Eindhoven,
13
januari
2015
|
16:54
Europe/Amsterdam

Fontys Hogeschool Pedagogiek organiseert Workshop ‘Hooggevoeligheid bij kinderen’

Samenvatting

Fontys Hogeschool Pedagogiek in Sittard houdt op vrijdag 6 februari van 9.00 uur tot 14.00 uur een workshop over ‘hooggevoeligheid bij kinderen’. De workshop is vrij toegankelijk voor iedereen die meer wil weten over dit onderwerp. Tijdens deze workshop krijg je inzicht in prikkelgevoeligheid, overgevoeligheid en hooggevoeligheid bij kinderen.

Fontys Sittard 1.jpg

Hooggevoeligheid betekent dat prikkels die binnenkomen slecht of niet verwerkt kunnen worden. Het leidt naast emotionele/mentale klachten ook tot lichamelijke klachten als buikpijn, hoofdpijn, spierpijn en onrust. Hooggevoelig zijn heeft ook voordelen: empathisch zijn, meer verbonden zijn met alles wat leeft, anderen inspireren, intenser en creatief leven, authentiek zijn.

Je kunt er als pedagoog mee te maken krijgen in je werkveld, maar wellicht ben jij zelf als hulpverlener ook wel hooggevoelig. Voor jezelf, voor ouders, voor docenten en andere hulpverleners is het soms wel eens moeilijk als je merkt dat een kind gevoeliger is dan een ander. Kennis en inzicht in HSP (HoogSensitief Persoon) is als pedagoog/ hulpverlener daarom bijna onmisbaar geworden.

De workshop
Tijdens deze zéér praktische workshop krijg je uitleg en voorlichting over diverse thema’s rond prikkelgevoeligheid, overgevoeligheid, hooggevoeligheid/HSP bij kinderen en jezelf. Door oefeningen en technieken leer je meer over je eigen zintuigen en belevingswereld en over het aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Tenslotte gaan we met behulp van casussen nadenken over hoe je als hulpverlener een passende interventie kunt inzetten om deze kinderen of hun ouders te kunnen ondersteunen en begeleiden.

De spreker
De workshop wordt gegeven door Norma Prikanowski en Dymphy de Beer. Norma is complementair en Holistisch therapeute, NLP Hypnotherapeute en gespecialiseerd in HSP bij kinderen en volwassenen. Zij schreef zelf het boek: ‘Handboek voor overgevoelige kinderen’. In haar praktijk werkt ze met kinderen en jongeren met beperkingen als ADHD, autisme, gedragsproblematiek, overgevoeligheid en hooggevoeligheid. Zij begeleidt ook docenten en hulpverleners hierin.

Dymphy heeft zelf ervaring met HSP en vertelt over het onderwerp vanuit haar eigen beleving.

Over FontysFlash
FontysFlash is een serie activiteiten van Fontys Hogeschool Pedagogiek Sittard. Vijf keer per jaar wordt een workshop gegeven, een lezing gehouden of een film vertoond, passend bij een actueel pedagogisch thema.

Aanmelden
Aanmelden voor de Workshop is helaas niet meer mogelijk.