31
oktober
2019
|
14:06
Europe/Amsterdam

Eerste studentmentoren ontvangen certificaat

certificaat uitreiking studentmentoren

Jaarlijks maken ruim 22.500 mbo-studenten de overstap naar het hbo. Vol verwachtingen, ambities, dromen en wensen. Maar soms ook vol twijfels en onzekerheden. Om deze studenten beter te begeleiden, is Fontys gestart met (het project) studentmentoren. Studentmentoren zijn hbo-studenten, vaak met een mbo achtergond, die mbo'ers begeleiden bij hun overstap naar hbo. Afgelopen donderdag ontvingen de eerste vijf studentenmentoren een certificaat na de succesvolle afronding van het trainingstraject. 

Studentmentoren
Fontys is blij met mbo-studenten. Zij brengen vaak ervaringen mee die middelbare scholieren nog niet hebben. Tegelijkertijd ziet Fontys dat sommige mbo'ers moeite hebben om hun weg te vinden op het hbo. Vandaar dat Fontys het initiatief heeft genomen om mbo'ers al in het laatste jaar van hun opleiding te begeleiden. Via hbo-studenten, oftewel: studentmentoren. Zij kunnen namelijk vanuit eigen ervaring tips geven en een luisterend oor bieden. En door persoonlijke coaching en begeleiding van studenten dóór studenten, stromen mbo-studenten succesvoller door naar het hbo. Studentenmentoren krijgen een uitgebreide training om zich voor te bereiden op deze rol. Tijdens deze training is er veel aandacht voor gesprekstechnieken, maar ook voor coachings- en studievaardigheden.

Primeur
In de afgelopen periode heeft een aantal studenten van Fontys Hogeschool Kind en Educatie in Den Bosch als eerste de training tot studentmentor gevolgd. En met succes. Afgelopen donderdag ontvingen zij hiervoor een welverdiend certificaat. Met dank ook aan het Koning Willem I college in Den Bosch die het traject mede heeft vormgegeven en uitgevoerd. Binnenkort ontvangen ook studenten van de instituten FIBS Venlo, HRM Tilburg en de FLOT het certificaat. 

Reacties en ervaringen
Het enthousiasme bij de studentenmentoren is groot. Ze willen aankomende studenten graag helpen en het mentorschap is een mooie aanvulling op het CV. Enkele van hun reacties: 

'Aan de coachingstraining heb ik echt wat gehad, ik voelde me meteen zelfverzekerder.'
'Ik vind het leuk om mensen te begeleiden. Ook fijn dat we al een onderwijsachtergrond hadden, dat maakte het een stuk gemakkelijker.'
'Je hebt al sociale vaardigheden vanuit je rol als leraar basisonderwijs.’
'Je kunt wat je geleerd hebt meteen toepassen. Dit is anders als op stage omdat je nu leeftijdsgenoten coacht.'

Fontys docenten reageren ook: 

Caroline Wijsman:
'Het mooie van dit project is dat het tot stand is gekomen vanuit een landelijke vraag en dat het door studenten van mbo en hbo zelf is bedacht.'

Michel van Ingen:
'Het mentorschap haalt de ondernemendheid in een student op een mooie manier naar boven.'

En niet te vergeten, enkele reacties van mbo-studenten.
Zij waardeerden vooral de inzet, moeite, betrokkenheid, energie en pro-activiteit van de studentmentoren.

'Ze hebben me gerust gesteld dat ik niet bang hoef te zijn voor het hbo.'
'Ik wist al dat ik ging doorstuderen, maar dit was het laatste steuntje in de rug.'

Meer weten?
Wil jij ook werken met student mentoren? Of wil je hier meer over weten? Kijk dan op deze website.  
Lees ook eens het interview van studentmentor Nick over zijn ervaringen en hoe hij het verschil maakt voor onze aankomende studenten.

 

Auteurs: Mia van Rijsewijk en Erik Oomen