10
oktober
2016
|
10:19
Europe/Amsterdam

Sportprofessor Steven Vos: ‘Sportapps misbruiken vaak gezondheid als verkoopargument'

img-1615.jpg

Veel sportapps doen te weinig voor de gezondheid van sporters. Ze vergroten juist het risico op blessures. Dat concludeert sporthoogleraar Steven Vos van de TU Eindhoven. Veel recreatieve hardlopers stoppen als gevolg van blessures of een gebrek aan motivatie. De meeste hardloop-apps die op de markt zijn doen er weinig aan om dit te voorkomen. Vos betoogt dat deze apps gezondheid misbruiken als verkoopargument.

Op vrijdag 7 oktober hield professor Vos zijn intreerede aan de TU/e. Vos, tevens lector aan Fontys Sporthogeschool, concentreert zich in zijn wetenschappelijk onderzoek op breedtesport. Het doel van Steven Vos is om iedereen in beweging te krijgen én te houden. In zijn rede legde hij uit dat een van de grootste verschillen tussen topsport en recreatieve sport het profiel van de sporter is.

1/3 van de hardlopers raakt wel eens geblesseerd. Van lopers met een slechte trainingsopbouw valt zelfs de helft geblesseerd uit in aanloop naar een wedstrijd. Ruim 80% van de hardlopers wijst blessures als een van de hoofdredenen zou zijn om te stoppen. Amateursporters ontberen vaak ervaring en kennis voor gezonde en goede training. Goedkope technologische oplossingen, zoals smartphone applicaties, sporthorloges en andere wearables zouden hier een belangrijke rol in kunnen spelen. Vrijwel alle beschikbare sportapps zien recreatieve lopers als een homogene groep benaderen en dat beperkt hun nut. Sterker nog, mogelijk ontstaat hierdoor zelfs uitval onder sporters, zoals blijkt uit onderzoek van Steven Vos en zijn collega’s. De beschikbare apps besteden namelijk weinig aandacht aan het bevorderen van de gezondheid en zijn gericht op prestatieverbetering. Ze helpen hiermee niet bij het voorkomen van blessures en dragen daardoor bij aan het stoppen van sporters.

Technologische oplossingen
Door zijn aanstelling aan de TU/e als hoogleraar Design and Analysis of Intelligent Systems for Vitality and Leasure Time Sports zal Steven Vos zich nog meer kunnen richten op onderzoek naar het gebruik van technologie om sporten en bewegen in het algemeen te stimuleren. Door technologische vooruitgang is de noodzaak van fysiek werk sterk afgenomen, en is sporten voor veel mensen een verplichte activiteit geworden in plaats van een ontspannende hobby. Als sporthoogleraar onderzoekt Vos juist de mogelijkheden om technologie te gebruiken om beweging en sport te stimuleren. Een van de oplossingen die Vos en collega’s hiervoor ontwikkeld hebben is een intelligente sportapp (InspiRun, red.) met een gepersonaliseerde benadering van de hardloper. Door het invullen van enkele vragen op de app ontstaat er een persoonlijk profiel van de gebruiker. Vervolgens wordt dit gecombineerd met een trainingsschema passend bij de vooropgestelde doelen en mogelijkheden. 

Ook in het VRT Journaal werd aandacht besteed: Klik hier

 

Auteur: Persdienst TU/e en redactie Sporthogeschool