08
december
2022
|
16:26
Europe/Amsterdam

Werkgeluk, hoe word je daar deskundig in?

36_PRO_uitsnede_Corporate_2

De een start vol verwachting aan de cursus Werkgelukdeskundigen en de ander brengt wat zij heeft geleerd in de praktijk. Hieronder lees je de verhalen van Karin van Kraaij (start met de cursus) en van Jetske Bakker (heeft de cursus net afgerond) die allebei tijd vrijmaken om zich bezig te houden met werkgeluk.

Karin van Kraaij, HR-adviseur bij ROC Ter AA
 “Wat werkgeluk voor mij betekent? Ik vind het belangrijk dat ik me prettig en veilig voel in een werkomgeving. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je gezien wordt. Dat er oog voor is als je vaak extra uren maakt. Daar probeer ik ook op te letten bij de werknemers binnen onze organisatie. De werkdruk die op de schouders van docenten rust, is namelijk hoog.

Stappen zetten
Het is mede daardoor lastig om goede mensen te vinden. Daarom moet het een prioriteit zijn om goede werknemers te behouden. En daar komt het stukje werkgeluk om de hoek kijken. Wat we daar al aan doen? Steeds meer. Zo krijgen nieuwe collega’s een ‘buddy’, zodat ze niet in het diepe gegooid worden én ontvangen ze een bloemetje op hun eerste werkdag. Toch denk ik dat in onderwijsland nog veel stappen gezet kunnen worden op werkgeluk-gebied.

Verwonderd
Inmiddels heb ik al een paar inspirerende gastlessen gevolgd. Ik ben positief verrast door wat sommige bedrijven doen op dit gebied. Daarnaast vergroot de cursus ook mijn eigen werkgeluk. Het is bijzonder interessant om met medestudenten inzichten uit te wisselen. En om zaken waar je op je werk tegenaan loopt, te delen. Op dit moment ben ik bezig met een opdracht. Daarvoor heb ik interviews afgenomen met teamleiders. Daaruit kwam sterk naar voren dat de werk-privé balans niet optimaal is. Ik hoop tools aangereikt te krijgen om daarmee aan de slag te gaan. Een betere balans zorgt er namelijk voor dat werknemers lekkerder in hun vel zitten, langer inzetbaar zijn én meer werkgeluk ervaren.

‘Out of the box’ denken
Mijn persoonlijke doel binnen het onderwijs? Dat we ons niet blijven vasthouden aan geijkte profielen. Ik denk dat we moeten kijken naar wie er goed binnen het team past en binnen de rol, ondanks het feit dat iemand misschien niet de juiste skills heeft. We moeten ‘out of the box’ denken en het bedrijfsleven betrekken. Die wisselwerking zorgt voor nieuwe energie binnen een organisatie.”

Jetske Bakker, HR Business Partner Employee Experience bij IT-dienstverlener Ordin
 “In 2021 was ik nog een beetje zoekend naar de perfecte experience voor werknemers. In mijn rol ben ik namelijk verantwoordelijk voor de gehele reis, van de eerste keer dat een potentiële nieuwe werknemer op de ‘werken bij-button’ klikt tot het moment dat werknemers afscheid nemen. Mijn doel is om die experience zo goed te maken, dat mensen hier zo lang mogelijk blijven werken.

Handvatten
Daarom was ik gericht op zoek naar handvatten die me konden helpen om dat werkgeluk bij werknemers te vergroten. De cursus tot werkgelukdeskundigen heeft me deze zeker gegeven. Inmiddels heb ik al veel stappen kunnen zetten binnen ons bedrijf. Zo heb ik na iedere onboarding navraag gedaan bij nieuwe werknemers. Ik vroeg hen wat ze misten, waar ze tegenaan liepen en of ik ze nog ergens bij kon helpen. Die feedback nam ik mee om opnieuw naar processen te kijken en deze te verbeteren.

Werkgeluk-boost
Op dit moment ben ik nog bezig met het offboardingstraject. Welke mails worden er gestuurd vanuit het standaard administratiesysteem? Is dat een zakelijk bericht of wordt diegene persoonlijk bedankt? Dat we naar deze processen kijken, wordt gewaardeerd. De reacties zijn heel positief.  De cursus heeft er ook voor gezorgd dat mijn eigen werkgeluk een boost heeft gekregen. Ik deed namelijk enorm veel inspiratie op. Zo weet ik nu dat ze bij Ben & Jerry een zogeheten ‘begraafplaats’ hebben voor ijssmaken die niet aanslaan. Daarmee wil dat bedrijf zeggen: er zijn ook weleens smaken die niet verkopen en fouten maken mag. Heel inspirerend en grappig!”  

Wil je meer lezen over deze cursus, lees hier dan verder.

Auteur: Djaydee Kraus