05
oktober
2022
|
12:33
Europe/Amsterdam

6 oktober: Broedplaats Vriendschap

Schermafbeelding 2022-10-05 om 12.05.05

Nieuwe vriendschappen aangaan en leren over vriendschap en andere relaties? Dat kan bij Broedplaats Vriendschap, op donderdagavond 6 oktober in het Parktheater in Eindhoven.  Initiatiefnemer is Fontys docente toegepaste psychologie Inge van de Vorst, a.k.a. De Liefdesdokter.

Wacht even, leren over vriendschap en andere relaties? Dat doen we toch allemaal op onze eigen manier? Door schade en schande wijs worden, zeg maar. Nou, zegt Inge, we kunnen er wel wat hulp én inzichten bij gebruiken. “Mensen hebben mensen nodig, maar relaties hebben is niet gemakkelijk. Er gaat veel fout. Als je dan voor mensen op een positieve manier iets kunt betekenen in de manier waarop ze met anderen verbinden, draag je veel bij. En dat zorgt er weer voor dat hun gezondheid ervan profiteert.” 

Verbinden
Tijdens Broedplaats Vriendschap draait het dan ook allemaal om leren over verbinden en vriendschap en om een impuls geven aan je eigen vriendschappen. Dat gebeurt onder andere in sessies en workshops van vijf professionals die op hun eigen vakgebied met het thema vriendschap te maken hebben, zoals een antropoloog (Nienke van der Heide) en, natuurlijk, De Liefdesdokter zelf. 

Daarnaast is er het Vriendschapsloket, een tent met een bureau met laatjes. Inge: “Daarin liggen kaartjes waarop je jouw wijsheid over vriendschap en andere relaties kunt delen met anderen. Samen leren we zo over vriendschap. Eerder geschreven kaartjes delen we uit en daarmee brengen we mensen met elkaar in gesprek over het onderwerp vriendschap.”

Voor de eerste Broedplaats Vriendschap koos Inge bewust voor 6 oktober. Die datum is namelijk de laatste dag van de Week tegen Eenzaamheid. “Ik wil de focus leggen op hulp rond vriendschap en liefdesrelaties. Hoe kun je bijvoorbeeld – als je gaat scheiden – op een gezonde manier uit elkaar gaan met een goede toekomst voor de kinderen?” 

Vriendschapsloket De Liefdesdokter Inge Sigrid Iris

Groter evenement
Wat de docente annex sociaal ondernemer betreft, is het de eerste Broedplaats-bijeenkomst van vele. “We willen er ook mee naar scholen, naar bejaardenhuizen. Mijn droom is om uiteindelijk een groter evenement met meerdere partijen te doen dan alleen De Liefdesdokter.” Het idee voor Broedplaats Vriendschap komt voort uit het een brainstorm met het Liefdesdoktercollectief, een leergemeenschap van vrijwilligers. “Het is een sociale onderneming om mensen meer kennis en inzicht te geven op het gebied van relatiepsychologie.” 

De Liefdesdokter ontstond eind 2010 tijdens het Glazen Huis in Eindhoven. “Met een laboratoriumjas aan zat ik aan een tafeltje in Café Wilhelmina. We hadden toen een thema-avond over ‘de liefde’. Zo werd ik De Liefdesdokter. Later ben ik in die hoedanigheid naar dancefestival Solar in Roermond gegaan. Eerst met een stand daar, later liet ik een caravan bestickeren en konden mensen in de caravan terecht voor een consult.”

Netwerkgroep Bildung
Hoewel ze De Liefdesdokter en Broedplaats Vriendschap vanuit haar onderneming doet, heeft het toch alles te maken met Fontys, stelt Inge. “Het raakt aan het werk van de Expertgroep Bildung. Je brengt je eigen hechtingsthema’s mee naar je werk of school. Die komen daar bij elkaar. Dat geeft gedoe natuurlijk. Daarom is het goed daarover een gesprek te voeren om ervan te kunnen leren.” 

Trouwens, vraagt Inge zich af, als je tijdens je opleiding niks leert over relaties, wat voor manager word je dan? “Ik vind dat een hogeschool de morele plicht heeft jonge mensen een plek te bieden waar ze kunnen leren een mens en professional te zijn. Dat heeft te maken met autonomie. Volgens mij zijn we dat verplicht aan ons vak als docent.”

Maar, zegt ze stellig: “Scholen hoeven dat niet alleen te doen. Daarom wil ik ook met de gemeente Eindhoven samenwerken. Ik wil een community bouwen. Leren hoe je relaties kunt verbeteren, moeten we met elkaar doen. De gemeente Eindhoven denkt al met me mee over Broedplaats Vriendschap. En al komt er geen subsidie, we blijven het sowieso doen.”

⇢ Meer informatie?

  • Aanmelden voor Broedplaats Vriendschap? Dat kan hier. Op deze pagina vind je ook het programma.
  • Meer weten over Netwerkgroep Bildung? Kijk op deze website. Aanmelden doe je door een mail te sturen naar Brechje Schouten. Op die manier kun je jezelf ook direct aanmelden voor de netwerkbijeenkomst op dinsdagmiddag 18 oktober in Tilburg. 


Auteur: Erwin Blatter
Geplaatst door: Renske Nieuwpoort