19
december
2023
|
09:56
Europe/Amsterdam

Kan AI recyclingprocessen veiliger maken?

eyes-on-ai-phones

We gebruiken allemaal mobiele telefoons en stiekem gooien we er ook heel veel weg. Met een beetje mazzel doen we dat bij een inzamelpunt en dan komen ze in sorteercentra terecht. Daar moeten accu's uit toestellen gehaald worden, omdat deze zeldzame materialen bevatten en een brandgevaar vormen. Soms lukt dat, maar soms zit de accu in het toestel en moet het toestel apart gelegd worden. Mensenwerk, want er zijn te veel verschillende toestellen in de omloop, en dat betekent risico op fouten. Kan AI hiermee helpen? AI-student Michael Osontuyi zocht het uit.

Bij recyclepunten worden dus tal van toestellen ingeleverd, van die oude bakstenen tot gloednieuwe smartphones die een onfortuinlijke val beleefd hebben. Er is geen database van alle toestellen, concludeerde Michael met zijn team, en er komen continu nieuwe toestellen bij van allerlei makelarij. Dus, kunnen we een AI gebruiken om die analyse te doen? Als je dat mensen laat doen is er risico op afleiding of vermoeidheid, waardoor een toestel met accu gemist wordt en dat kan gevaarlijk zijn. 

Core Changemakers
De opdracht was afkomstig van Core Changemakers, een organisatie die met hun TEMNOS-systeem een revolutie in afvalbeheer met AI en automatisering beoogt (Vormgeven aan een Duurzame Toekomst, Vandaag!). Daarvoor zijn al diverse oplossingen ontwikkeld, die met camera en gewichtssensor zorgen voor een nauwkeurige objectclassificatie. Precies in die lijn lag de opdracht voor Michael en zijn team. Om het systeem in staat te stellen om telefoontoestellen te herkennen, werd een CNN (Convolutional Neural Network)-model gebruikt. Dat is een AI-model, dat heel goed is in het herkennen van patronen en zo in staat is om aan de hand van metadata over het object te signaleren of er wel of niet een accu in het apparaat aanwezig is. Perfect dus voor deze vraag.

Model trainen en toe passen
De uitdaging zat hem in het model werkend te krijgen op deze specifieke uitdaging. Dat kostte het team veel werk, maar leverde uiteindelijk een succes op. Hiermee is dus ook een toepassing van AI, die in dit soort processen heel waardevol kan zijn als een extra check op het menselijke handelen. De AI is niet perfect in het afvangen van alle apparaten, maar er is vanwege de consequenties gekozen voor hoge accuraatheid bij deze toepassing. 

Michael vertelt je er meer over in deze aflevering van Eyes on AI. 

Dit project is uitgevoerd in het Fontys ICT InnovationLab binnen de specialisatie ICT & Artificial Intelligence. De opdrachtgever is CORE binnen het Changemakers traject, waar nieuwe, innovatieve oplossing voor recycling en afvalverwerking worden ontwikkeld. Meer lees je op de website van CORE.

Auteur: Guido Segers