22
mei
2019
|
10:54
Europe/Amsterdam

Health in 2040: de toekomst verkennen voor het onderzoek van vandaag

shutterstock_600324086

Welke beelden heb jij bij de toekomst van gezondheid in onze samenleving? Hoe zou je die kunnen vertalen naar aantrekkelijke programmalijnen voor praktijkgericht onderzoek? Onderzoek dat van waarde is voor studenten, onderzoekers en de maatschappij? Deze vragen stonden centraal tijdens de toekomstverkenning van het onderzoeksthema Health binnen Fontys TEC for Society op 6 mei 2019.

Directeuren en lectoren, maar ook verschillende werkveldvertegenwoordigers gingen aan de slag met de methodiek van Sustainable futures onder leiding van Monica Veeger van Fontys Academy for Creative Industries (ACI). Dit is een nieuwe methodiek voor trendwatching die met succes al in verschillende organisaties is toegepast om vanuit een positieve houding toekomstscenario’s te ontwikkelen. Linda Hofman en Christianne Heselmans (beiden ACI) wonnen hiermee in 2018 de Fontys Denk Groter Prijs.

In vier groepen formuleerden de deelnemers het thema dat wat hun betrof de meest belangrijke uitdaging voor de toekomst is, onderbouwd met signalen op economisch, politiek, sociologisch, ecologisch en technologisch gebied. Vervolgens werd de uitdaging vertaald in een beeld van een gewenste toekomst rondom dat thema. Het bleek nog best lastig om het beeld van het heden los te laten om vrij na te denken over de gewenste toekomst. Hoe die toekomst eruit zou kunnen zien verbeeldden de groepen in een krantenartikel van 6 mei 2040. Dit leverde verrassende en interessante beelden op! De uitkomsten van deze dag zijn een tussenstap naar een verdere uitwerking in onderzoekslijnen waar in twee vervolgsessies verder mee aan de slag gaan zal worden.
Meer weten? https://fontys.nl/Innovatie-en-onderzoek/Health.htm

Nog enkele plaatsen vrij
Inspiratiesessie op donderdag 23 mei 2019: Ziekenhuiszorg anno 2040? Denk jij mee?

 

Auteur: Margreet Vossen