Eindhoven,
17
juni
2016
|
14:45
Europe/Amsterdam

Fontys, Brainport Industries en Berenschot presenteren kansrijke toepassingen van 3D-printing

3dprinten.jpeg

Op 6 juni jl. zijn de resultaten van twee projecten op het gebied van 3D-printing gepresenteerd aan vertegenwoordigers van bedrijven en Fontys. De resultaten laten zien dat deze nieuwe printtechnologie binnen de diverse branches een enorme vlucht neemt. Fontys investeert daarom fors in kennis en kunde op het gebied van 3D-printing. Studenten van diverse opleidingen staan klaar om bedrijven te helpen bij de verkenning van technische mogelijkheden en bijpassende business modellen.

In een zogenaamd IPC-project (Innovatie Prestatie Contract) hebben Berenschot en Brainport Industries, een coöperatie van toeleverende bedrijven voor de hightech sector, een aantal technische facetten van 3D-printing onderzocht. Zo heeft het bedrijf Houdijk Holland een 3D-printer ontwikkeld, waarmee op 50.000 koekjes een crème-laagje wordt geprint. Formatec en KMWE hebben de mogelijkheden van medische implantaten en instrumenten onderzocht. Machinefabriek De Valk heeft het printen met groene/biologische materialen onderzocht. In verband met de gevoeligheid voor vocht moesten deze producten (b.v. kozijnen) snel worden geverfd, voordat het ging regenen.

Toekomst
In een tweede project heeft Fontys Centre of Expertise HTSM onderzoek uitgevoerd naar de toepassing van 3D-printing door bedrijven in de regio. Lector Business Entrepreneurship Ger Post begon zijn presentatie met de constatering dat 3D-printing vaak nog iets is van 'grote woorden en hoge verwachtingen'. Een groep docent-onderzoekers en studenten heeft in de afgelopen anderhalf jaar de toepassing ervan onderzocht. De onderzoeksresultaten laten zien dat 65% van de bedrijven de techniek toepast en nog eens een kleine 30% zich aan het oriënteren is. 38% van de bedrijven zegt dat klanten vragen om kennis en kunde op het gebied van 3D-printen. Mede hierdoor is 3D-printing onderweg van de ontwikkelafdeling naar de fabriek. 19% van de bedrijven maakt er gebruik van in de productie. Veel bedrijven zien toekomst in 3D-printing, maar weten nog niet hoe dit kan worden ingepast in het business model.

Fors investeren
Vanwege die stijgende lijn in gebruik van de printtechnologie en de vraag naar kennis en kunde op het gebied van 3D-printen investeert Fontys de komende jaren fors op deze deskundigheid. Kees Adriaanse, programmaleider Centre of Expertise HTSM, gaf aan dat er studenten vanuit verschillende opleidingen van Fontys klaarstaan, om samen met de bedrijven de technische mogelijkheden te verkennen en ook om bijpassende business modellen te ontwikkelen. Daarbij kunnen bedrijven gebruikmaken van gespecialiseerde labs en apparatuur voor het printen van metaal en kunststof.