21
april
2017
|
12:38
Europe/Amsterdam

Pabokoor FHKE zingt op Koningsdag

BvOF Maxima bij FHKE 028

Op Koningsdag wordt de Koninklijke familie in Tilburg verwelkomd door een koor van zo’n 1000 man sterk. Zij zingen de tune van Koningsdag: het lied Proosten van Guus Meeuwis met een aangepaste tekst voor de Koning. In dat koor zingt ook een aantal pabostudenten mee. Zij zingen de Koning, maar vooral ook Koningin Máxima toe.

Zij was in juni 2015 te gast bij FHKE, pabo Den Bosch. De Koningin is erevoorzitter van Meer Muziek in de Klas. Deze stichting zet zich in voor meer en beter muziekonderwijs aan kinderen op de basisschool. De Koningin ging in gesprek met een aantal muziekdocenten en directeuren / bestuurders aan pabo’s uit het land en woonde een muziekles bij. Tijdens het bezoek aan FHKE zei Máxima spontaan: ‘een koor op elke pabo’. Dat werd de kop van verschillende nieuwsberichten. Het leidde er toe dat op de pabo’s nu ook daadwerkelijk meer gezongen wordt. Zo ook op de Pabo van FHKE.

Met het bezoek van Koningin Máxima in het geheugen werd een verzoek ingediend om met pabostudenten de Koningin toe te zingen op Koningsdag. Dat ze onderdeel zijn van het gigantische koor dat de Koninklijke familie welkom heet is geweldig. Voor studenten een mooie muzikale ervaring om meerstemmig, begeleid door een orkest te midden van ervaren zangers te zingen en dan ook nog voor heel speciaal publiek. Afgelopen week vond de eerste repetitie plaats.

Méér Muziek in de Klas (www.meermuziekindeklas.nl) zet zich in voor structureel en kwalitatief muziekonderwijs. Zij organiseren gesprekken tussen de verschillende stakeholders, zoals groepsleerkrachten en directeuren en bestuurders in het basisonderwijs, muziekdocenten en directeuren van pabo’s en conservatoria. Zij organiseren ook elk jaar de Music University Days. Groepsleerkrachten kunnen gratis deelnemen aan een workshop muziek op pabo’s in Nederland. Onlangs vond deze workshop plaats bij FHKE. De belangstelling vanuit het werkveld was groot.

Kwalitatief Muziekonderwijs
Ook heeft Méér Muziek in de Klas het initiatief genomen tot het schrijven van een statement Kwalitatief Muziekonderwijs. Vertegenwoordigers van diverse groeperingen schreven mee aan dit statement. Namens het landelijk Netwerk Muziekdocenten Pabo schreef FHKE muziekdocent Suzanne Kratsborn mee.

Meester Mo
In maart vond er op Paleis Noordeinde een symposium plaats met de titel ‘Morgen Meer Muziek in de Klas’. Tijdens dit symposium wisselden leerkrachten, vakleerkrachten, directeuren en bestuurders uit het primair onderwijs hun ideeën en visie uit om zo het muziekonderwijs te versterken. Het statement Kwalitatief Muziekonderwijs werd hier gepresenteerd en met de feedback van de aanwezigen aangevuld. Minister Bussemaker en de Koningin waren aanwezig op het symposium. Leuk om te vermelden dat de Koningin in haar welkomsttoespraak een voorbeeld van good practice Meester Mo noemde die door het maken van liedjes waarin een spellingsregel centraal staat het foutenpercentage in zijn stageklas deed afnemen met 70%. Deze Meester Mo is derdejaars deeltijd FHKE-student Maurice Mans. Hij is tevens een van de getalenteerde studenten die deelneemt aan de opleiding Vakspecialist Muziek van FHKE. Deze studenten ontvangen straks bij hun pabodiploma het landelijk erkende diploma voor de post-hbo-opleiding Vakspecialist Muziek. In 2017 start deze opleiding voor de tweede keer bij FHKE.

Muziekonderwijs
Uit onderzoek blijkt dat slechts 11% van de groepsleerkrachten zich bekwaam voelt om muziekonderwijs te geven. In 2016 onderzocht Méér Muziek in de Klas in samenwerking met het ministerie van OCW welke behoeften pabo’s hebben om groepsleerkrachten meer toe te rusten voor het geven van muziekonderwijs op de basisschool. Dat resulteerde in de subsidieregeling Professionalisering Muziekonderwijs voor pabo’s. Pabo’s kunnen subsidie aanvragen voor drie jaar. Zij werken hiervoor samen met een schoolbestuur en een conservatorium. In de subsidieaanvraag laten pabo’s zien op welke wijze zij de subsidie inzetten voor een duurzame doorontwikkeling van het muziekonderwijs. Op dit moment zijn de muziekdocenten van FHKE druk bezig met het uitdenken van plannen voor deze subsidie.

 

Tekst: Suzanne Kratsborn
Foto's: Bart van Overbeeke