Eindhoven,
05
juli
2016
|
10:14
Europe/Amsterdam

Fontys succesvol in subsidieprogramma OPZuid

opzuid.png

Het afgelopen jaar was Fontys succesvol met vier projectaanvragen in het Operationeel Innovatieprogramma Zuid-Nederland. OPZuid is een Europees subsidieprogramma voor de provincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant. Speerpunten zijn innovatiebevordering en het versterken van de samenwerking tussen bedrijfsleven (het innovatieve MKB), kennisinstellingen en overheden. De basis voor dit programma ligt in de Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie (RIS3), waarin de doelstellingen van Europa zijn vertaald naar regionale maatschappelijke uitdagingen.

OPZuid kent een aantal specifieke doelstellingen. Een daarvan is de duurzame versterking van het systeem waarbinnen arbeidsvraag- en aanbod binnen de RIS3 topclusters op elkaar worden afgestemd om het innovatiepotentieel optimaal te benutten. Binnen deze doelstelling heeft Fontys als penvoerder samen met het werkveld twee projectaanvragen ingediend, welke beide succesvol zijn beoordeeld en inmiddels van start zijn gegaan.

Uniek leertraject
In het project Open Learning and Innovation Labs wordt door het Centre of Expertise High Tech Systems and Materials samen met toonaangevende (MKB-)ondernemingen in de regio ingespeeld op de behoefte aan flexibel en vraaggestuurd onderwijsmateriaal dat zowel online als offline (praktijkgericht in laboratoria) wordt aangeboden. Een multidisciplinair projectteam van onderwijsspecialisten en het bedrijfsleven komen in dit project samen om met elkaar een uniek leertraject te ontwikkelen op het gebied van 3D-printing, adaptieve robotica en agro-mechatronica. Het doel van dit team is om binnen circa twee jaar een praktijkgerichte en flexibele leeromgeving te ontwikkelen voor deze themagebieden, dat ook als voorbeeld kan dienen voor een vergelijkbare aanpak binnen andere thema’s.

Gezamenlijk platform
In het project IZO (Arbeidsmarktplatform voor Innovatie van Zorgopleidingen en Zorg) zet Fontys Paramedische Hogeschool samen met partners in op het realiseren van een nieuw samenwerkingsverband tussen onderwijs, bedrijfsleven, zorginstellingen en gemeente, zodat de vraag vanuit werkgevers in de gezondheidszorgsector kan worden door vertaald naar het hoger beroepsonderwijs. Hiervoor willen de partners een gezamenlijk platform voor innovatie van zorgopleidingen in Venlo en omstreken creëren. Bovendien willen ze met het opzetten van een Praktijklab - waarin leren, werken en innoveren worden geïntegreerd - de innovatie van de beroepspraktijk ondersteunen.

Versterken open innovatiesysteem
Een andere doelstelling van OPZuid is het versterken en verbreden van het Zuid-Nederlandse open innovatiesysteem in crossovers tussen de internationale topclusters en tussen nationale en internationale topclusters met een grotere deelname van het MKB daarin. Binnen deze doelstelling neemt Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen als partner deel aan twee positief beoordeelde projectaanvragen. In het project Green Vinyl LP wil Fontys samen met penvoerder Symcon, partners uit het bedrijfsleven en het onderzoeksveld een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van het PVC gebruik. Dit doen ze door het ontwikkelen van duurzame kunststoffen en schone energiearme productieprocessen te prototypen en te testen voor de groeiende markt van analoge geluidsdragers. Hierbij wordt de kennis ontwikkeld die het mogelijk maakt om ook bij vele andere PVC productieprocessen de nieuwe kunststof- en spuitgiettechnieken toe te passen. Zie ook een item van Omroep Brabant hierover. Bij de opleiding Technische Natuurkunde wordt daarnaast aan een meetmethode gewerkt om de akoestische kwaliteit van de LP’s te testen.

Fieldlab infrastructuur
In het project Printed Electronics wil het consortium, onder leiding van penvoerder Holst Centre, de potentie van het Printed Electronics ecosysteem in Zuid-Nederland verwezenlijken door middel van demonstratieprojecten die over de gehele supply chain zijn verdeeld en door het organiseren van een fieldlab infrastructuur met een open innovatie karakter. Hierbij worden de bij de partners aanwezige technologische competenties op elkaar afgestemd en wordt het organisatorisch vermogen in de keten versterkt.

 

auteur: Monique van Laar