07
september
2023
|
13:34
Europe/Amsterdam

Verantwoord drone gebruik in slimme steden van de toekomst

Dijkgraaf bij Fontys

Goed nieuws voor Fontys lectoraat Moral Design Strategy. De onderzoeksgroep heeft onlangs een KIEM-subsidie ontvangen voor het project Responsible Drones in a Smart City,. Het project richt zich op verantwoord dronegebruik in de slimme steden van de toekomst. 

De slimme stad van de toekomst wordt steeds meer geassocieerd met drones. Opkomende technologiebedrijven verkennen momenteel hoe ze zakelijke kansen kunnen creëren met drones in verschillende toepassingsgebieden, waaronder bezorging, landbouw, inspectie van gebouwen, onderhoud van zonnepanelen en spoedbezorgingen in de medische sector. Deze vooruitgang gaat echter hand in hand met zorgen en vragen onder burgers over belangrijke waarden als privacy, veiligheid, duurzaamheid en leefbaarheid. 

Onderzoek met burgers 
Er wordt veel onderzoek gedaan naar deze zorgen van burgers, maar niet mét burgers. Het belangrijkste doel van dit onderzoek, is het betrekken van burgers bij het ontwerp van slimme steden met drones. Om burgers een betere voorstelling te geven van hoe zo'n stad eruit zou kunnen zien, zal gebruik worden gemaakt van VR-technologie in een zogeheten Virtual Moral Lab. De uitvalsbasis is het Stadslab Eindhoven. 

Voor het onderzoek is een breed consortium opgezet rondom de Innovatiehub Digitale Transformatie op de High Tech Campus. Hierin werken drone-ontwikkelaars, onderzoekers en burgers samen om drones te ontwerpen voor verschillende toepassingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten van Fontys Eindhoven, ROC Tilburg en het Aero-Team van de Technische Universiteit Eindhoven. Het onderzoek staat onder leiding van Bart Wernaart, lector Moral Design Strategy, en Iris van Hest, docentonderzoeker. Beiden zijn verbonden aan Fontys Hogeschool Economie en Communicatie.  Wernaart benadrukt het belang van 'moral design' in een tijd van snel evoluerende technologieën: ‘Het is belangrijk ethische afwegingen aan de voorkant van ontwerpprocessen centraal te stellen, en niet pas nadat een product of dienst gelanceerd wordt. Dat is zeker in het geval van drones erg belangrijk, omdat het rechtstreeks de leefomgeving van burgers aangaat.’  

Samenwerking en KIEM-subsidie 
De KIEM-subsidie heeft als doel het stimuleren van samenwerkingsverbanden tussen het midden- en kleinbedrijf (mkb), de publieke sector en kennisinstellingen, zoals hogescholen en universiteiten. Dit project illustreert hoe deze partners hun krachten bundelen voor praktijkgericht onderzoek en innovatie. 

 

 Gijs Laureijs/ Monique van Laar