Eindhoven,
05
november
2015
|
17:24
Europe/Amsterdam

Minister Bussemaker verrast Vereniging Hogescholen met bijzonder cadeau

Vandaag, 5 november 2015, heeft de Vereniging Hogescholen samen met haar relaties uit de wereld van hoger onderwijs, wetenschap, bedrijfsleven, politiek en openbaar bestuur, het jubileumjaar ‘40 jaar Vereniging Hogescholen’ feestelijk en op bijzondere wijze afgesloten. Premier Rutte ontving het eerste exemplaar van het jubileumboek “Dutch professionals”. Minister Bussemaker verraste Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, met 40 studiebeurzen om vluchtelingen bij hogescholen te kunnen laten studeren.

“Ik vind dat Hogescholen de verantwoordelijkheid hebben om in te springen op maatschappelijke ontwikkelingen. Daarom heb ik begin van dit studiejaar opgeroepen om op korte termijn meer hoger onderwijs te organiseren voor de vele vluchtelingen die naar ons land komen. Het hoger onderwijs speelt een onmisbare rol om vluchtelingen voor te bereiden op een waardevolle rol in de samenleving en op de arbeidsmarkt. In de Taskforce Vluchtelingen HO werken we samen om dit te realiseren. Ik ben zeer verheugd met het cadeau van de minister. Het biedt een wezenlijke stap in ons streven vluchtelingen hoger onderwijs te kunnen aanbieden”, aldus Thom de Graaf, voorzitter van de vereniging, in zijn reactie op het cadeau.

Premier Rutte ontvangt eerste exemplaar Dutch Professionals
Uit handen van voorzitter Thom de Graaf ontving premier Rutte het eerste exemplaar van het jubileumboek van de Vereniging “Dutch Professionals”. Het boek geeft een inkijkje in het hoger beroepsonderwijs dat in 40 jaar ingrijpend is veranderd en waar momenteel zo’n 450.000 studenten, twee derde van alle studenten in Nederland, studeren. Naast feiten en cijfers illustreert het boek hoe in het hbo niet alleen aandacht aan kennis wordt besteed, maar ook vaardigheden, flexibiliteit en creativiteit nodig zijn om beroepsprofessionals af te leven die de samenleving nu en in de toekomst nodig heeft. In het boek staan meerdere interviews, onder andere met Lois de Vries, docent bij Hanze Hogeschool, Jouke Heringa onderzoeker bij het lectoraat Aquacultuur in Deltagebieden van hogeschool Zeeland en Shaghayegh Molawi, student van Fontys Hogescholen. Zij kregen op het podium ook een eerste exemplaar aangereikt.

Daan Roosegaarde inspireert met innovatie
Roosegaarde, oud-hbo student (kunstacademie), is internationaal bekend als kunstenaar, innovator en social designer en liet op zeer verrassende en inspirerende wijze de aanwezigen bij de jubileumbijeenkomst kennis maken met zijn creatieve innovaties op het gebied van smart cities en social design. Hij legde daarbij vooral de nadruk op het belang van innovatief onderwijs en het durven fouten te maken.