontwikkelden een weefselvriendelijke lijm die blijft plakken op een kloppend hart en ook nog eens elastisch blijft. De inspiratie daarvoor was de enorme kleefkracht die een zeemossel heeft.

Hartweefsel kan beschadigd raken dor een infarct. Het kan ook door een aangeboren afwijking komen. Er wordt over de hele wereld al gezocht naar zo’n hartpleister.

De zeeschelp heeft een gespierde voet die zich kan hechten aan rotsen, boten en steigers. Dat doen ze door klieren fijne hechtingsdraden te laten uitscheiden. Dat wordt ook wel mosselzijde genoemd. De hechtingsdraden zijn bestand tegen het water en blijven toch zeer elastisch. Deze kenmerken zijn toe te schrijven aan twee eiwitten: mfp-3 en de bijzonder zwavelhoudende mfp-6. Deze zogenaamde structuureiwitten hebben uitstekende mechanische eigenschappen en worden door levend weefsel goed verdragen. Dit maakt ze bijzonder interessant voor de biogeneeskunde.

Lees verder op Innovation Origins.