04
mei
2023
|
09:45
Europe/Amsterdam

“Ik hoop dat meer mensen terugkeren naar hoe wij vroeger leefden”

Cock van den Hombergh

Na zijn opleiding Fysiotherapie ging Cock van den Hombergh meteen aan de slag als fysiotherapeut. Toch wilde hij na een tijd verder studeren. Tijdens zijn oriëntatie kwam de post-bachelor leefstijlcoach op zijn pad. Cock besloot deze opleiding te volgen en kijkt terug op een opleiding waarin hij veel geleerd heeft over coaching.

Fysiotherapie 
Fysiotherapeut worden is iets dat Cock altijd al wilde. Na 5 jaar werken bevalt het nog altijd: “Het is leuk en afwisselend werk. Van knie tot schouder tot rug en nek, er is elke dag wel wat anders te doen.” Momenteel beoefent hij zijn beroep in Duitsland: “Ik heb ook een tijd in Nederland gewerkt, dat vond ik nog leuker, maar door de Corona crisis kreeg ik geen vast contract. Ik had daarvoor ook in Duitsland gewerkt en dat was goed bevallen. We zijn nu bezig met het uitbreiden en moderniseren van de praktijk, wat een leuke uitdaging is.”

Post-bachelor: Leefstijlcoach
In 2019 kwam Cock de post-bachelor leefstijlcoach tegen: “Leefstijl heeft me altijd al bezig gehouden. Ik hou ook heel erg van sport en gezond eten en het bezig zijn daarmee.” Leefstijlcoach was echter niet de enige keuze die hij had “Ik had ook nog de keuze voor geriatrie, maar in Duitsland heb je niks aan zo’n mastertraject. Toen besloot ik om de post-bachelor te doen, omdat die me aansprak en er veel potentie in zit in mijn werkveld in Duitsland.” De opleiding heeft niet alleen geleid tot verdieping voor zijn baan als fysiotherapeut: “Ik ben tegelijkertijd in Nederland begonnen met een tweede baan als leefstijlcoach. Dit om meer ervaring op te doen in mijn eigen taal en om in mijn eigen regio ook wat op te kunnen bouwen.”

“Vooral de coaching, de motivational interviewing, pas ik nu ook toe. Je werkt hierbij met open vragen, hebt een bredere kijk en oordeelt niet meteen of iets ‘goed’ of ‘fout’ is. Ik doe dit nu bijvoorbeeld met fysiotherapie. Als iemand zegt ‘Ik heb last van mijn knie’ dan vraag ik waar dat vandaan komt. Ik zeg niet meteen wat iemand fout heeft gedaan en waar diegene last van heeft. Ik zoek naar wat er verder achter zit. Mensen zeggen ook vaak ‘Het wordt niet beter’, dan vraag ik waarom dit zo is en wat iemand allemaal doet. Vaak achterhaal je dan kleine dingen die ervoor zorgen dat het niet beter wordt” vertelt Cock.

Gezonde initiatieven
Zowel voor zijn werk als buiten zijn werk houd Cock zich bezig met veel initiatieven. “Ik ben met de gemeente initiatieven voor beweging opgestart. Ook op mijn werk zijn we constant bezig om te innoveren. We willen onze regio, gemeente Venlo, beter op de kaart krijgen op het gebied van sport, preventie en gezondheidszorg 2.0. Het doel is om het voor iedereen mogelijk te maken om aan hun gezondheid te werken.”

“Ik ben zelf begonnen met een bootcamp groep voor mensen met zwaar overgewicht” benoemd Cock als voorbeeld. “Vaak hebben deze mensen meerdere fysieke klachten. Op deze manier kunnen ze laagdrempelig starten met bewegen.” Dat is niet het enige initiatief: “Tegelijkertijd zijn we aan het kijken of we meer sportparkjes kunnen maken met gratis entree. Zo kunnen mensen met een laag inkomen ook sporten. Het zijn toestellen die makkelijk te gebruiken zijn. Denk aan een fitnesstoestel zonder gewicht”.

Droom
Voor zijn toekomst heeft Cock ook dromen. “In de algemenere zin hoop ik dat er meer mensen terugkeren naar hoe wij vroeger leefden. Veel meer bewegen, actiever zijn, gezonder eten, minder kunstmatig eten.” Hij vervolgt: “Verder is het echt mijn droom om een calisthenics park (een park waar je kan trainen met je eigen lichaamsgewicht) op te zetten. Hier zou ik dan ook les in willen geven voor mensen die daar interesse in hebben. Zowel jong als oud. Eventueel wil ik ook kinderen erachter laten komen hoe ze plezier kunnen hebben in bewegen.”

Wil je meer weten over deze post-bachelor of je aanmelden, lees hier dan verder.

Schrijver: Ghiselle Hendrix