16
januari
2017
|
11:23
Europe/Amsterdam

Mirjam Tuinhout gefascineerd door een leven lang lopen

170104mirjamtuinhout2.png

‘Je wordt je pas bewust van je voeten, als je er last van hebt’, zegt Mirjam Tuinhout, docent Fontys Paramedische Hogeschool. ‘Wanneer heb je niet je voeten nodig? Van de eerste stapjes, tot sport en zelfredzaamheid van ouderen.’ Ze behandelt al meer dan 15 jaar patiënten met voet- en enkelklachten. ‘Een voet lijkt zo’n eenvoudig lichaamsdeel. Maar wist je dat een voet 28 botstukken, 30 gewrichten en meer dan 100 ligamenten, spieren en pezen heeft? Kun je je voorstellen hoe complex de samenwerking daartussen is? Voeten fascineren mij echt, en dan vooral de gevolgen voor mensen als er klachten zijn.’

Meer dan 10% van de bevolking heeft voetklachten. In Nederland bestaat er een groot aantal ‘’loketten’’ binnen de (para)medische wereld waar men kan aankloppen voor een oplossing: van podotherapeut en orthopeed tot een sportarts of fysiotherapeut. Iedere zorgaanbieder kent een eigen expertisegebied. Ook de diagnostiek van voetklachten is zeer specifiek. Zo zijn er voor voeten alleen al 7 verschillende mogelijkheden om een röntgenfoto te maken.

Mirjam is thuis in de medische wereld omdat zij als eerste Physician Assistant Orthopedie in de St. Maartenskliniek heeft gewerkt. Ze werkte bijna 10 jaar samen met orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in voet- en enkelorthopedie. Zij specialiseerde zich in het achterhalen van de oorzaak van de complexe voetklachten (medische diagnostiek) en passende behandelingen. Meestal was dit een combinatie van behandelingen. Deze kunnen paramedisch zijn (zoals fysiotherapie, podotherapie, orthopedische technologie) of indien noodzakelijk medisch, zoals orthopedische chirurgie of reumatologie, ouderengeneeskunde, kindergeneeskunde of een ander medisch specialisme.

Met name bij complexe voetklachten blijkt dat juist het combíneren van meerdere therapieën de vicieuze cirkel van pijnklachten kan doorbreken. Dat is waar Mirjam zich ook sterk voor maakt. Een Leven Lang Lopen en Leren staat centraal in haar werk zowel als docent-onderzoeker bij Fontys Paramedische Hogeschool als bij FeetForward. Dit laatste is haar eigen bedrijf dat ze in 2014 begon.

Mijn ervaring in zowel de medische als paramedische wereld heeft mij inzicht en overzicht in zowel diagnostiek als mogelijke therapieën gegeven. Vanuit FeetForward kan ik voetzorgprofessionals ondersteunen. Dat kan op verschillende manieren: door mijn kennis met hen te delen in b.v. workshops of lezingen op congressen, maar ook door hen te adviseren bij diagnostiek, doorverwijzing en begeleiding van de patiënt. Mijn droom is om samen met experts uit verschillende disciplines de zorg voor mensen met voet- en loopproblemen nog beter te maken en nieuwe vakgebieden te ontwikkelen en uit te voeren!’, aldus Mirjam. ‘Ik heb er ook veel lol in om zowel door middel van literatuuronderzoek als door te sparren met collega’s met verschillende achtergronden en expertises nieuwe inzichten te vinden en die te publiceren.’ In december publiceerde Mirjam inmiddels haar 20e artikel samen met orthopedisch chirurg Rob Janssen, waarin zij de richtlijn Voorste Kruisband Reconstructie en voeten combineerden waardoor mensen nog beter kunnen lopen en functioneren. Wil je alle publicaties lezen van Mirjam, kijk dan op haar LinkedIn pagina.