09
juli
2021
|
16:00
Europe/Amsterdam

NOVAFAST: Studententeam bouwt voertuig op zonne-energie

Team Novafast

3021 kilometer dwars door Australië met een auto die enkel rijdt op zonne-energie. Het nieuwe studententeam NOVAFAST heeft er alle vertrouwen in dat zij de Bridgestone World Solar Challenge gaan winnen. Het team bestaat uit twaalf Fontysstudenten van de opleidingen Automotive en Mechatronica. Officieel starten ze pas in september 2021 als team, maar zijn al een half jaar lang hard aan het werk om de zonnewagen te realiseren.

NOVAFAST
De studenten kennen elkaar van de Automotive minor ‘Elektrisch rijden’. Ze bleken een gedeelde passie te hebben voor het bouwen van een eigen zonnevoertuig. Dat zorgde ervoor dat zij hun project hebben losgekoppeld van de minor en na deze minor verder gaan als studententeam NOVAFAST. Het team ontwerpt en realiseert een nieuwe zonneauto. Hierbij zijn duurzaamheid en innovatie de belangrijkste aspecten. Daarnaast vinden de deelnemende studenten het een ‘vette ervaring’ om naast hun studie in een team aan de slag te gaan met het ontwerpen en bouwen van een eigen auto die op zonne-energie werkt. ‘Je leert niet alleen de technische aspecten van het bouwen van een eigen zonnewagen, maar ook hoe je binnen een team moet samenwerken. Je leert ontzettend veel van en met elkaar’, aldus Automotive-student Brian Bastiaens.

Het prototype
De studenten hebben tijdens de minor ‘Elektrisch Rijden’ het afgelopen halfjaar hard gewerkt om hun prototype voertuig neer te kunnen zetten. Het prototype dient als testplatform waarop verschillende onderdelen getest en geverifieerd kunnen worden. Het studententeam heeft zich tijdens het bouwen van het voertuig verdeeld over vier verschillende subgroepen: controls (de elektronica van de auto), het frame van de auto, energie (denk aan de zonnepanelen) en de elektromotor. Elke student heeft vanuit zijn eigen specialisme gewerkt. Later zijn al deze losse onderdelen samen gevoegd om tot het eindproduct te komen.

Het prototype hebben zij gepresenteerd aan alle sponsoren die hebben meegewerkt aan deze auto. ‘We laten zien hoe hard we het afgelopen jaar hebben gewerkt, daarnaast ook dat we stapje voor stapje werken naar een wedstrijdwaardig voertuig’, aldus Brian. ‘Vanaf september gaan we met ons team verschillende projecten aanbieden binnen technische minoren (zoals ‘Smart Product development and additive manufacturing’ en ‘Elektrisch Rijden’) waarbij we de hulp van andere engineering studenten hard nodig hebben om de uiteindelijke zonneauto neer te zetten. Dit is pas het begin van iets heel gaafs!’

Auteur: Fontys Hogeschool Engineering
Boilerplate

Benieuwd naar hoe het avontuur van Novafast verloopt? Volg het Instagramaccount van het studententeam @novafast_solar_team en dat van Fontys Engineering @fontysengineering.