09
juli
2019
|
10:09
Europe/Amsterdam

Twee zussen en beiden Toegepast Psycholoog

DSCN0595

Lotte en Niekie, zussen, beiden Toegepast Psycholoog. Niekie studeerde zeven jaar geleden cum laude af aan de opleiding Toegepaste Psychologie en Lotte mag donderdag 11 juli haar diploma in ontvangst nemen. Een bijzonder verhaal.

“Afgestudeerd!” Lotte heeft net haar eindassessment behaald. Opgelucht, blij, enthousiast en ze mag aankomende donderdag haar diploma in ontvangst nemen. Trotse zus Niekie feliciteert haar. Voor Niekie is het alweer zeven jaar geleden dat zij afstudeerde aan de opleiding Toegepaste Psychologie. Een bijzonder moment voor haar. “Ik werd naar voren geroepen om mijn diploma in ontvangst te nemen en werd nog eens extra in het zonnetje gezet – met een grote bos bloemen – omdat ik cum laude afgestudeerd was. Dat is wel een moment dat ik nooit meer vergeet.”

“Cum laude! Dat is echt hartstikke knap!” zegt Lotte, “mijn zus mag dan wel cum laude afgestudeerd zijn, maar ik ben ‘cum fun’afgestudeerd. Ik heb zoveel plezier en lol gehad op de opleiding. Ik voelde me er écht thuis, door de band die ik heb opgebouwd met de docenten, de prettige sfeer op de opleiding en de vele mensen uit mijn eigen leerjaar die ik heb leren kennen. Ik voelde me echt gehoord. Dat maakte voor mij de opleiding.” Niekie vult aan: “De vele praktijkverhalen van docenten vond ik erg fijn. Je kreeg echt een goed beeld hoe het eraan toe ging in het werkveld, wat je kon verwachten. Die verhalen waren voor mij een goede voorbereiding op de praktijk.”

Ervaringen
De zussen bespreken in rap tempo verschillende ervaringen met elkaar over de opleiding. Verschillen en overeenkomsten passeren de revue. Niekie startte als tweede lichting aan de opleiding Toegepaste Psychologie. “Het was een nieuwe opleiding, kleinschalig. Volgens mij was het toen zelfs een lotingsstudie. In mijn tijd op de opleiding kon ik zelfs twee minoren volgen.” Beide zussen vonden het vak SPSS verschrikkelijk. “Toch heb ik kwantitatief onderzoek gedaan!” Benoemt Lotte trots. “Het was niet mijn favoriete onderdeel, maar ik begrijp met name na mijn afstudeeronderzoek hoe handig en zinvol SPSS kan zijn.” Docenten die zijn bijgebleven? “Marnix Feller!” Roepen de zussen. “Leuke vent!” zegt Niekie. “Ik kreeg van hem het vak mediation. Aan de start van de cursus dacht ik dat mediation alleen te maken had met scheidingen. Tijdens het vak kwam ik erachter dat het veel breder was dan dat. Ik leerde hoe ik zo’n proces leidde en hoe ik ervoor zorgde dat ik geen kant zou kiezen. De vele praktijkvoorbeelden van Marnix zorgden ervoor dat ik begreep hoe ik dit op een juiste manier kon inzetten. Wat ik toen allemaal heb geleerd, pas ik nog steeds toe in mijn huidige werk.” “Ik herinner me ook nog een opdracht die we van Marnix kregen” benoemt Lotte, “We moesten elke dag iets doen wat uit onze comfortzone was. Mijn eerste ingeving was ‘ojee, elke dag huiswerk’. Het hoefden geen grote dingen te zijn, maar gewoon kleine dingen zoals iemand aanspreken die je niet kent. Het was een erg leuke ervaring en je daagt jezelf steeds uit.”

Toekomst en het werkveld
“Ik vind het nog heel lastig om te zeggen waar ik mezelf zie in het werkveld van een toegepast psycholoog” zegt Lotte. “Ik durf niet te zeggen waar ik over tien jaar bijvoorbeeld sta. Wat ik weet is dat ik richting arbeid- en organisatie super interessant vind. Ook het geven van trainingen en voor groepen staan geeft me energie. Ik ben net afgestudeerd en er komt nu al zoveel op mijn pad. Zo kan ik nog stappen zetten bij mijn bijbaan bij Tempo-Team. Hier is mij een nieuwe functie aangeboden. Bovendien kan ik ook aan de slag bij Modexpress, waar ik mijn afstudeerstage gedaan heb.” Hier is ook Niekie werkzaam als directeur personeel en organisatie. “Modexpress is een logistieke dienstverlening in de fashion”, benoemt Niekie. “Binnen deze organisatie ben ik verantwoordelijk voor Personeel, Organisatie en Facilities. Hier houd ik mij bezig met ons HR-beleid. In deze functie voer ik veel gesprekken met mensen, dus de gesprekstechnieken die ik tijdens mijn opleiding geleerd heb komen hier goed van pas! Ik zit nu al zeven jaar in het werkveld van Toegepaste Psychologie. Wat ik Lotte wil meegeven is dat ze vooral zichzelf blijft. Blijf bij je eigen kracht!”

Lotte kan niet wachten tot het donderdag is en ze eindelijk haar diploma in ontvangst mag nemen. “Eindelijk afgestudeerd, een hbo-diploma in de pocket, dan mag ik me toegepast psycholoog noemen!”

 

Auteur: Maikel Stams