22
februari
2021
|
08:00
Europe/Amsterdam

Een minor kiezen doe je niet zomaar

Schermafbeelding 2021-02-09 153849

Een minor kiezen is voor veel van onze studenten best wel lastig. Daarom houdt Fontys van 8 tot 11 maart een online minor voorlichtingsweek. Student Commerciële Economie Jesse Holten raadt elke student aan zich goed te oriënteren. Je minor geeft je na de studie extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt.”

Met een aanbod van bijna 70 minoren alleen al bij Fontys wilde Jesse er zeker van zijn dat hij de juiste zou kiezen. Daarom begon hij bij de start van het tweede studiejaar zich al te verdiepen in het aanbod. Ik vind het belangrijk, want je moet je minor leuk vinden."
"Als later blijkt dat je een voor jou saaie minor hebt gekozen, zit je jezelf een halfjaar te vervelen”, legt hij uit. Dan ben je minder bereid er veel moeite voor te doen.” Een minor is een verplicht onderdeel van elke Fontys-studie. Meestal in het derde jaar.

Gesprek met studieloopbaanbegeleider
Om een goede keuze te kunnen maken, bezocht Jesse de online minor voorlichting van zijn eigen opleiding. Ook raadpleegde hij de minorenpagina van Fontys. Hij selecteerde het onderwerp economie en kwam zo al gauw bij een aantal minoren uit die aansloten bij zijn interesses. Vervolgens had hij met zijn studieloopbaanbegeleider een gesprek over zijn voorkeuren.
Dan krijg je een soort second opinion.” 

Hij heeft me geholpen bij het vinden van de juiste richting. Toen ik eenmaal een minor had gevonden die me echt interesseerde, heeft hij in ons tweede gesprek bevestigd dat hij het een goede optie vond.” Uiteindelijk kwam Jesse uit bij de minoren Digital Marketing en International Business met de specialisatie online marketing. Daaruit moet hij nog zijn definitieve keuze maken.
Ik denk dat er in de toekomst in het online gedeelte meer banen beschikbaar komen, dat er meer vraag naar zal zijn”, motiveert hij zijn keuze. Als in een bepaalde minor geen werk in te vinden is, zou ik het sowieso niet doen, maar het belangrijkste is dat ik de minor leuk moet vinden.”

Op tijd beginnen
Jesse
raadt zijn medestudenten aan vooral op tijd met de oriëntatie te beginnen. Ik ken studenten die niet naar de online informatiebijeenkomsten zijn geweest omdat ze er niet zo mee bezig zijn, of liever in bed bleven liggen. Maar het aanbod is groot. Ik denk dus niet dat je de pas in de laatste week moet beginnen met jezelf oriënteren. Je hebt er wel een halfjaar voor nodig, denk ik. Het is ook helemaal niet vervelend om te doen, dus voor mij voelt het niet als een extra belasting.”

Niet zomaar een keuze
En, benadrukt Jesse nogmaals, het is dus niet zomaar een keuze. “Je minor geeft je na de studie extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Dan heb je een stapje voor op een andere sollicitant die niet die minor heeft gedaan. Met je eigen specifieke kwaliteiten kun je dan beter een baan vinden die bij je past!"

Heb jij al nagedacht over je minorkeuze?
Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Kijk op
www.fontys.nl/minor voor de mogelijkheden en schrijf je in voor de minor voorlichtingsweek van 8 tot 11 maart. Nog helemaal geen idee welke minor je moet kiezen? Praat met je studiecoach en schrijf je in voor een inspiratiesessie van studiekeuzeadviseur Elke tijdens de voorlichtingsweek.