03
maart
2021
|
15:04
Europe/Amsterdam

Make IT Work: praktische kweekvijver voor aanstormend ICT-talent op niveau

Omscholingstraject brengt ICT-vraag en -aanbod slim samen

Make IT Work

Het blijft een uitdaging: de discrepantie tussen de roep om en het aanbod van meer goed gekwalificeerde ICT-specialisten. Vraag en aanbod liggen al jaren mijlenver uit elkaar. Een herkenbaar hoofdpijndossier voor veel bedrijven, zeker ook in de Brainport-regio. Reden voor Fontys Hogeschool ICT (FHICT) om samen met Hogeschool van Amsterdam in april 2020 te starten met Make IT Work. In nauwe samenwerking met het bedrijfsleven turnt dit intensieve omscholingsprogramma hoogopgeleiden zonder ICT-achtergrond binnen een jaar om tot ICT-professionals mét baan.

Eén positief effect moet je de coronacrisis nageven: de ICT-sector krijgt er een enorme boost van. In 2020 zorgde de pandemie voor een duidelijke digitale versnelling. Bijna iedereen werkte en leerde immers vanuit huis en dat vergde nogal wat digitale aanpassingen. Van deze accelaratie is het einde nog niet in zicht: in het eerste kwartaal van 2021 groeide de sector alweer met 2%, aldus het economisch bureau van ING-bank*.
De voortdurende digitale versnelling heeft echter ook een keerzijde. Openstaande ICT-vacatures worden moeilijk vervuld, omdat het aantal gekwalificeerde ICT-medewerkers ver achterblijft op de vraag. Om die kloof professioneel en bestendig te dichten, maakt FHICT via Make IT Work de match mogelijk tussen (regionaal) bedrijfsleven en gemotiveerde, getalenteerde hbo’ers en wo’ers die bewust kiezen voor een overstap naar ICT.

Diepgaande kennis
Ondernemers die zitten te springen om ICT-talent, zijn niet gebaat bij kandidaten die in een paar maanden slechts een oppervlakkig kunstje hebben geleerd. Zij willen terecht die specialist die volledig snapt wat er onder de motorkap zit en hoe dat te verbeteren. Een specialist ook die plezier haalt uit het werk en al snel op een dusdanig kennisniveau zit om volwaardig mee te draaien en zichtbaar toegevoegde waarde te leveren. Daarom vraagt het intensieve Make IT Work-traject veel van de aspirant-ICT’ers. Overdag en in de avonduren leren ze alle facetten van een volwaardige ICT-functie. Het feit dat Make IT Work-kandidaten al ruimschootse werkervaring hebben opgedaan is eveneens een pluspunt. Geen starters die hun eerste, onzekere stap zetten in het bedrijfsleven, maar ervaren krachten die het klappen van de zweep kennen. Ze verstaan zodoende de kunst om de hard skills van diepgaande ICT-kennis te verenigen met sociale soft skills. Dat maakt ze naast gedreven specialisten ook prettige, communicatieve collega’s. En, aangezien een groot deel van de opleiding op de werkvloer van deelnemende organisaties gebeurt, groeien ze on the job mee met bedrijf en bedrijfscultuur.

Make IT Work in praktijk
Hoe Make IT Work in de praktijk werkt? Na een strenge selectieprocedure brengen we kandidaten en potentiële werkgevers met elkaar in contact. Is er een klik, dan committeren beide partijen zich aan elkaar en aan Make IT Work. Vervolgens wordt de ICT-specialist in spe 5 maanden fulltime diepgaand opgeleid binnen FHICT. Hiervoor ontwikkelden de meest ervaren docenten FHICT samen met het bedrijfsleven een passend, actueel lesprogramma. Na de intensieve opleiding gaan de kandidaten minimaal  zes maanden aan de slag bij hun matchende werkgever om in de dagelijkse praktijk de kneepjes van het ICT-vak te leren. Ook verbreden en verdiepen ze tijdens driewekelijkse intervisiebijeenkomsten met medekandidaten hun knowhow en skills. Zo blijven ze continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het veelzijdige vakgebied en hebben deelnemende bedrijven er direct een hoogopgeleide, direct inzetbare, gemotiveerde collega bij. Terwijl er tegelijk ook een mooie bijdrage aan het terugdringen van het tekort aan ICT’ers wordt geleverd. Als dat geen succesformule is.

Laat Make IT Work ook voor u werken
Bent u binnen uw organisatie ook continu op zoek naar nieuw ICT-talent? Komt er amper passend respons op uw openstaande ICT-vacatures? Dan zou Make IT Work ook voor u de ideale oplossing kunnen zijn. Niet de minste spelers als Simac, KPMG en SAP Nederland gingen u al voor. Eind april start de opleiding tot Software Engineer. In het najaar wordt deze opleiding nogmaals gegeven en start ook het programma voor Business & Data Analytics. Later volgen de opleidingen tot SAP Business & Data Analytics Specialist en Security Specialist.

Op de website fontys.nl/makeitwork/ is alle relevante Make IT Work informatie te vinden. Ook kunt u zich hier aanmelden voor een kennismakingsgesprek met Daan Jansen, coördinator Make IT Work bij Fontys. Zodat ook u via Make IT Work eindelijk die enthousiaste, leergierige professional vindt die uw bedrijf met ICT-kennis en -kunde én persoonlijkheid versterkt.

Auteur: Marilyn Bailey

*) bron: executive-people.nl/665149/ing-ict-sector-trekt-aan-in.html